Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU:n ja USA:n välinen kauppasopimus herättää kauhukuvia – onko sille perusteita?

Investointisuojaan sisältyy aitoja ongelmia, jotka vaativat ratkaisua

Talous
 

Kansallisen itsemääräämisoikeuden rapautuminen. Demokratian korvaaminen yritysvallalla.

Nämä ovat kauhukuvia, joita Euroopan unionin ja Yhdysvaltain välinen kauppasopimus (TTIP) herättää.

Kyse on sopimukseen sisältyvästä, investointisuojaa toteuttavasta välimiesmenettelystä. Järjestelmässä yritykset voivat haastaa valtiot kansallisen oikeusjärjestelmän ulkopuolella välimiesoikeuteen, jos katsovat oikeuksiensa tulleen loukatuiksi.

Monet pelkäävät yritysten voivan puuttua esimerkiksi ympäristö-, työ- tai sosiaalilainsäädäntöön uhkaamalla valtiota oikeuskanteella.

Investointisuojasta on syntynyt TTIP:n katkerin kiista, joka uhkaa ajaa neuvottelut umpikujaan. Suojaa vastustava kansalaisaloite on kerännyt jo yli miljoona nimeä ympäri Eurooppaa.

Suomessa asia voi tuntua etäiseltä, sillä keskustelu täällä on ollut suhteellisen vaimeaa. Investointisuojaa ovat vastustaneet näkyvästi vasemmistoliitto, vihreät ja kansalaisaktivistit.

Arvostelijat on helppo niputtaa yhdeksi homogeeniseksi ryhmittymäksi, joka suhtautuu ennakkoluuloisesti kaikkeen globalisaatioon liittyvään.

Näin ei ole. Välimiesjärjestelmää vastustaa toistasataa oikeustieteilijää maailman huippuyliopistoista. Suomessa äänekkäimmin akatemiaprofessori Martti Koskenniemi, joka on Haagin pysyvän välitystuomioistuimen jäsen.

Tunnettu välimiesjuristi George Kahale III on kutsunut investointisopimuksia "oikeudellisiksi joukkotuhoaseiksi" ja vaatinut koko "vakavasti puutteellisen" välimiesjärjestelmän uudistamista.

Tästä on kyse

 EU ja USA neuvottelevat vapaakauppasopimuksesta (TTIP).

 Sen on tarkoitus harmonisoida talousalueiden välistä sääntelyä kaupan helpottamiseksi.

 Arvostelijat pelkäävät sopimuksen heikentävän EU:n ruokastandardeja. Keskipisteessä ovat esimerkiksi muuntogeeniset tuotteet, klooripesty siipikarja ja hormoneilla ruokittu nauta.

 Toinen suuri arvostelun kohde on investointisuoja.

Toinen juristi Juan Fernandez-Armesto toteaa, että ajatellessaan välimiesmenettelyä hän "ei voi koskaan olla hämmästymättä, miten suvereenit valtiot ovat suostuneet osallistumaan koko järjestelmään".

Maailman kauppajärjestön entisen johtajan Pascal Lamyn mukaan suojaa ei tarvita kahden kehittyneen oikeusjärjestelmän välille. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on niin skeptinen, että rajoitti suojaa kannattavan kauppakomissaari Cecilia Malmströmin neuvotteluvaltaa asiassa.

Toisin kuin julkisuudessa usein pelotellaan, investointisuoja ei ole suuryritysten juoni tai niskalaukaus demokratialle.

Aitoja ongelmia siinä kuitenkin on. Kyse on mekanismista, joka vie julkiselle vallalle kuuluvia asioita varsin läpinäkymättömään yksityisoikeudelliseen menettelyyn.

Epämääräisiä, kauppaoikeudesta tulevia periaatteita tulkitsevat juristit saavat kanteen kuin kanteen helposti oikeuteen. Tuomioistuimet taas eivät noudata oikeusvarmuutta turvaavaa yhtenäistä ratkaisukäytäntöä.

Käsiteltäessä esimerkiksi tulevien voittojen menetystä, korvaukset voivat nousta suuriksi. Toistaiseksi mittavin on yli miljardi euroa.

Miksi investointisuojaa sitten ajetaan?

Yksi peruste, johon myös pääministeri Alexander Stubb (kok) ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok) viittaavat, on sijoitusten houkutteleminen.

Useiden tutkimusten mukaan yhteys on kuitenkin hyvin heikko. Esimerkiksi Brasilia ei ole ratifioinut yhtään kahdenvälistä investointisopimusta (BIT), mutta maahan virtaa sijoituksia.

Toinen peruste on esimerkin näyttäminen kehittyville maille, erityisesti Kiinalle. Tämä on sinänsä järkevää, mutta ainakin Kiina on ollut mukana välimiesjärjestelyissä jo yli 15 vuotta, lähes 30 talouden kanssa, joista neljä on kehittynyttä.

Australia sen sijaan luopui ensin investointisuojasta kokonaan ja harkitsee sitä nyt tapauskohtaisesti. Maan sopimuksessa Yhdysvaltain kanssa ei suojaa ole.

Välimiesmenettely sisältyy valtaosaan maailman yli 2 000 BIT-sopimuksesta, joita Suomella on noin 70. Se löytyy myös EU:n ja Kanadan sopimuksesta.

Asiaan on kuitenkin herätty vasta äskettäin. Vuonna 2012 nostettiin 58 kannetta, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Ongelmien vähättelyä voi selittää pelko koko TTIP:n kariutumisesta kiistan takia. On myös totta, että kyse on vain pienestä osasta suurta sopimusta, jota pidetään elintärkeänä.

Keskustelu pyörii nyt TTIP:n ympärillä, mutta kysymys on paljon laajempi. Koko välimiesjärjestelmä kaipaa uudistamista, jotta se voi palvella kaikkien etua. Sekä sijoittajilla että valtioilla on oikeus saada suojaa toiminnalleen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat