Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomelle uusi valtionyhtiö

Valtio ostaa Fortumin ja E.onin ulos Gasumista 500 miljoonalla eurolla

Talous
 
Markku Ulander Lehtikuva
Gasum myy myös biokaasua. Syyskuussa biokaasun hinta vastasi bensiinilitran 0,9 euron hintaa.
Gasum myy myös biokaasua. Syyskuussa biokaasun hinta vastasi bensiinilitran 0,9 euron hintaa. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Suomeen syntyi maanantaina uusi valtionyhtiö, kun energiayhtiöt Fortum ja saksalainen E.on myivät osakkuutensa maakaasuyhtiö Gasumista valtiolle.

Fortum omisti yhtiöstä 31 prosenttia ja E.on 20 prosenttia. Valtion omistus Gasumissa kasvaa nyt 75 prosenttiin. 25 prosentin osuus jää venäläiselle Gazpromille, joka toimittaa Gasumille sen verkon kautta myytävän maakaasun.

Fakta

Gasum siirtää myös biokaasua

 Gasum on vuonna 1994 perustettu kaasun siirtoyhtiö, jonka pääasiallinen tehtävä on myydä Venäjältä tulevaa maakaasua teollisuuden ja energiantuottajien tarpeisiin.

 Sen liikevaihto oli viime vuonna 1,15 miljardia euroa ja liikevoitto 41 miljoonaa. Henkilöstön määrä on noin 270.

 Maakaasun lisäksi yhtiö on alkanut tarjota kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvaa biokaasua.

 Kaasuverkko ulottuu lännessä Lohjalle ja pohjoisessa Tampereelle. Länsirannikolle verkkoa ei ole ulotettu.

Valtion omistajaohjauksen ylijohtaja Eero Heliövaara kertoo, että ajatus valtion omistuksen kasvattamisesta kaasuverkossa syntyi jo kaksi vuotta sitten, kun E.on ilmoitti halustaan myydä.

Valtio ja E.on ryhtyivät neuvotteluihin ja myöhemmin siihen liittyi Fortum.

Käytännössä ei ollut muita ostajaehdokkaita kuin valtio. Osakassopimuksessa on määritelty ehdot, joilla osakkeita voidaan siirrellä. Omistajuutta rajoittaa se, että kaasuverkko on osa Suomen perusinfrastruktuuria ja huoltovarmuutta.

Gasumin omistus järjestetään kaupan jälkeen siten, että Huoltovarmuuskeskus omistaa osakkeista 26,5 prosenttia. Osakkeista 48,5 prosenttia omistaa Gasonia Oy.

Gasonia on täysin uusi valtionyhtiö, joka on perustettu omistamaan yksinomaan Gasumin osakkeita.

Koska E.on ja Fortum kävivät yhdessä myyntineuvotteluja valtion kanssa, niillä on kauppakirjassa täysin samanlaiset ehdot ja myös saatu hinta on sama, omistusosuuden suhteessa.

Fortum sai 31 prosentin osuudesta 310 miljoonaa euroa. Yhtiö arvioi kirjaavansa tästä summasta myyntivoittoa 190 miljoonaa tämän vuoden tulokseen.

E.on saa 200 miljoonaa, joten yhteensä valtio maksaa 51 prosentin osuudesta 510 miljoonaa.

Arvioissa on käytetty riippumattomia asiantuntijoita, joten hinnan pitäisi heijastaa markkinahintaa. Kaikkiaan kaasun jakeluverkon arvoksi lasketaan siis noin miljardi euroa.

Heliövaaran mukaan kauppa rahoitetaan siten, että puolet summasta tulee valtion budjetin kautta ja toinen puoli tulee markkinarahoituksena.

"Olisihan se voitu ottaa suoraankin valtion omistukseen, mutta näin osa siitä tule valtion taseen ulkopuolelle", Heliövaara sanoo.

Fortumin johtaja Kari Kautinen sanoo yhtiön myyneen, koska se aikoo keskittyä sähkön ja lämmön tuotantoon ja pyrkii eroon muusta liiketoiminnasta.

Kaasuala on murroksessa. Suomeenkin puuhataan nesteytetyn maakaasun eli lng:n terminaalia ja verkossa voidaan siirtää myös kotimaisiin lähteisiin perustuvaa biokaasua.

Venäjän Gazprom saattaa jäädä Gasumin vähemmistöomistajaksi, vaikka Suomeen saataisiin lng-terminaali.

EU:n direktiivi tosin määrää, että energian toimittaja ei saa olla jakeluyhtiössä omistajana. Vähemmistöomistajuus ehkä käy, mikäli yhtiön määräysvalta on selkeästi toimittajasta riippumattomalla taholla.

Suomen valtio aikoo kuitenkin keskustella Gazpromin kanssa omistuksen järjestelyistä, Heliövaara sanoo.

Gasum on viime aikoina puuhannut Viron kanssa yhteisen lng-terminaalin rakentamista Baltian alueen tarpeisiin. Yhteishankkeelle olisi saatavissa EU:n rahoitustukea, koska se edistäisi maiden Venäjä-riippuvuuden vähentämistä.

Hanke on ollut vaikeuksissa, koska Viro ja Suomi riitelevät terminaalin sijainnista. Jotkut virolaiset ovat lisäksi pitäneet ongelmana Gazpromin omistusosuutta Gasumissa.

Gasumin toimitusjohtaja Johanna Lamminen sanoo, että nyt tehdyllä omistusjärjestelyllä ei ole mitään tekemistä lng-terminaalin kanssa. Terminaalihanke etenee omaan tahtiinsa. Gasum lähtee mukaan, jos siitä tulee liiketaloudellisesti kannattava, EU:n tuella tai ilman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat