Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksutavat mullistuvat uusilla välineillä

Uusien menetelmien helppous houkuttelee, riskit arveluttavat

Talous
 
mika ranta HS
Mikko Isopoussu käyttää maksamiseen puhelintaan aina kun voi. "Tämä on todella kätevää."
Mikko Isopoussu käyttää maksamiseen puhelintaan aina kun voi. "Tämä on todella kätevää." Kuva: mika ranta HS

Ei kolikoita, pin-koodeja tai lukijaan asetettavia kortteja. Vantaalainen konsultti Mikko Isopoussu maksaa kahvinsa Rautatieaseman R-kioskilla puhelintaan vilauttamalla.

Isopoussulla on puhelimessaan lähimaksamiseen tarkoitettu SIM-kortti, jonka Elisa lanseerasi marraskuun lopulla.

SIM-kortti toimii Elisan Lompakko -palvelun sekä NFC (near field communication) -toiminnon kanssa. Elisa on ensimmäinen suomalainen operaattori, joka on mahdollistanut mobiilimaksamisen pelkällä puhelimella.

"Tämä on todella kätevää. Jos lähden vaikka lenkille ja saan päähäni ostaa jotain pientä, riittää että puhelin on mukana", Isopoussu sanoo.

Hän kuitenkin myöntää, että käyttää puhelinta maksamiseen vielä harvoin, osin siksi, että lähimaksupäätteitä ei löydy vielä kaikista ruokakaupoista.

Vaikka lähimaksaminen puhelimella on Suomessa vielä harvinaista, korttilähimaksut ovat yleistyneet noin puolessa vuodessa vauhdilla.

OP-Pohjolan korttiliiketoiminnasta vastaavan johtajan Kasimir Hirnin mukaan kasvu on ollut kovaa.

"Noin kaksi prosenttia maksuista tehdään nyt lähimaksamisella. Se on paljon, kun käyttö alkoi kunnolla vasta viime keväänä. Puolessa vuodessa on päästy nollasta kahteen prosenttin."

Vielä toiminto ei ole ehtinyt kunnolla puhelimiin asti, toisin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, missä teknologiajätti Apple julkaisi viime syyskuussa oman maksuvälineensä iPhonelle, Apple Payn. Apple Paytä ei ole vielä lanseerattu Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Ihmisten liikkuvuus, sähköisten palvelujen käytön voimakas kasvu ja älypuhelimien määrän kasvu ovat muuttaneet maksamisen ajatusmaailmaa.

"Nuoret eivät halua odottaa. Perinteisillä keinoilla maksujen siirtymiseen voi kulua päivä. Maksut halutaan hoitaa nyt ja heti", Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Anne Nisén sanoo.

Nisénin mukaan tilanne on tuonut Suomeen paljon uusia maksuvälineitä.

Lähimaksamisen lisäksi käytössä on erilaisia sähköisiä lompakoita, mobiilimaksuvälineitä kuten Danske Bankin lanseeraama Mobile Pay, virtuaalikortteja sekä anonyymejä kortteja.

Uusien välineiden mukana tulee myös riskejä ja tietämättömyyttä. Turvallisuussyistä lähimaksamisessa kertaoston yläraja on 25 euroa.

Jo muutaman vuoden ajan lähimaksuominaisuuden on saanut myös erillisenä tarrana, jonka voi kiinnittää lompakkoon tai puhelimen takakanteen.

Sirun varjopuoleksi on sanottu, että korttinumero ja voimassaoloaika on mahdollista lukea salaa erityisellä antennilla, jos kortti on käsilaukussa tai takataskussa. CCV-koodiin varas ei kuitenkaan pääse käsiksi.

Finanssivalvonnan Nisénin mukaan puhelimissa tietojen suojaaminen ei ole ollut itsestään selvää.

"Tavallinen kuluttaja käyttää harvemmin puhelimen lukitsemistoimintoa. Jos puhelin varastetaan, tietoihin on mahdollista päästä käsiksi. Aikalukitus ja koodi kuitenkin estävät tämän."

Suomalainen kasvuyritys Wolt kehittää mobiilimaksamista vielä pidemmälle.

Woltin sovelluksella käyttäjän tilaus menee suoraan ravintolaan tai kahvilaan, ja lounas tai noutokahvi on valmis, kun asiakas saapuu myymälään.

Maksukortti on yhdistetty sovellukseen, joten tilaus on myös valmiiksi maksettu.

Wolt luottaa siihen, että sovellus houkuttaa käyttäjiä yksinkertaisen ja nopean käyttöliittymän ansiosta.

"Se, että kuluttaja haluaa ottaa jonkin uuden maksutavan käyttöön edellyttää, että palvelulla on muutakin lisäarvoa kuin pelkkä maksaminen. Me yhdistämme etätilaamisen, jonojen välttämisen ja nopeuden. Maksaminen siirtyy enemmän taustalle ja keskiöön tulee kokemus", Oskari Pétas, yksi Woltin perustajista sanoo.

Wolt avaa palvelunsa Helsingissä ensi vuoden alussa. Sovellusta voi käyttää niin Applen mobiililaitteilla kuin Android-laitteilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat