Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksinäyttöinen venäläinen Yota Phone syntyy Oulussa

Langattoman liiketoiminnan yritykset perustavat tuotekehitysyksiköitä Ouluun Nokian entisiin tiloihin

Talous
 
Pekka Fali
Yota Devices -yhtiö julkaisee joulukuussa kaksipuolisen älypuhelimen, jossa on näyttö puhelimen kummallakin puolella.
Yota Devices -yhtiö julkaisee joulukuussa kaksipuolisen älypuhelimen, jossa on näyttö puhelimen kummallakin puolella. Kuva: Pekka Fali

Venäläistä kahden näytön kännykkää on kummasteltu maailmalla.

Sen etukannessa on kirkas näyttö, josta voi katsoa videoita ja käyttää sovelluksia. Takakannessa on e-musteeseen perustuva vähävirtainen kosketusnäyttö, joka on aina päällä. Takanäytöllä voi olla esimerkiksi kuva, tekstiviesti tai sähköinen lentolippu, jota voi näyttää lentoaseman lähtöportilla.

"Yota Phone 2 kielii hyvin siitä, mitä Oulussa osataan", sanoo Yota Device Oy:n tuotekehitystiimin vetäjä Jukka Hekkala.

Useat langattoman alan yritykset perustavat nyt tuotekehitysyksiköitä Ouluun, sillä Nokian, Broadcomin ja Microsoftin irtisanomisissa vapautui yli tuhat alan ammattilaista. Useita satoja on yhä ilman työpaikkaa.

Yotan palveluksessa on 30 insinööriä, joista kaikki ovat entisiä Nokia Mobile Phonesin työntekijöitä.

Esa Piukkula
Esa Piukkula

"Venäläisillä oli valmis idea kahden näytön puhelimesta, mutta ei kykyä kehittää siitä valmista tuotetta. He haastattelivat hanketta varten entisiä Ericssonin työntekijöitä Ruotsissa ja Black Berry -puhelimia kehittäneitä entisiä RIM:n työntekijöitä Kanadassa", kertoo Yota Phonen ensimmäisen mallin kehitystyötä johtanut Nokia-taustainen, nykyisin Haltianilla työskentelevä Esa Piukkula.

Venäläiset yrittäjät päättivät sijoittaa tuotekehitysyksikön Ouluun, koska kaupungissa on 30 vuoden aikana luotu noin sata erilaista puhelinmallia.

Nokialla oli Peltolassa lähes 37 600 neliötä tilaa ja lähes saman verran teknologiakylässä lähellä Oulun yliopistoa. Valot syttyvät uudelleen tyhjentyneissä työhuoneissa.

"Peltolan täyttöaste nousee yli 90 prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Allekirjoitimme vuokrasopimuksen yhden suuryrityksen kanssa, josta en voi vielä kertoa", sanoo Technopoliksen Oulun toimintojen johtaja Marko Lind.

Oulun kaupungin kehitysyhtiön Business Oulun johtaja Juha Ala-Mursula uskoo, että Suomessa ICT-alan kovin pöhinä on nyt Oulussa.

"Jos tänne jo muuttaneiden yritysten laajennussuunnitelmat toteutuvat, ensi vuonna ala työllistää Oulussa yhtä paljon kuin ennen Nokian irtisanomisaaltoa", Ala-Mursula sanoo.

Ala-Mursula arvioi, että yli puolet Suomen elektroniikkatuotannosta tehdään nykyisin Pohjois-Pohjanmaalla.

"Oulussa on myös lupaavia pienyrityksiä. En usko, että Oulu jää pelkäksi suuryritysten tuotekehityspisteeksi", sanoo Business Oulun asiantuntija Janne Mustonen.

Elektroniikka-alan yrityksiä on Oulussa moneen lähtöön. Kuukausi sitten mikropiirejä suunnitteleva Taiwanilaisjätti Media Tek avasi uuden modeemituotekehitysyksikön. Sitä ennen saapui norjalainen Nordic Semiconductor, joka on erikoistunut langattomaan bluetooth-teknologiaan.

Oulun Technopoliksen kiinteistössä valot alkavat syttyä uudelleen Nokian poislähdön jälkeen.
Oulun Technopoliksen kiinteistössä valot alkavat syttyä uudelleen Nokian poislähdön jälkeen.

70 entistä Nokian työntekijää työllistävä Haltia löytyy myös Oulusta.

"Tulevaisuus on pilviteknologian, älykkäiden tilojen sekä esineiden internetin (Internet of Things) integraation", sanoo Haltianin toimitusjohtaja Pasi Leipälä.
Leipälä esittelee kännykän kokoista mötikkää, jossa on kosteutta, lämpötilaa, liikettä, sijaintia ja tärinää mittaavat sensorit.

"Esimerkiksi kelkkayrittäjä voi seurata reaaliajassa toimistostaan, miten lujaa matkailijat ajavat kelkoilla töyssyihin ja missä he ovat menossa", sanoo Haltianin markkinointijohtaja Heini Tuorila.

Nokia-taustasta ja kansainvälisestä verkostosta on monelle alkavalle yritykselle suuri hyöty, sanoo Uros Oy:n toimitusjohtaja Tommi Uhari.
30 nokialaisen yrityksessä on kehitetty matkamokkula, jonka avulla voi olla edullisesti internetissä ulkomaan matkalla.

"Mokkulassa on valtava määrä paikallisoperaattoreiden sopimuksia eli ulkomailla olet kuin paikallisasukas", Uhari kertoo.

Tapio Mainio HS
Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat