Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sekasorto voi palata pian  Venäjän talouteen

Öljyn kallistuminen ja valtion valuuttaostot vahvistivat ruplaa keskiviikkona. Sijoittajat epäilevät valtion toimien olevan ajan mittaan riittämättömiä.

Talous
 
Oksana Yushko / Oksana Yushko
Valuutanvaihtopisteiden valot loistivat punaisina Moskovassa keskiviikkona.
Valuutanvaihtopisteiden valot loistivat punaisina Moskovassa keskiviikkona. Kuva: Oksana Yushko / Oksana Yushko

Venäjän vaikeudet hellittivät maanantaina ainakin toistaiseksi raakaöljyn kallistuessa.

Ruplan arvo suhteessa dollariin vahvistui yli kymmenen prosenttia, mutta sekaannus valuutta- ja arvopaperimarkkinoilla tuskin on ohitse. Sijoittajat pitävät hyvin todennäköisenä, että ruplan syöksykierre voi alkaa pian uudestaan.

Venäjän keskuspankki ilmoitti keskiviikkona ryhtyvänsä uusiin toimiin rahoitus- ja valuuttamarkkinoiden vakauttamiseksi. Aamupäivällä valtiovarainministeriö ilmoitti ostavansa ruplia estääkseen valuutan heikkenemisen.

Keskuspankki valmistelee hallituksen kanssa ohjelmaa, jonka avulla se voisi tarvittaessa pääomittaa liikepankkeja ja rahoitusalan yhtiöitä. Uuden pääoman turvin ne voisivat rahoittaa yrityksiä, jotka ovat ruplan halpenemisen takia rahoitusvaikeuksissa. Venäläisillä yrityksillä on runsaasti dollareissa otettuja lainoja, joiden arvo kasvaa ruplan heikentyessä.

"Jos yrityksen tulot ovat ruplissa ja vastuut eli velat dollareissa, tilanne on äärimmäisen vaikea ruplan voimakkaan heikkenemisen takia. Pelkona on suoranainen konkurssiaalto, minkä takia keskuspankin pitää auttaa yrityksiä jälleenrahoituksessa", sanoo finanssiyhtiö Nordean analyytikko Jan von Gerich.

Pääministeri Dmitri Medvedev vakuutti keskiviikkona, että Venäjän valuuttavarannot riittävät ruplan vakauttamiseen. Keskuspankin valuuttavaranto on noin 400 miljardia dollaria.

Pääministeri korosti myös, että hallitus ei suunnittele sijoittajien pelkäämiä pääoman liikkeiden rajoituksia.

"Meidän yhteisten etujen mukaista on palauttaa järjestys valuuttamarkkinoille mahdollisimman nopeasti", Medvedev sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Painavin yksittäinen syy ruplan heikkenemiseen on raakaöljyn halpeneminen, joka pahentaa Venäjän taloudellista ahdinkoa.

"Epäilen, että keskuspankin uudet toimet eivät riitä vakauttamaan valuuttaa. Rupla vakautuu todennäköisesti vasta sitten, kun öljyn hinta ei enää halpene", von Gerich sanoo.

Osa analyytikoista piti valtion toimia harhautuksena, jotka eivät vakauta valuuttaa.

Venäjän keskuspankin arvion mukaan kokonaistuotanto eli bruttokansantuote supistuu ensi vuonna 4,5 prosenttia, jos raakaöljyn hinta pysyy 60 dollarissa barrelia kohti.

Keskiviikkona raakaöljyn Pohjanmeren Brent-viitelaadun hinta kallistui hieman yli 62 dollariin barrelia kohti. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Raakaöljyn halpeneminen vaikuttaa aina viipeellä kuluttajille myytäviin öljytuotteisiin, koska hinnat ovat futuureja. Futuuri on sopimus, jossa sitoudutaan ostamaan ja myymään tulevaisuudessa tietty määrä hyödykettä ennalta määrättynä ajankohtana sopimuksessa sovittuun hintaan.

Ruplan heikkenemistä on osaltaan voimistanut se, että sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan pois ruplamääräisistä arvopapereista.

Valuutan heiketessä tuontituotteet taas kallistuvat. Kuluttajien ahdinkoa lisää samaan aikaan voimakas inflaatiovauhti, joka kiihtyi marraskuussa yhdeksään prosenttiin.

Inflaation eli hintatason yleisen kallistumisen seurauksena rahan ostovoima heikkenee.

Keskiviikkona ruplan arvo suhteessa dollariin heittelehti pitkin päivää, mikä on merkki sijoittajien levottomuudesta.

Maanantain ja tiistain välisenä yönä keskuspankki päätti hätäkokouksessaan kiristää rahapolitiikkaa torjuakseen inflaation kiihtymistä ja valuutan halpenemista. Keskuspankki asetti ohjauskoron 10,5 prosentista 17 prosenttiin, mutta ei onnistunut estämään ruplan voimakasta heikkenemistä.

Keskiviikon vahvistumisesta huolimatta kuluvan vuoden aikana ruplan arvo suhteessa dollariin on heikentynyt noin 45 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän keskuspankki on käyttänyt tänä vuonna yli 80 miljardia dollaria valuuttahankintoihin, joilla se on yrittänyt estää ruplan halpenemisen.

Ruplan hurjan syöksyn syyt puolessatoista minuutissa
Ruplan hurjan syöksyn syyt puolessatoista minuutissa
HS:n Reetta Heiskanen kokosi Venäjän kriisin taustat tiiviiksi videografiikaksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat