Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä syöksyy kohti täyttä valuuttakriisiä

Ruplan arvo romahti tiistaina viisi prosenttia ja osakkeet Moskovan pörssissä 12 prosenttia. Keskuspankin varapääjohtajalle ruplan alamäki on painajainen.

Talous
 
Maksim Zmejev Reuters
Valuutanvaihtopisteen mainosvalot Moskovassa kertoivat Venäjän valuutan heikkenemisestä tiistaina.
Valuutanvaihtopisteen mainosvalot Moskovassa kertoivat Venäjän valuutan heikkenemisestä tiistaina. Kuva: Maksim Zmejev Reuters

Taloudellisesti hauras Venäjä on täysimittaisen valuuttakriisin partaalla, millä voi olla arvaamattomia seurauksia.

Venäjän rupla heikkeni tiistaina pahimmillaan yli 11 prosenttia suhteessa dollariin. Se on valuutan ulkoisessa arvossa poikkeuksellisen suuri muutos. Illan mittaan valuutan heikkeneminen hidastui viiteen prosenttiin, mikä on yhä suuri muutos.

Ruplan heikkenemiseen on pääsyynä raakaöljyn halpeneminen. Se pahentaa Venäjän taantumaa.

Raakaöljyn halpenemisen Venäjälle aiheuttamien ongelmien takia sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan pois ruplamääräisistä arvopapereista, mikä taas kiihdyttää ruplan heikkenemistä.

Sekaannus valuuttamarkkinoilla heikensi merkittävästi myös osakkeita Moskovan pörssissä. Dollareissa noteerattavat osakkeet romahtivat tiistaina 12 prosenttia.

Sijoittajat ja ekonomistit pitävät mahdollisena, että Venäjä saattaa alkaa rajoittaa pääoman liikkeitä.

"Kovin paljon pahemmaksi tilanne Venäjällä ei voi kehittyä. Viimeinen askel täydelliseen myrskyyn olisi pääoman liikkeiden rajoittaminen", sanoi sveitsiläisen liikepankin Julius Baerin strategi Heinz Rüttimann sanomalehti Financial Timesille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjän talousministeri Aleksei Ulukajev ilmoitti hallituksen tiistaina pitämän hätäkokouksen jälkeen, että pääoman liikkeiden rajoituksista ei keskusteltu.

Sekasorto valuutta- ja osakemarkkinoilla on paha isku Venäjän presidentille Vladimir Putinille.

Sijoittajat pelkäävät, että Venäjällä voi edessään yhtä vakava kriisi kuin vuonna 1998.

Silloin rupla heikkeni Aasian talouskriisin seurauksena voimakkaasti, pankeissa alkoi talletuspako ja koko pankkijärjestelmä oli luhistumaisillaan. Lopulta valtio vajosi maksukyvyttömyyteen, mistä alkoi presidentti Boris Jeltsinin lähtölaskenta.

"Kriisi on vakava, mutta näköpiirissä ei ole valtion maksukyvyttömyyttä tai laajamittaista pankkikriisiä kuten vuonna 1998. En ole kuitenkaan koskaan nähnyt Venäjällä sellaista markkinapäivää kuin tiistai oli", sanoo Suomen Pankin Venäjään erikoistunut tutkija Laura Solanko.

Venäjän keskuspankin varapääjohtaja Sergei Švetsov kuvaili valuutan halpenemista painajaiseksi, jota keskuspankki ei olisi vuosi sitten voinut edes kuvitella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Švetsov ilmoitti keskuspankin ryhtyvän uusiin toimiin valuutan vakauttamiseksi.

Venäläisen Alfa-pankin pääekonomisti Natalia Orlova arvioi Reutersille, että keskuspankin pitäisi ostaa kymmenellä miljardilla dollarilla päivässä ruplamääräisiä arvopapereita estääkseen valuutan heikkenemisen.

Venäjän keskuspankki yritti estää ruplan heikkenemisen ilmoittamalla maanantain ja tiistain välisenä yönä pidetyn hätäkokouksen jälkeen, että ohjauskorko asetetaan 10,5 prosentista 17 prosenttiin.

Rahapolitiikan kiristämisellä keskuspankki pyrki torjumaan kiihtyvää inflaatiovauhtia ja valuutan heikkenemistä.

Inflaatiovauhti eli hintatason yleinen kallistuminen oli marraskuussa 9,1 prosenttia. Inflaation seurauksena rahan ostovoima heikkenee.

Kun ostovoiman heikkenemiseen yhdistetään vielä valuutan heikkenemisestä johtuva tuontituotteiden kallistuminen, isku palkansaajille on entistä voimakkaampi.

"Venäjällä palkat ovat kasvaneet 2000-luvun alusta saakka, mikä on todennäköisesti osaltaan pitänyt yllä presidentti Putinin kannatusta. Reaalipalkat ovat jo alkaneet pienentyä, jolloin presidentin ja hallituksen pitää hankkia kannatus jollakin toisella perusteella kuin taloudellisella hyvinvoinnilla", Solanko sanoo.

Epävarmuus Venäjän taloudesta heijastui myös lukuisten suomalaisten yritysten osakkeisiin.

Autojen renkaita valmistavan Nokian Renkaiden osake halpeni 4,4 prosenttia ja rakennusyhtiö YIT:n osake 5,5 prosenttia.

Jos Venäjän taantuma pahenee, sillä voi olla kielteisiä vaikutuksia myös Suomen talouteen. Kauppavaihdolla mitattuna Venäjä on ollut Suomen suurin kauppakumppani vuodesta 2007 lähtien.

Kuluvan vuoden tammi–syyskuussa Saksa ohitti Venäjän Suomen suurimpana kauppakumppanina, ilmenee tullin tilastoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat