Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaikutus Suomen talouteen jää rajatuksi

Monen Venäjällä toimivan yrityksen pörssikurssi oli laskusuunnassa

Talous
 

Venäjän valuuttakriisillä on väistämättä vaikutuksia rajan tällä puolen, koska Venäjä on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita.

"Merkitys ei kuitenkaan ole niin valtaisa, että sitä olisi syytä jäädä pidempään voivottelemaan", sanoo Suomen Pankin ekonomisti Laura Solanko.

Suomen Pankissa tehtiin Solangon mukaan kesällä laskelmia tilanteesta, jossa rupla heikkenee edelleen viidenneksen ja Suomen vienti Venäjälle vähenee neljänneksen. Laskemien mukaan heikentävä vaikutus Suomen kasvuun olisi puolen ja yhden prosenttiyksikön välillä.

Heikentyminen on Solangon mukaan ikävä asia, koska taloudella menee muutenkin huonosti.

"Suomelle olisi parempi, että myös Venäjällä menee hyvin", hän sanoo. "Myönteinen seikka on, että edullisempi öljyn hinta auttaa Suomen taloutta."

Usean Venäjällä toimivan suomalaisyrityksen pörssikurssit olivat edelleen keskiviikkona laskusuunnassa. Romahdukseksi luokiteltavia laskuja ei kuitenkaan nähty.

Kovimman laskun koki konevuokraaja Ramirentin kurssi, joka laski liki neljä prosenttia. Ramirent on Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä toimiva yhtiö, joka vuokraa raskasta konekantaa teollisuudelle ja rakennusyhtiöille.

Jos rakentamisen näkymät heikkenevät, se näkyy yleensä suoraan myös Ramirentin liiketoiminnassa.

Ramirent antoi tiistaina tulosvaroituksen. Yhtiön toimitusjohtajan Magnus Rosenin mukaan varoitus johtui kasvavasta geopoliittisesta epävarmuudesta ja nopeasti laskevasta öljyn hinnasta. Hän viittaa siis suoraan Venäjän taloustilanteeseen.

Venäjän tilanteesta pitää keskustella myös eduskunnassa, arvioi eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd).

"Haemme Venäjä-keskusteluun sopivaa muotoa ja aikaa. Kyseeseen voi tulla myös ajankohtaiskeskustelu", Heinäluoma ilmoitti keskiviikkona HS:lle.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) otti Venäjä-keskustelun esille budjettikeskustelun yhteydessä eduskunnassa.

"Se pakottaisi myös hallitusryhmät ja eduskuntaryhmät laajemminkin miettimään, mikä on se olennainen linja ja miten Suomen pitää toimia", Koskinen sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat