Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU haluaa muuttaa mäntyöljyn tähdeluokituksen

Uusi määritelmä heikentää UPM:n uuden biodieseltehtaan kannattavuutta

Talous
 

Euroopan unionin komissio pyytää Ruotsia muuttamaan biopolttoaineiden luokittelua siten, että mäntyöljy ei ole tähde. Myös Suomi on saanut vastaavaan kirjeen.

Mäntyöljyn määritelmällä on merkitystä metsäyhtiö UPM:lle, jonka biodieseltehdas Lappeenrannassa aloittaa lähiaikoina kaupallisen tuotantonsa. Jos Suomi joutuu muuttamaan määritelmäänsä, investoinnin kannattavuus heikkenee. Laitos maksaa 175 miljoonaa euroa.

Mäntyöljyä syntyy, kun puusta erotetaan keittämällä sellukuituja. Puussa oleva pihka eli mäntyöljy häiritsee selluntuotantoa, joten se on poistettava prosessista.

Suomessa mäntyöljyä tislaavat Forchem Raumalla ja Arizona Chemical Kemissä. Ne ostavat raakamäntyöljyä sellutehtailta.

UPM:n ajatuksena on jalostaa mäntyöljy liikennepolttoaineeksi, mutta Forchemin ja Arizonan mielestä öljy on liian arvokasta ainetta poltettavaksi autojen sylintereissä.

Mäntyöljyä käytetään lisäaineena muun muassa maali-, liima-, elintarvike- ja rehuteollisuudessa.

Kun mäntyöljy tulkitaan tähteeksi, se saa verotuksellisia ja muita kilpailuetuja. Ne parantavat UPM:n biodieseltehtaan kilpailukykyä.

Kun se on tähdettä, siihen sovelletaan niin sanottua kaksoislaskentaa. Suomen energiapolitiikan tavoitteena on, että vuonna 2020 liikennepolttoaineissa uusituvan energian osuus on 20 prosenttia.

Vastuu biotavoitteiden saavuttamisesta kuuluu polttoaineiden jakelijoille. Kaksoislaskennan avulla jakelijalle riittää, että polttoaineessa on pihkadieseliä vain kymmenen prosenttia. Eli kymmenen prosenttia onkin 20 prosenttia, mutta se edellyttää, että polttoaine on valmistettu tähteestä.

Arizona ja Forchem ovat valittaneet sekä Suomen että Ruotsin pihkaluokittelusta EU-komissiolle. Arizona tislaa mäntyöljyä myös Ruotsissa.

Valittajien mukaan mäntyöljystä on pulaa, ja sitä joudutaan tuomaan Suomeen. Valittajat pelkäävät UPM:n laitoksen kiristävän kilpailua raaka-aineesta, mikä heijastuu mäntyöljyn hintaan. Valittajien mielestä UPM saa vuosittain 20 miljoonan euron ylimääräisen vero- ja kilpailukykyedun.

Ruotsin saaman kirjeen mukaan EU pyytää, että Ruotsi ei luokittelisi raakamäntyöljyä tähteeksi eikä sallisi polttoaineelle kaksoislaskentaa.

EU:n lähettämä kirje on Pilot-tasoa. Se tarkoittaa, että unioni odottaa jäsenvaltiolta selvitystä tai korjausehdotusta eikä se ryhdy heti järeisiin toimenpiteisiin esimerkiksi haastamaan Ruotsia tai Suomea EU-tuomioistuimeen.

Suomessa EU:n kirjettä käsittelee yli-insinööri Jukka Saarinen elinkeinoministeriön energiaosastolta. Hän ei anna kirjelmää julkisuuteen.

"EU on menettelyn käynnistänyt ja kyselee tietoja Suomen tulkinnoista ja ylipäätänsä mäntyöljypohjaisten biopolttoaineiden kohtelusta", hän kertoo.

Saarisen mukaan komissio kertoo asiakirjassaan perusteluita, miksi mäntyöljyä ei tulisi luokitella tähteeksi.

Suomi selventää joulukuussa komissiolle, miten se on päätynyt nykyisiin tulkintoihinsa.

"Mielestämme Suomen tulkinnalle on vahvoja perusteluita", Saarinen sanoo.

UPM huomauttaa, että EU ei ole määritellyt, onko mäntyöljy tähdettä vai ei, vaan sen tekee jokainen jäsenvaltio itse.

Yhtiö on huolestunut keskustelun suunnasta, sillä EU toivoo uusia innovaatioita ja bioraaka-aineita markkinoille, mutta nyt ideat halutaan tappaa juridisilla kikoilla. Yhtiön mielestä mäntyöljyä riittää kaikille toimijoille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat