Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeiän myöhentäminen kiinnostaa yhä useampia

Kunnissa ja valtiolla viihdytään kauemmin työelämässä kuin yksityisyrityksissä

Talous
 
Noora Järnefelt
Noora Järnefelt

Kuntien ja valtion työntekijät suunnittelevat jäävänsä vuosi vuodelta vanhempina eläkkeelle, mutta yksityisellä sektorilla kiinnostus työurien pidentämiseen ei ole vuoden 2003 jälkeen juuri kasvanut.

Tähän tulokseen päädytään Eläketurvakeskuksen keskiviikkona julkaisemassa tutkimuksessa, jossa selvitettiin palkansaajien eläkeajatusten muutosta vuosina 2003–2013.

Selvityksen mukaan palkansaajien arvio omasta eläkkeelle jäämisiästä on keskimäärin noussut kymmenessä vuodessa, mutta kehitys on ollut valtion ja kuntien palveluksessa hyvin erilaista kuin yksityisissä yrityksissä.

Julkisella sektorilla 64-vuotiaana tai vanhempana eläkkeelle aikovien osuus kaksinkertaistui vuosina 2003–2013.

Samaan aikaan yksityisellä sektorilla eläköitymisaikeet pysyivät lähes ennallaan.

Yksityisen sektorin työntekijöillä elää vahvana ajatus, että eläkeikä on 63 vuotta.

Tutkimuksen tehneen erikoistutkijan Noora Järnefeltin mukaan vanhuuseläkkeelle siirtyminen tuskin olisi nykyjärjestelmässä myöhentynyt niin paljon, että eläkejärjestelmän rahoitus olisi turvattu ja valtion kestävyysvajetavoitteet olisivat toteutuneet.

Hänen mukaansa ei ole kunnolla tutkittu, miksi eläkkeelle halutaan jäädä julkisella sektorilla aiempaa vanhempina mutta yksityisellä ei.

Esimerkiksi opettajien ja terveydenhuollon ammattilaisten intoa jäädä myöhemmin eläkkeelle saattavat selittää henkilökohtaiset eläkeiät. Ne sijoittuvat ikävuosiin 63,5–65 vuotta.

Jos jää sitä ennen eläkkeelle, menettää niin sanotun lisäeläkeoikeuden. Se voi olla satoja euroja kuukaudessa.

Noora Järnefelt arvioi, että yksityisellä sektorilla eläkeaikeisiin on vaikuttanut vuoden 2005 eläkeuudistus, jossa vanhuuseläkkeen alaikärajaa laskettiin 63 vuoteen.

"Yksi syy yksityisen puolen jämähtämiseen voi olla irtisanomisten ja lomautusten määrän lisääntyminen enemmän kuin julkisella puolella."

"Jatkuvat yt-neuvottelut saattavat vähentää intoa suunnitella työuran pidentämistä yli vanhuuseläkeiän alarajan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat