Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supercellin perustajat ovat kaikkien aikojen veronmaksajia

Talous
 
Marko Junkkari Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n politiikan ja talouden toimittaja.
Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Suomalaisen peliyhtiön Supercell Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja luova johtaja Mikko Kodisoja.
Suomalaisen peliyhtiön Supercell Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja luova johtaja Mikko Kodisoja. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoi viime vuonna HS:n haastattelussa Supercellin maksavan veronsa Suomeen ilman minkäänlaista vero-optimointia.

"Me ollaan saatu paljon apua yhteiskunnalta, ja nyt on meidän vuoro maksaa takaisin", Paananen sanoi.

Ja näin he viime vuonna todellakin tekivät.

Yhtiön perustajista Mikko Kodisoja maksoi viime vuonna veroja 54,4 miljoonaa euroa. Ilkka Paananen puolestaan 54,1 miljoonaa.

Molemmat ovat Suomen ennätyksiä yhden vuoden veronmaksussa.

Peliala tuotti miljonäärejä
Peliala tuotti miljonäärejä
Suomen suurimmat peliyritykset ovat Supercelle ja Rovio. Molemmat tuottivat perustajilleen hyvin rahaa, vaikka Supercell onkin täysin omassa luokassaan. Toimittaja: Mark Autio /HS, editointi: Matti Nousiainen HS

Maanantain Helsingin Sanomissa julkaistiin lista parhaista veronmaksajista verovuosilta 1999–2012. Kodisoja ja Paananen nousivat viime vuoden veroillaan tälläkin listalla kärkijoille. Molemmat maksoivat vuodessa lähes yhtä paljon veroa kuin listan neljäntenä ollut pankkiiri Björn Wahlroos 14 vuoden aikana.

Wahlroos maksoi 1999–2012 veroa 52,4 miljoonaa ja viime vuonna 3,6 eli yhteensä noin 56 miljoonaa.

Kodisojan ja Paanasen lisäksi viime vuoden suurimpien veronmaksajien lista on muutenkin täynnä supercelliläisiä. Kolmosena on Lassi Leppinen 12,1 miljoonalla, nelosena Niko Derome 12,0 miljoonalla ja viidentenä Visa Forsten 11,9 miljoonalla.

Supercellin talousjohtaja Janne Snellman on listan seitsemäs 4,4 miljoonalla. Pelisuunnittelija Lasse Louhento on sijalla 15. maksettuaan veroa 3,2 miljoonaa.

Yllä lueteltu Supercell -porukka maksoi veroja yhteensä viime vuonna 152,1 miljoonaa.

Summa on huikea – niin iso, että se heilauttelee jo merkittävästi koko Suomen verokertymää. Verohallinto kertoi viime viikolla, että pääomatuloverojen määrä nousi viime vuonna viidenneksen eli 375 miljoonaa verovuoteen 2012 verrattuna. Tästä noususta Supercell-seitsikko kattoi siis lähes puolet.

Supercellin merkitystä verokertymälle kasvattaa myös se, että yhtiö oli viime vuonna yksi suurimmista yhteisöveron maksajista. Se on listalla kuudentena Nordean, OP:n, UPM:n, Fortumin ja Bayerin jälkeen. Supercell maksoi viime vuonna yhteisöveroa 82,3 miljoonaa euroa.

Moni kritisoi vuosittaista veropäivää tirkistelyksi ja kateusjournalismin juhlapäiväksi.

Supercellin kohdalla ei kenenkään pitäisi kokea negatiivisia väristyksiä. Yhtiö on ollut aivan huikea menestystarina. Verosuunnittelulla sen perustajat olisivat halutessaan pystyneet merkittävästi pienentämään maksamiaan veroja. Näin he eivät kuitenkaan tehneet.

Yhtiö näyttää hienoa esimerkkiä, jota ei voi kuin vilpittömästi ihailla!

Hae Verokoneen tiedoista

Hae Verokoneen tiedoista

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat