Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intiaanit saivat korvaukseksi maastureita ja pikaveneitä

Talous
 
Maria Manner
dario de dominicis
Kyläpäällikkö Giliarde Juruna, 32, johtaa noin 27 perheen Muratu-kylää.
Kyläpäällikkö Giliarde Juruna, 32, johtaa noin 27 perheen Muratu-kylää. Kuva: dario de dominicis

Pihamaalla kyläpäällikkö Marino Juruna imee letkulla bensaa kanisterista.

Hän on turhautunut.

Bensa on maasturin tankkia varten.

Juruna-intiaani Marinon pitäisi mennä kokoukseen Belo Monten patoa rakentavan yrityksen edustajien kanssa.

Kyläpäällikkö muistaa osoittaneensa mieltään patoa vastaan jo pikkulapsena isänsä kanssa. Voimalan ensimmäisen turbiinin on tarkoitus käynnistyä ensi vuonna.

"Meistä tuntuu, kuin elämämme loppuisi. Hallitus ei piitannut oikeuksistamme", Marino sanoo katsellen Xingujoen yli.

Joen virtaus vähenee padon myötä. Intiaanien ja kalastajien mukaan kalakannat hupenevat, mikä vie mennessään perinteiset elämäntavat.

Mutta alkuperäiskansojen elämä muuttui jo ennen kuin padon rakennustyöt olivat hädin tuskin päässeet alkuun.

Joenmutkan intiaanikylissä on yksikerroksiset puutalot ja niiden edessä lautasantennit. Palmunlehväkatosten varjossa on isoja nelivetomaastureita. Vielä viisi vuotta sitten Juruna-intiaanit liikkuivat puukanooteilla.

Nyt rannassa on monta uutta pikavenettä. Ne ovat hyvitystä padosta. Kun alkuperäiskansoille korvaukseksi luvatut hankkeet olivat myöhässä ja paineet kasvoivat, laadittiin hätäsuunnitelma. Norte Energia lahjoitti kahden vuoden ajan jokaisen kylän käyttöön 30 000 realia eli noin 9 000 euroa kuukaudessa. Kylissä tehtiin lista toiveista, ja yritys toimitti ostokset.

Etenkin nuoret halusivat ostaa televisioita, veneitä ja autoja. Sukupolvien kesken syntyi riitaa, ja valtasuhteet sekä ruokatavat muuttuivat.

"Jotkut lopettivat maanviljelyksen. Heille oli todella vaikeaa, kun raha loppui", sanoo toinen kyläpäällikkö Giliarde Juruna, 32.

Alun perin alkuperäiskansojen kyliä oli 19, mutta projektin kuluessa osa niistä jakautui – jokainen kylä kun sai oman rahan. Nykyään kyliä on 38. Osassa asuu tusinan verran perheitä.

Kokonaan konflikti ei ole ohi. Pari vuotta sitten Juruna- ja Arara -intiaanit sieppasivat kolme patoyhtiön työntekijää jouduttaakseen vaatimuksia maidensa laajentamisesta. Tänä vuonna he ovat polttaneet busseja.

Keskustelu joidenkin patoyhtiön edustajien kanssa tuo väkisin mieleen kaikuja menneisyydestä. "Ennen intiaanien kanssa pystyi käymään kauppaa peileillä. Nykyään he haluavat nelivetomaasturin ja iPadin", yksi työmaan vastuuhenkilöistä sanoo.

Maria Manner HS
Aldeia Murutu, Pará

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat