Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionyhtiöiden historia alkoi vuonna 1918

Talous
 
Matti Virtanen
Enso-Gutzeitin Kotkan-tehtailla varastoitiin raakapuuta vuonna 1975.
Enso-Gutzeitin Kotkan-tehtailla varastoitiin raakapuuta vuonna 1975. Kuva: Matti Virtanen

Valtio perustaa energiayhtiö Gasumin yritysjärjestelyä varten Gasonia-nimisen osakeyhtiön. Sen tehtävänä on hallinnoida valtion sijoitusta Gasumissa.

Edellisen kerran valtio perusti uuden osakeyhtiön vuonna 2008, jolloin aloitti sijoitusyhtiö Solidium. Liikelaitoksia ja virastoja on toki muutettu osakeyhtiöksi, mutta varsinaisia uusia valtionyhtiöitä ei ole perustettu.

Valtionyhtiö tarkoittaa osakeyhtiötä, jonka osakkeista valtio omistaa enemmän kuin 50 prosenttia.

Valtionyhtiöiden historia ulottuu vuoteen 1918. Silloin valtio osti osake-enemmistön pörssissä noteeratusta metsäyhtiö Gutzeitista. Vuonna 1931 Suomeen säädettiin laki valtion osakeyhtiöistä. Laki teki mahdolliseksi valtion laitosten muuttamisen osakeyhtiöksi.

Outokummun kaivosyhtiön koko osakekanta ostettiin viipurilaiselta Hackmanin kauppahuoneelta, rikki- ja superfosfaattitehtaista tuli Kemira, Metsähallituksen alainen saha muutettiin Veitsiluoto-yhtiöksi ja energiayhtiö Imatran Voima perustettiin.

Sittemmin valtionyhtiöt toteuttivat tasavallan presidentin Urho Kekkosen teollistamis- ja aluepolitiikkaa. Hän kirjoitti aiheesta kirjan Onko maallamme malttia vaurastua. Myöhemmin 1980-luvulla valtio alkoi myydä sijoituksiaan listaamalla yhtiöitä pörssiin.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen kaudella suunta yllättäen muuttui.

Valtio osti vuonna 2008 vajaan kymmenen prosentin omistusosuuden teleoperaattori Elisasta. Ratkaisua voi pitää yllättävänä. Hallitusohjelmassa todettiin, että valtion omistusosuuksia markkinaehtoisesti toimivissa yhtiöissä voidaan hallitusti pienentää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat