Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Afääreistä tuli digitaalisia

Talous
 
Juhani Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja Helsingin Sanomien on politiikan ja talouden toimittaja.

Yhdysvaltalaiseen kasvuyritystapahtumaan sijoittuva kohtaus HBO-yhtiön televisiosarjassa Silicon Valleyssä on herkullinen.

"Teemme maailmasta paremman paikan Paxos-algoritmien avulla", julistaa yksi yrittäjä lavalla. "Parannamme maailmaa pilvipalvelujen datakeskusten ohjelmistojen avulla", intoilee toinen heti perään. Kolmaskin hehkuttaa jotain eriskummallista teknistä ratkaisua.

Sarja parodioi Piilaakson yrittäjäkulttuuria, jossa mikään idea ei ole niin omituinen, etteikö yrittäjä voisi pokkana väittää sen mullistavan maailmaa.

Kasvuyritys- ja sijoittajatapahtuma Slush toi paikoin mieleen Silicon Valleyn. Keskiviikkona Helsingissä päättynyt tapahtuma pursusi maailmaa muuttavaa asennetta.

Talouspiirien eliitti hehkutti nuoria yrittäjiä, ja poliitikot yrittivät paistatella tapahtuman loisteessa. Rahoitusta hakevat yrittäjät tuntuivat olevan valmiit pitchaamaan eli pitämään myyntipuheen kaikelle, mikä liikkuu.

Sanalla sanoen epäsuomalainen tunnelma saattoi herättää myös vastareaktion. Mitä tekemistä digibisneksistään intoilevilla startup-yrittäjillä on todellisen talouden kanssa?

Slushin yrittäjiä on kiinnostavaa rinnastaa Mäntän paperipatruunaan G. A. Serlachiukseen, jota oli tavallaan oman aikansa startup-yrittäjä. Historioitsija Teemu Keskisarjan mainio elämäkerta Vihreän kullan kirous kertoo, kuinka Serlachiuksen "afäärit" ulottuivat 1800-luvulla kanankasvatuksesta apteekkeihin.

Afääreillä oli usein onneton loppu, kunnes Serlachius purjehti Tampereelta Mänttään. Serlachius taisteli vuosikymmeniä epäluotettavan tekniikan, huonojen liikenneyhteyksien ja ennen kaikkea velkojien kanssa, mutta lopulta Mäntässä toimi menestyvä paperitehdas.

Saattoiko jossain Slushin nurkassa seisoa tämän vuosisadan Serlachius?

Tavallaan ei, sillä Suomen talouden suuria loikkia tuskin tehdään enää paperitehtaissa tai muualla valmistavassa teollisuudessa. Tämän vuosisadan afäärit ovat digitaalisia, kun ykköset ja nollat avaavat vähitellen kaikkia toimialoja globaalille kilpailulle.

Moni Slushin suomalainen yrittäjä on mukana digimurroksessa – ja hyvä niin, koska siitä murroksesta ei voi jäädä sivuun.

Juhani Saarinen HS
juhani.saarinen@hs.fi Twitter: juhanisaarinen
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat