Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajaliiton mukaan maksuttomuudella mainostanut S-Pankki johti asiakkaita tietoisesti harhaan

S-Pankki kiistää asiakkaidensa harhautuksen – Kuluttajaliitto: "Märkä rätti päin kuluttajien näköä"

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Asiakas S-Pankin konttorissa.
Asiakas S-Pankin konttorissa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario moittii kovin sanoin S-Pankin toimintaa palvelumaksuissa.

S-Pankki on houkutellut asiakkaita palvelujen maksuttomuudella, mutta ilmoitti maanantaina joidenkin palvelujen kuten automaatilta nostojen muuttumisesta maksulliseksi.

"Olen häkeltynyt, kuinka kaikki suuret firmat aliarvioivat kuluttajia. Aivan kuin meitä pidettäisiin ääliöinä. Tämä on märkä rätti päin näköä", Sario sanoo.

S-Pankki perusteli maksujen käyttöönottoa kustannustason nousulla. Sarion mielestä kustannukset eivät ole voineet tulla yritykselle yllätyksenä.

"He eivät ole niin tyhmiä, etteivät olisi tienneet, mitä pankkipalvelut maksavat", Sario sanoo.

Hänen mielestään on ymmärrettävää, jos joistain palveluista peritään maksuja.

"Mutta jos ensin yritetään saada asiakas koukkuun maksuttomuudella ja vähän sen jälkeen ilmoitetaan maksuista tyyliin hähhää, siinäpä kiemurtelet köyhä. Se on tietoista epärehellisyyttä."

Sario kertoo aluksi ilahtuneensa S-Pankin maksuttomista palveluista. "Ajattelin, että onpa hieno käänne yrityskulttuurissa. Jonkinlainen vastuullisuus alkoi kantaa hedelmää osuusliikkeessä, mutta toisin kävi."

S-Pankki kiistää johtaneensa asiakkaita tietoisesti harhaan.

”Emme ole johtaneet asiakkaitamme harhaan. Maksuttomuuden markkinointi on kohdistunut peruspankkipalveluihimme ja näihin ei tule muutoksia”, sanoo S-Pankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Marja Pajulahti.

Käyttötili, maksukortti ja pankkitunnukset ovat edelleen S-ryhmän asiakasomistajille maksuttomia. ”Mistään dramaattisesta tai kategorisesta palvelumaksujen korottamisesta ei ole kyse”, Pajulahti sanoo.

S-Pankin Pajulahden mukaan hinnanmuutosten taustalla on pankkitoiminnan kustannusten kasvu.

”Tämä ei ole tullut S-Pankille yllätyksenä, vaan kiristyvän sääntelyn aiheuttamat kustannukset ovat nousseet jo jonkin aikaa. Näillä hinnastonmuutoksilla S-Pankki turvaa peruspankkipalveluiden säilymisen maksuttomina jatkossakin”, Pajulahti sanoo.

Asiakkaiden palvelu ei tunnu olevan Kuluttajaliiton johtavan lakimiehen Tuula Sarion mielestä muutenkaan pankeille kovin tärkeää.

"Ensin on ajettu ihmiset palvelemaan itseään ulos räntäsateeseen pankkiautomaateille, eikä aikaakaan, kun siitäkin aletaan periä palvelumaksuja. Asianhan pitäisi olla toisin päin: asiakkaalle pitäisi maksaa siitä, että hän palvelee itse itseään."

Ensi maaliskuusta alkaen S-Pankin käteisnostot Otto-pisteistä ovat maksullisia viidestä kuukausittaisesta nostokerrasta eteenpäin. Viisi ensimmäistä nostokertaa ovat maksuttomia. Sen jälkeen nostot maksavat euron kerralta.

Lisäksi S-pankin Visa-luottokorttiin tulee kahden euron kuukausittainen laskutuspalkkio. Kortti maksaa, jos sitä käytetään. Kortin käytöstä seuraa korkeimmillaan 24 euron vuosimaksu. Myös muutamiin jo olemassa oleviin maksuihin tulee korotuksia.

S-Pankki aloitti toimintansa vuonna 2007. Pankilla on 2,7 miljoonaa asiakasta.

Puolet pankista omistaa Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta SOK. Jäljelle jäävän osuuden omistaa kaksikymmentä alueellista osuuskauppaa ja yksi paikallinen paikallisosuuskauppa.

S-Pankit toimivat alueellisten osuuskauppojen tiloissa kuten Prismoissa ja S-marketeissa. Toimipisteitä on noin tuhat.

Keväällä 2013 S-Pankki osti sijoituspalveluyhtiö FIM:n. Kaupan myötä S-Pankki alkoi tarjota asiakkailleen rahastopalveluita.

Viime toukokuussa se yhdistyi LähiTapiolaan ja alkoi tarjota asiakkailleen myös asuntolainoja. Fuusioitumista ja päällekkäisyyksiä ennakoiden S-Pankissa käytiin yt-neuvottelut, joiden tuloksena vähennettiin 38 työntekijää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat