Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Danske Bank: Venäjä ei pilaa Suomen viennin näkymiä

Ennusteen mukaan Suomen vienti kasvaa ensi vuonna kolmen prosentin vauhtia

Talous
 

Vienti sysää Suomen talouden kasvuun ensi vuonna – eikä edes Venäjä onnistu pilaamaan myönteistä kehitystä, uskoo Danske Bank.

Pankkikonserni julkisti tuoreimman suhdanne-ennusteensa tiistaina. Sen mukaan talous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia.

Ensi vuonna Suomen kokonaistuotanto eli bruttokansantuote kasvaa 0,5 prosenttia, Danske Bank arvioi. Kasvu jäisi 0,3 prosenttiyksikköä pankin aiemmasta ennusteesta, mutta näkemys Suomen talouden lähiajan näkymistä on myönteisempi kuin Suomen Pankilla. Se heikensi ennustettaan viime torstaina selvästi, ja arvioi nyt, että Suomen talous supistuu ensi vuonna 0,1 prosenttia.

Päättäjille molempien viesti on kuitenkin samansuuntainen: uudistuksia tulisi vauhdittaa, jotta julkinen talous ei velkaantuisi liikaa.

Velka-ahdinkoa tosin helpottaa suhdanteen paraneminen, mutta vain hieman.

Danske Bankin mukaan Suomen talouskasvu nojaa vuonna 2015 maailmantalouden piristymiseen. Positiivinen vaikutus näkyy Suomen vientituotteille syntyvän kysynnän kautta.

Kotimainen kysyntä sen sijaan säilyy "ankeana". Vienti kuitenkin kasvaa ensi vuonna kolmen prosentin vauhtia, jos Danske Bankin ennuste osuu oikeaan.

Erityisesti Yhdysvalloista on viime aikoina kantautunut positiivisia uutisia, ja esimerkiksi työllisten määrä lisääntyi edelliskuussa odotuksia enemmän.

"On vaikeaa olla olematta myönteinen Yhdysvaltojen suhteen", toteaa Danske Bankin ekonomisti Juhana Brotherus.

Venäjän talouden näkymät säilyvät synkkinä, mutta perinteisesti Suomelle tärkeän vientimarkkinan ongelmat eivät syö viennin kasvulta pohjaa.

Venäjän talouden Brotherus arvioi supistuvan ensi vuonna melkein kaksi prosenttia.

Venäjän keskuspankin päätös nostaa ohjauskorkoa kurjistaa myös venäläisten ostovoimaa.

Danske Bankin mukaan Euroopan keskuspankki (EKP) ottaa vihdoin tosissaan deflaation vaaran eli uhan siitä, että yleinen hintataso laskisi.

Deflaatio on vaikeasti katkaistavissa oleva kierre, joka saa kuluttajat ja yritykset kärkkymään entistä halvempia hintoja.

Pankkikonserni uskoo, että EKP tukee euroalueen taloutta alkamalla ostaa valtioiden joukkolainoja ensi vuoden alussa.

Se heikentäisi euroa, ja tukisi näin euromaiden – mukaan lukien Suomen – vientiä vielä hieman entisestään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat