Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme pääsyytä Venäjän talouskriisiin – pakotteiden osuus on lopulta pieni

Venäjä jätti tekemättä uudistukset, joiden avulla öljyn halpenemisen isku olisi ollut hennompi

Talous
 
Jekaterina Štukina Reuters
Pääministeri Dmitri Medvedev (kesk.) tapasi Venäjän keskuspankin keskeisiä edustajia ja korkeita virkamiehiä tiistaina Moskovassa.
Pääministeri Dmitri Medvedev (kesk.) tapasi Venäjän keskuspankin keskeisiä edustajia ja korkeita virkamiehiä tiistaina Moskovassa. Kuva: Jekaterina Štukina Reuters

Länsimaiden määräämillä talouspakotteilla on vain pieni rooli Venäjän ajautumisessa vakavan valuuttakriisin partaalle.

"Pakotteet ovat jossain määrin hankaloittaneet tilannetta, mutta Venäjän oma toiminta aloitti epävarmuuden ajan", sanoo vanhempi ekonomisti Seija Lainela Suomen Pankista.

Tärkeä syy ruplan viime päivien romahdukseen on öljyn halpeneminen, mutta se ei ole ainut syy Venäjän vaikeuksiin. Venäjä on asiantuntijoiden mukaan viime vuosina epäonnistunut uudistumisessa ainakin kolmella tavalla.  

1 Talous on yhä yksipuolinen

Venäjän talous perustuu ennen kaikkea öljyyn: valtion tuloista puolet tulee öljyveroista. Rajojen sisäpuolella palvelualat ovat alkaneet kehittyä, mutta vientiä hallitsevat yhä raaka-aineet.

"Nyt pitäisi löytää kasvua ihan uusista paikoista", sanoo vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi Ulkopoliittisesta instituutista.

Venäjään perehtynyt professori Pekka Sutela Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta sanoo, että Venäjä ei ole ollut halukas päästämään ulkomaisia yrityksiä maahan.

"On epätodennäköistä, että yritykset parantavat toimintaansa, elleivät ne kohtaa kilpailua", Sutela sanoo.

Venäjän keskuspankin arvion mukaan maan talous voi supistua ensi vuonna jopa lähes viidellä prosentilla, jos öljyn hinta ei käänny nousuun. Tällä olisi Sutelan mukaan kielteisiä vaikutuksia Suomeen. Suomen Pankin Lainela näkee tilanteessa myös myönteistä.

"Suomen kansantalouden kannalta raakaöljyn halpeneminen on paljon tärkeämpää kuin Venäjän viennin väheneminen", Lainela sanoo.

2 Poliitikot ovat päättämättömiä

Maan talouden rakenteen ongelmat eivät ole Venäjällä uutinen – päinvastoin. Erityisesti Dmitri Medvedevin presidenttikaudella maa yritti purkaa talouden esteitä, kuten korruptiota.

Edistys oli asiantuntijoiden mukaan vaatimatonta, ja presidentti Vladimir Putinin palattua valtaan poliittiset uudistukset ovat pysähtyneet tyystin.

"Kaikki venäläiset neuvonantajat ja taloustieteilijät ovat kirjoittaneet pitkiä mietintöjä, mutta hallitus ei ole oikein tehnyt mitään", Sutela sanoo.

Talouden ongelmat saattoi jättää huomiotta, kun ennen finanssikriisiä kallis öljy toi maahan valtavasti dollareita.

Nyt uudistaminen on vaikeaa: keskuspankki on nostanut korot hyvin korkealle valuutan puolustamiseksi, joten investoinnit tulevat kalliiksi.

Eliitin piirissä ruplan romahdus aiheuttaa epäilemättä levottomuutta. Tiistaina Moskovassa levisivät huhut, että pääministeriksi Medvedevin tilalle nousisi entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin, mutta hänen tiedottajansa kiisti huhut. Valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin tuli julkisuuteen vakuuttamaan, ettei yhtiöllä ollut tekemistä ruplan romahduksen kanssa.

"Se kertoo hermostuneisuudesta", Pynnöniemi sanoo.

Tutkijat eivät halua veikkailla, horjuttaako ruplan romahdus Putinin asemaa. Kyse on paljolti siitä, saavatko elintason heikkeneminen ja tuontitavaroiden huomattava kallistuminen venäläisen keskiluokan tyytymättömäksi.

3 Epävarmuus leimaa talouselämää

Poliittinen epävarmuus synnyttää myös taloudellista epävarmuutta. Yritykset ovat epäröineet investoida Venäjälle.

Epäröinnin syitä ovat muun muassa oikeuslaitoksen epäluotettavuus ja omaisuudensuojan heikkous. Tuore esimerkki on tältä syksyltä: venäläismiljardööri Vladimir Jevtušenkovin monialayhtiö Sistema määrättiin luovuttamaan omistuksensa öljy-yritys Bašneftissa valtiolle kyseenalaisin perustein.

Putinin hallinto palautti Seija Lainelan mukaan viime lokakuussa voimaan säännön, jonka mukaan verorikossyytteet voi nostaa, vaikka veroviranomainen ei olisi havainnut syytä epäillä rikosta.

"Tämä on pieni konkreettinen asia, mutta se kertoo ilmapiiristä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat