Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM näkee taloudessa toivon pilkahduksia

Ministeriön ennuste lupailee vauhdittuvaa kasvua

Talous
 

Valtiovarainministeriön (VM) tuoreessa suhdanne-ennusteessa on toivon pilkahduksia Suomen teollisuudelle: öljyn hinta on laskenut ja ministeriön ennusteen mukaan myös euron hinta suhteessa dollariin ja muihin keskeisiin valuuttoihin laskee.

VM:n ennuste vuosille 2015 ja 2016 on hiukan valoisampi kuin muiden ennustelaitosten ennusteet. VM ennustaa tämän vuoden talouskasvuksi 0,1 prosenttia.

Bruttokansantuotteen se ennustaa kasvavan ensi vuonna 0,9 prosenttia ja sitä seuraavana vuonna 1,3 prosenttia vuositasolla.

VM:n kansantalousosaston suhdanneyksikön päällikön Mika Kuismasen mukaan ministeriön muita hieman valoisampi ennuste perustuu siihen, että ministeriöllä on ollut tuoreempaa tilastotietoa käytössään kuin esimerkiksi vastikään oman ennusteensa antaneella Suomen Pankilla.

"Suomen Pankki on tehnyt ennusteensa vanhemmalla tilastopohjalla kuin meillä on nyt ollut mahdollisuus", Kuismanen perusteli VM:n lukuja.

VM:n mukaan palveluntuotanto on ottamassa yhä suurempaa roolia Suomen kehityksestä. Viennin kasvun varassa elävä Suomi ei kuitenkaan ole nyt saamassa vetoapua maailmantaloudesta.

VM:n ennusteen mukaan Kiinan hidastuva kasvu jää vuonna 2016 jo alle seitsemän prosentin. Euroalue matelee ja Venäjän bkt supistuu 2015 ja 2016.

Kuismanen arvioi, että ruplan kurssin laskussa nähdään nyt ylilyöntejä. "Ruplan kurssi heikkenee, mutta ei niin voimakkaasti kuin viime päivien tapahtumat antavat olettaa."

VM:n kahden vuoden ennusteen aikana Suomi menettää koko ajan markkinaosuuksia maailmankaupassa.

"Kasvu ei tule nousemaan niin korkeaksi, että se avittaisi Suomen vientiteollisuudessa."

"Suomi pärjää aina, kun maailmankauppa kasvaa maailmantaloutta nopeammin. Nyt ei ole niin, ja se on huono uutinen Suomelle", Kuismanen varoitti.

Teollisuuden ja kuluttajien luottamus on edelleen pahasti alamaissa, mutta sen ei VM:n arvion mukaan odoteta enää putoavan.

Teollisuustuotannon volyymi-indeksejä tarkastelemalla näkee Kuismasen mukaan, että vaikka luvut eivät ole "äärimmäisen hyviä", niissä ei ole mitään hälyttävääkään.

"Ei se ole myöskään sen pessimismin valloittamaa, mitä joistakin kommenteista olisi voinut päätellä", Kuismanen sanoi.

"Meillä on kohtalaisen robusti pohja lähteä kulkemaan kohti ensi vuotta."

Kun Suomen talouden oma kasvu on erittäin heikkoa, tilanne on päättäjille ja Suomen julkiselle taloudelle erittäin vaativa, Kuismanen arvioi.

Vuonna 2016 VM ennustaa hennon kasvun tulevan lähinnä investoineista ja kotimaisesta kysynnästä. Viennistä ei ole silloinkaan lohduksi.

Vaihtotase pysyy ennusteen mukaan negatiivisena seuraavat kaksi vuotta.

Työttömyysennustetta VM heikensi syyskuun ennusteesta.

Nyt työttömyysaste on VM:n mukaan yli yhdeksän prosenttia.

Pitkäaikaistyöttömien määrä on voimakkaassa kasvussa, ja rakenteellinen työttömyys on kasvava ilmiö, Kuismanen varoitti.

"Se selvästi heikentää työmarkkinatilannetta myös kohtaanto-ongelmien seurauksena. Työmarkkinoiden tehostamiseen tarvittavien toimenpiteiden tarve on siis äkillisempi kuin annetaan ymmärtää."

Julkisen talouden velkaantumistilanne näyttää surkealta.

"Valtion ja julkisen velan kasvu ei tällä menolla taitu", Kuismanen arvioi näkymiä vuoden 2016 loppuun.

Antti Johansson
Jouko Haapanen (vas.) ja Juha Kuusisto valmistivat Mercedes-Benz-autoja Uudenkaupungin autotehtaalla viime vuoden syyskuussa. Valtiovarainministeriön mukaan metalliteollisuuden suhdannenäkymät kuuluvat parhaimpiin.
Jouko Haapanen (vas.) ja Juha Kuusisto valmistivat Mercedes-Benz-autoja Uudenkaupungin autotehtaalla viime vuoden syyskuussa. Valtiovarainministeriön mukaan metalliteollisuuden suhdannenäkymät kuuluvat parhaimpiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat