Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallanpitäjät ravistelevat Venäjää

Talouskriisi on kääntymässä poliittiseksi kriisiksi

Talous
 
Oksana Juško
Moskovalainen Olesja Viktorova (kesk.) osti keskiviikkona Playstation 3 -pelikonsolin M.Video-ketjun myymälästä. "Olen jo pitkään halunnut ostaa tämän lelun pojalleni, mutta kalliilta on tuntunut ja olen odottanut sen halventumista. Ja kun rupla romahti, ajattelin, että nyt täytyy lähteä liikkeelle tai en ikinä pysty ostamaan sitä."
Moskovalainen Olesja Viktorova (kesk.) osti keskiviikkona Playstation 3 -pelikonsolin M.Video-ketjun myymälästä. "Olen jo pitkään halunnut ostaa tämän lelun pojalleni, mutta kalliilta on tuntunut ja olen odottanut sen halventumista. Ja kun rupla romahti, ajattelin, että nyt täytyy lähteä liikkeelle tai en ikinä pysty ostamaan sitä." Kuva: Oksana Juško

Ruplan heikkeneminen oli viime viikonloppuun saakka melko suoraa seurausta öljyn hinnan nopeasta laskusta. Tällä viikolla alkanut kriisin uusi vaihe sen sijaan on jotain aivan muuta: sen juuret ovat Venäjällä.

Euron hinta ylitti 70 ruplaa maanantaiaamuna siitä huolimatta, että keskuspankki oli juuri käyttänyt miljardeja tukiostoihin. Entinen, pitkäaikainen valtiovarainministeri Aleksandr Kudrin kommentoi tilannetta Twitter-viestissä: "Salamyhkäinen sopimus Rosneftin 625 miljardin ruplan lainasta kiehautti markkinat. Todella huono ajoitus."

Kudrin viittasi valtiollisen öljyjätin Rosneftin hallituksen puheenjohtajan Igor Setšinin ja hänen pankkiirikaveriensa viime viikolla tekemään sopimukseen öljy-yhtiön talousvaikeuksien voittamiseksi. Vaikeudet syntyivät viime vuonna, kun Rosneft otti noin 40 miljardin dollarin lainat ostaakseen brittiläisen BP:n ulos TNK-BP-yhteisyrityksestä. Velat pitäisi maksaa, vaikka öljy halpenee ja lännen pakotteet ovat panneet rahahanat kiinni.

Yhtiö on pyytänyt jo pariin otteeseen luottoa valtion hyvinvointirahastosta, mutta sitä ei ole tippunut. Presidentti Vladimir Putin näyttää talouspäätöksiä tehdessään kuunnelleen tiukkapipoisia rahaministereitään enemmän kuin Setšiniä. Sitä paitsi kerjuujonossa on muitakin.

Suuret valtionpankit suostuivat luotottamaan Rosneftia ostamalla siltä 625 miljardin ruplan eli viime viikon kurssilla noin yhdeksän miljardin euron joukkovelkakirjat. Markkinatietojen mukaan korko oli öljy-yhtiölle todella edullinen.

Venäjän keskuspankki puolestaan hyväksyi joukkovelkakirjat vakuuksiksi ja antoi pankeille niitä vastaavat lainat. Pankit syytivät ruplamiljardeja markkinoille ostamalla dollareita, joita keskuspankki oli tukiostoillaan liikenteeseen pumpannut. Näitä dollareita lainailtiin Rosneftille ja muille luoton tarvitsijoille.

Lopputulos on, että keskuspankki painoi rahantekonappia, pelasti öljyjätin ja ehkä myös pankkien taseet. Talous ajautui uuteen kriisiin.

Venäjä ei olisi Venäjä, ellei Rosneftin obligaatioista olisi jo tiistaiaamuna väännetty salaliittoteoriaa: markkinahuhujen mukaan Rosneft romautti ruplan tahallaan – devalvaatiohan on vientiyhtiön etu.

Kun euron ruplakurssi nousi tiistaina iltapäivällä 99,55 ruplaan, Igor Setšin tuli julkisuuteen. Hän antoi uutistoimisto Tassille haastattelun, jossa tuomitsi markkinahuhut "provokaatioksi". Kremlin harmaana eminenssinä tunnetun öljypomon esiintyminen rauhoitti markkinoita, ja rupla voimistui hieman.

"Rosneft-diili osoitti, että Moskovalle ei ole ensiarvoista taltuttaa inflaatiota tai vakauttaa ruplaa vaan tukea Rosneftia", kommentoi Ranskaan muuttanut kriittinen taloustieteilijä Sergei Gurjev Financial Timesissa.

"Toisekseen tämä osoitti, että keskuspankki on valmis käyttämään erittäin kyseenalaisia keinoja."

Kriisin myötä onkin alettu huhuilla keskuspankin pääjohtajan Elvira Nabiullinan potkuista. Oppositiomielisen Novaja Gazeta -lehden taloustoimituksen päällikkö Aleksei Poluhin huomauttaa kuitenkin, että keskuspankki joutui Rosneft-lainoituksessa tapahtuneiden tosiasioiden eteen.

Itse asiassa ohjauskoron nostaminen 17 prosenttiin tiistain vastaisena yönä oli isku pankeille, jotka joutuvat maksamaan lyhyistä lainoistaan jättikorkoja. "Keskuspankki, kuten ilmeni, voi antaa myös turpaan", Poluhin kirjoittaa.

Talouskriisi on joka tapauksessa kääntymässä jo hyvää vauhtia sisäpoliittiseksi kriisiksi.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat