Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveysalan kilpailu kiihtyy Helsingissä: ”Magneettikuvaus on kallis aivan suotta”

Talous
 
Liisa Takala
Cityterveys mainostaa edullisia hintojaan näyttävästi toimipaikkansa ikkunassa Helsingissä. "Hinnat laskevat vain, jos on kilpailua", sanoo hallituksen puheenjohtaja Martti Kiuru.
Cityterveys mainostaa edullisia hintojaan näyttävästi toimipaikkansa ikkunassa Helsingissä. "Hinnat laskevat vain, jos on kilpailua", sanoo hallituksen puheenjohtaja Martti Kiuru. Kuva: Liisa Takala

Suuret keltavalkoiset mainostarrat peittävät näyteikkunoita Fredrikinkadulla Helsingin Kampissa. Tässä ei kuitenkaan mainosteta keskioluen tai makkaran erikoistarjouksia, vaan magneettikuvausten, mammografian ja laboratoriotutkimusten hintoja.

Viikko sitten avattu Cityterveyden Helsingin toimipiste tekee ennenkuulumatonta työtä. Se houkuttelee potilaita diagnostiikan palveluihin halvalla hinnalla.

"Suomalaisten on vaikea päästä magneettikuvaukseen. Yksityisellä se on liian kallista, ja julkisella puolella sinne on pitkät jonot. Tässä oli selvä markkinarako", sanoo Cityterveyden hallituksen puheenjohtaja, radiologian erikoislääkäri Martti Kiuru.

Cityterveysaloitti toimintansa elokuussa Tampereella. Lokakuussa yhtiö laajeni Vaasaan ja nyt Helsinkiin. Kiurun mukaan tavoitteena on laajentua noin 20 suurimpaan kaupunkiin.

Viime viikolla julkistetun Kuluttajaliiton tutkimuksen mukaan yksityisten terveyspalvelujen hinnoissa on suuret erot. Erityisen suuret ne ovat kuvantamisessa: hinnat vaihtelevat paikkakunnittain sadoilla euroilla jopa saman yrityksen sisällä.

Esimerkiksi polven magneettikuvaus maksaa Turun ja Jyväskylän Mehiläisessä lähes tuhat euroa, mutta Tampereen Mehiläisessä hieman alle 550 euroa.

Kiurun mukaan kalliit hinnat ovat historiallinen jäänne, eivätkä ne perustu todellisiin kustannuksiin. "Hinnat laskevat vain, jos on kilpailua", hän sanoo.

Cityterveys tekee magneettitutkimuksia erikoislääkärin lähetteellä 283–366 euron hintaan, josta potilaalle jää Kela-korvauksen jälkeen maksettavaksi 138 euroa. Hinta vaihtelee kuvauksen vaativuuden mukaan.

Keski-Euroopassa samoja tutkimuksia on Kiurun mukaan tehty 10–15 viime vuotta 250–350 euron hinnalla. Suomessa hinnat ovat olleet siis kaksin- tai kolminkertaiset.

"Jos me emme olisi aloittaneet hintakilpailua, joku muu olisi sen tehnyt."

Suomessa on yhtä paljon magneettikuvauslaitteita kuin Euroopan maissa keskimäärin, mutta kuvauksia tehdään asukaslukuun suhteutettuna selvästi vähemmän kuin muissa maissa.

"Magneettikuvausta pidetään suotta kalliina ja harvinaisena tutkimuksena. Se antaa heti tarkemman diagnoosin kuin röntgen- tai ultraäänitutkimus. Samalla säästyy turhia kuluja, ja potilas sairastaa vähemmän aikaa", Kiuru luettelee magneettikuvauksen hyötyjä.

Kiurun mukaan yhtiö saa tarjoamallaan hinnalla riittävän katteen. Työntekijöitä on 30.

"Meillä on pienet hallintokulut, emmekä esimerkiksi laskuta toimistokuluista erikseen."

Kiurullaon kokemusta sekä julkisesta että yksityisestä terveydenhoidosta. Hän toimi Hus-Röntgenin osastonylilääkärinä Töölön sairaalassa ja sen jälkeen yksityisessä Terveystalossa useissa tehtävissä, myös toimitusjohtajana.

Cityterveys ravistelee terveydenhoitoalaa, joka on muutenkin muutoksessa.

"Alalle syntyy uusia pieniä yrityksiä, kun lääkäreitä lähtee isoista ketjuista. Hyvä lääkäri voi perustaa oman yrityksen, kun hän on saavuttanut potilaidensa luottamuksen."

Julkisen terveydenhoidon ongelma on hänen mielestään se, ettei se toimi asiakkaan ehdoilla. Sote-uudistuskaan ei korjaa tilannetta.

"Kun lääkärit ovat olleet virkamiehiä 70-luvulta alkaen, se on tappanut terveen sisäisen kilpailun ja yrittäjähengen. Jos julkinen terveydenhoito toimisi hyvin, ei yksityisille olisi kysyntää."

Hänen mukaan Suomi poikkeaa muista Euroopan maista ennen kaikkea siinä, että hoitoon joutuu vielä jonottamaan.

Korjaus 16.12.2014: Alun perin jutussa kerrottiin, että Cityterveys olisi voittanut Helsingin kaupungin ensi vuoden mammografiatutkimusten kilpailutuksen. Sosiaali- ja terveyslautakunta on lokakuussa kuitenkin päättänyt hylätä Cityterveys Oy:n tarjouksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat