Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pietarista tuli halpa matkakeidas suomalaiselle halvan ruplan ansiosta

Hotellit, ravintolat, taksit ja älypuhelimet ovat nyt edullisia suomalaisille turisteille

Talous
 
Sergei Gratšov
Nikolai, Anna ja Sonja Derke sekä Sonjan kaveri Vladimir pulikoivat Pietarin kylpylässä. Tänä vuonna Derken perhe jättää Suomen-matkan väliin.
Nikolai, Anna ja Sonja Derke sekä Sonjan kaveri Vladimir pulikoivat Pietarin kylpylässä. Tänä vuonna Derken perhe jättää Suomen-matkan väliin. Kuva: Sergei Gratšov

Tarkan euron suomalaisturistin kannattaa kiirehtiä itänaapurin miljoonakaupungin nautintoihin, kun ruplahinnat kaupoissa eivät vielä ole ampaisseet nousuun. Palvelut tulevat euroturistille halvaksi, mutta venäläisiä heikkenevä rupla rokottaa pahasti.

Pietarissa kylpylässä pulikoivat Nikolai ja Anna Derke jättävät suunnitellun uuden vuoden Suomen-matkan väliin, vaikka juhlapyhistä Suomessa oli tullut jo monivuotinen perinne.

Tausta

Lyhyt ruplan kurssi

Venäjän keskuspankki päästi ruplan arvon kellumaan marraskuussa. Tiistaina eurolla sai 58,6 ruplaa.

Kurssikehityksen ennustaminen on vaikeaa. Vaihtelut voivat olla lähiviikkoina suuria, sanoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen neuvonantaja Laura Solanko.

Heikentymisen takana on Solangon mukaan öljyn hinnan lasku, markkinoiden yleinen epävarmuus Venäjän talouden kehitystä kohtaan ja Venäjän keskuspankin muuttunut valuuttakurssipolitiikka.

Keskuspankin on määrä nyt keskittyä inflaation kurissa pitämiseen ruplan kurssin tukemisen sijaan.

Venäläisten reaalipalkkojen nousu yksityisellä sektorilla on pysähtynyt. Hinnat nousevat nopeammin kuin valtion ja kuntien työntekijöiden palkat.

Kuinka paljon rupla vielä voi heiketä?

"Monet arviot lähtevät siitä, että öljyn hinta pysyisi nykytasolla", Solanko sanoo.

Se merkitsisi sitä, että suurimmat pudotukset on jo nähty. Ruplaa voi heiluttaa myös se, jos EU ja Yhdysvallat määräävät Venäjälle uusia pakotteita.

"Kävimme syyskuussa Saksassa. Matka tuli 20 prosenttia suunniteltua kalliimmaksi", Nikolai Derke toteaa.

Hänellä on yritys, joka auttaa siirtotyöntekijöitä työlupien haussa.

Syntymäpäiviään polskien viettävää Sonjaa, 6, ja hänen ystäväänsä Vladimiria, 5, ei matkasuunnitelmien kariutuminen näytä haittaavan.

Vesipuisto Piterland on kauppakeskuksen yhteyteen rakennettu uusi härveliparatiisi Pietarissa.

Venäläiset ovat perinteisesti täyttäneet Suomen kylpylät, mutta nyt turistivirta voisi kääntyä halvan ruplan perässä Suomesta Venäjälle. Kahdentoista kilometrin taksimatka Pietarin keskustasta kylpylään maksaa seitsemästä kahdeksaan euroa.

Pääsylipusta vesipuistoon veloitetaan 11–22 euroa.

Viereisessä Applen virallisessa kaupassa myydään iPhone 6:ta 545 eurolla. Suomessa vastaavasta mallista saa pulittaa 700 euroa. Tosin ostajat vievät puhelimet Venäjällä käsistä, joten turistin täytyy osua paikalle oikeaan aikaan.

Tästä on kyse

 Ruplan arvo on heikentynyt vuoden alusta yli 30 prosenttia euroon nähden.

 Arvoa alentaa ennen kaikkea halpeneva öljyn hinta ja markkinoiden epäluottamus.

 Ruplan kurssi voi heilahdella lähiviikkoina voimakkaasti.

Kodintekniikkaa ja viihde-elektroniikkaa myyvissä kaupoissa käy Venäjällä kuhina, kun ostajat pelkäävät hintojen pian nousevan. Asiantuntijat ennustavat hintapiikkiä vasta vuodenvaihteeseen.

Lisäksi eri puolilta Venäjää raportoidaan ihmisten hamstraavan tattaria, joka on kallistunut lyhyessä ajassa. Viranomaiset yrittävät hillitä huhuja hinnannoususta.

Yöpyminen tulee Pietarissa entistä halvemmaksi. Kahden hengen huone laadukkaassa Mir-hostellissa maksaa 43 euroa yö, suomalaisten suosimassa hotelli Moskvassa 58 euroa ja luksushuone Grand Hotel Europassa kahdelta hengeltä 160 euroa yö.

"Merkkikosmetiikka, vaatteet ja palvelut", luettelee OP-Pohjola-ryhmän Pietarin edustuston päällikkö Mireta Sivonen. Myös vaatteiden ja kenkien korjauttaminen tulee huokeaksi.

"Viimeksi maksoin 400 ruplaa (6,80 euroa) suutarille kantalappujen vaihtamisesta. Suomessa taisin maksaa vastaavasta työstä 30 euroa", hän kertoo.

Keskustan Stockmannissa sijaitsevassa Andrey Silchenkon salongissa hiustenleikkuu maksaa alle 40 euroa. Trendikkäässä studio Hairfuckerissa nuoret ammattilaiset leikkaavat hiukset 25 eurolla.

Laadukkaistakin ravintoloista saa päivällä tarjouslounasta kuudella eurolla. Brittikokki Jamie Oliverin italialaisessa ravintolassa kunnon illallinen eli salaatti, pääruoka, jälkiruoka ja viinilasillinen tekee loppulaskuksi alle 30 euroa.

Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto ei näy ravintoloissa. Parmesaania ja sushia tarjotaan entiseen tapaan, mutta raaka-aineiden aitoudesta ja alkuperästä ei aina ole takeita.

Myös nopea junayhteys Helsingistä Pietariin tulee halvemmaksi kuin ennen, sillä 40 euron aamukuuden vuoron lisäksi iltaseitsemän junan hintaa on alennettu noin 60 euroon. Päivävuoroista saa maksaa 86 euroa.

Anneli Ahonen
Pietari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat