Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talvivaara saamassa rahoituksen suurelta kansainväliseltä yhtiöltä

Talous
 
Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva / Lehtikuva
Talvivaaran kaivoksen metallitehdas Sotkamossa.
Talvivaaran kaivoksen metallitehdas Sotkamossa. Kuva: Kimmo Rauatmaa/Lehtikuva / Lehtikuva

Pörssiyhtiö Talvivaaran yrityssaneerauksen selvittäjän, asianajaja Pekka Jaatisen mukaan valmistelut uuden rahoituksen hankkimiseksi Talvivaaran kaivostoiminnan ostamiseksi ovat edenneet pitkälle.

"Meillä on erittäin vakuuttava, uskottava ja kansainvälinen yhtiö, joka on ilmaissut valmiutensa sijoittaa ainakin 150 miljoonaa euroa uuteen perustettavaan yhtiöön", sanoo Jaatinen.

Rahoitusjärjestely noudattaisi Jaatisen syyskuun lopussa Espoon käräjäoikeudelle tekemää yrityssaneerausohjelmaehdotusta.

Uusi sijoittaja saisi perustettavan yhtiön osakkeista suurimman osan. Perustettava yhtiö olisi siis aluksi velaton ja se ostaisi Talvivaara Sotkamon kaivosliiketoiminnan konkurssipesältä.

Martti Kainulainen / Lehtikuva
Pekka Jaatinen
Pekka Jaatinen

"Emoyhtiö eli pörssiyhtiö Talvivaara sijoittaisi perustettavaan yhtiöön noin 50 miljoonaa euroa. Toisin sanoen valmistelemme yhteensä 200 miljoonan euron rahoitusta. Siitä osa tulisi emoyhtiön nykyisiltä velkojilta ja osakkeenomistajilta. Valtio voisi osallistua rahoitukseen tarpeelliseksi katsomallaan osuudella", sanoo Jaatinen.

Jaatinen ei voi vielä kertoa uuden Talvivaaraan mahdollisesti investoivan yhtiön nimeä. Hänen mukaansa kyse on yhtiöstä, joka on luonteeltaan sekä taloudellinen että teollinen toimija.

"Tämä uusi investoija nimeäsi suurimpana osakkeenomistajana yhtiön johdon ja hallinnon, ja lisäksi se toisi omaa kaivosalan osaamistansa kaivostoimintaan. Tämä olisi kaivostoiminnalle uusi alku puhtaalta pöydältä."

Jaatinen korostaa, että tehdessään saneerausohjelmaehdotuksensa syyskuun lopussa hän ilmoitti, että sitä täydennetään myöhemmin. Asia mutkistui, koska Espoon käräjäoikeus asetti Talvivaara Sotkamon konkurssiin torstaina 6. marraskuuta.

"Yhtiö otti lokakuussa yhteyttä. Kerroin kaikille osapuolille, myös valtiolle, että rahoitusesitys on tulossa perjantaina 7. marraskuuta. Siis seuraavana päivänä kuin Talvivaara Sotkamo asetettiin konkurssiin."

Talvivaara Sotkamo haettiin konkurssiin, koska sen käteisvarat loppuivat eikä tilapäistä rahoitusta saatu aikaan varsinaisen omistusjärjestelyn loppuunsaattamiseksi.

Helsingin Sanomien kahdesta toisistaan riippumattoman lähteen mukaan tilapäisen rahoituksen epäonnistuminen johtui osittain valtion vastustuksen takia. Jaatinen ei halua kommentoida asiaa millään tavalla.

Talvivaara Sotkamon kassavarat olivat täysin loppu, eikä yhtiön hallituksella ollut muuta mahdollisuutta kuin hakea konkurssia.

Jaatisen mukaan uudessa rahoitusjärjestelyssä nykyisten pörssiyhtiö Talvivaaran osakkeenomistajien omistusosuus pienenisi merkittävästi. Heillä olisi edelleen oikeus ja mahdollisuus olla sijoittajina pörssiyhtiössä, joka siis omistaisi perustettavan yhtiön kautta osan kaivostoiminnasta.

Järjestely tehtäisiin osana myöhemmin vahvistettavaa pörssiyhtiö Talvivaaran yrityssaneerausohjelmaa.

Jaatisen mukaan pörssiyhtiön suurimmat velkojat ovat myös nimenomaisesti pyytäneet velkojensa muuttamista osakkeiksi. Velkojen muuttaminen osakkeiksi tarkoittaisi sitä, että velkojista tulisi pörssiyhtiön osakkeenomistajia. Siksi ne voisivat tulevina osakkeenomistajina osallistua pörssiyhtiön hankkimaan rahoitukseen osana uudelleenrahoitusta.

"Neuvoteltavana oleva ratkaisu olisi velkojien ja julkisten varojen käytön kannalta ymmärtääkseni paras mahdollinen. Sillä turvattaisiin työpaikat sekä mahdollistettaisiin pörssiyhtiö Talvivaaran 80 000 sijoittajan ja velkojien osallistuminen uuteen osakeantiin ja malminlouhinnan nopea aloittaminen kaivoksella."

Louhinnan aloittamisella on suuri kiire. Louhinta on ollut keskeytettynä viime syksystä, koska Talvivaaran kassa on tyhjä. Bioliuotuskasat tarvitsevat uutta malmia, jotta liuotusprosessi kasoissa ei sammuisi. Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä kalliimpaa bioliuotusprossin aloittaminen on.

Jaatinen korostaa, että hän selvittäjänä pyrkii kaikin tavoin hyvässä yhteistyössä eri osapuolten kanssa saamaan aikaan esitetyn rahoitusratkaisun mahdollisimman pian.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat