Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rupla romahti – Olga Kutškovskajan dollareissa otettu asuntolaina kaksinkertaistui

Moskovalaisnainen otti asuntolainan ajattelematta kurssiriskiä

Talous
 
Denis Sinjakov
Moskovalainen Olga Kutškovskaja osti viime vuonna ensiasuntonsa kokonaan valuuttalainalla.
Moskovalainen Olga Kutškovskaja osti viime vuonna ensiasuntonsa kokonaan valuuttalainalla. Kuva: Denis Sinjakov

Moskova. Tiistai-ilta on jo myöhäinen, kun moskovalaisyhtiön brändijohtaja Olga Kutškovskaja, 31, pääsee viimein kotiinsa Otradnojen lähiöön Moskovan pohjoislaidalle. Koti on 39 neliön kaksio uudehkossa, 12-kerroksisessa talossa.

Viidennen kerroksen asunto on Kutškovskajan ensimmäinen oma koti. Hän kuuluu siihen venäläissukupolveen, joka on joutunut ottamaan suuret asuntolainat – vanhempien sukupolven asunto-ongelmat ratkesivat, kun Neuvostoliiton asuntokanta yksityistettiin 1990-luvun alussa.

"Tämä maksoi viime vuonna viisi miljoonaa ruplaa, silloisen kurssin mukaan 160 000 dollaria", Kutškovskaja muistelee.

Nuori nainen rohkaisi mielensä, otti pankin suositteleman dollariluoton ja maksoi koko asunnon velkarahalla. Lääkäriäiti tuli takaajaksi ja lupautui auttamaan lyhennyksissä. Vuodessa velka on lyhentynyt 7 000 dollarilla.

Nyt maksusuunnitelmasta on tullut suunnitelman irvikuva. "Tämänpäiväisen kurssin mukaista summaa en ole jaksanut laskea, mutta eilen velkaa oli yhdeksän miljoonan ruplan verran. Kun maksoin joulukuun lyhennyserän, lainapääoma kasvoi. Lyhennyksiin ei riitä enää minun ja äidin yhteenlaskettu palkka eivätkä mitkään palkat."

Kutškovskaja sanoo tulleensa pankin huijaamaksi.

"Me menimme äidin kanssa tutun luottopäällikön puheille, esitimme kaikki dokumentit ja kysyimme rehellistä neuvoa. Hän sanoi, ettei valuuttaluotossa ole mitään riskiä, älkää riskeeratko ottamalla ruplaluottoa."

"Venäjällä oli sentään viimeksi samantyyppinen tilanne vuonna 2008", Kutškovskaja huomauttaa. "Eivätkö voineet pankissa sanoa, että ajattele nyt vähän kurssiriskiä?"

Kutškovskajan mukaan pankki vakuutti, että tarvittaessa laina voidaan järjestellä uudelleen ruplamääräiseksi. Nyt on paljastunut, että voidaan – muuttamalla dollarit rupliksi tämän päivän kurssilla tai huonommalla.

"Me olemme tavallisia ihmisiä, luotimme pankkiin."

Nuori asuntovelallinen kuuluu sosiaalisessa mediassa pystyyn polkaistuun verkostoon, jossa valuuttamääräisiä asuntolainoja ottaneet ihmiset ovat alkaneet järjestäytyä. Ensimmäinen mielenosoitus oli keskuspankin edessä Moskovassa perjantaina.

"Minulle sentään tarjottiin ruplavaihtoehtoa, mutta tiedän useita ihmisiä, joille on tarjottu pelkkää dollariluottoa", Kutškovskaja sanoo. "Keskuspankki on valvonta- ja säännöstelyviranomainen, sen olisi pitänyt valvoa pankkien luotonantoa. Mutta kyllä myös hallitus on vastuussa."

Kutškovskaja tovereineen vaatii muun muassa sosiaalista tukiohjelmaa ja valuuttamääräisten asuntolainojen muuttamista ruplalainoiksi. Yksi dollari vastaisi 34:ää ruplaa. Tämä on laskettu kurssikehityksestä, jonka perusteella hallitus itse laatii budjettiesityksensä.

Keskuspankin edustajat ovat toistaiseksi kommentoineet, ettei valuuttalainojen ongelma ole kovin suuri. Pankin tilaston mukaan kaikista asuntolainoista vain runsaat 3,5 prosenttia on otettu valuuttamääräisinä.

Kutškovskaja epäilee tilastoja. "Verkostossamme on tuhansia jäseniä. Lisää tulee koko ajan, ja toimintamme laajenee valtakunnalliseksi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat