Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten virta Suomeen on jo hiipunut

HS kysyi, miten ruplan romahdus näkyy Nuijamaalla, Lappeenrannassa ja Helsingissä. Venäläisten matkailijoiden määrä on vähentynyt selvästi ja he myös käyttävät rahaa aiempaa säästeliäämmin.

Talous
 
Juha Metso
Rajavartija Niilo Vuorinen tarkisti Lappeenrantaan ostoksille tulleiden viipurilaisten Ljubov Falinan ja hänen poikansa Maksim Falinin passit keskiviikkona Nuijamaan raja-asemalla.
Rajavartija Niilo Vuorinen tarkisti Lappeenrantaan ostoksille tulleiden viipurilaisten Ljubov Falinan ja hänen poikansa Maksim Falinin passit keskiviikkona Nuijamaan raja-asemalla. Kuva: Juha Metso

Nuijamaan raja-asemalla 20 kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta on unelias tunnelma. Venäläisten rajanylittäjien määrä on vähentynyt pitkin vuotta sitä mukaa, kun ruplan arvo on laskenut.

Kaakkois-Suomen rajavartioston mukaan marraskuussa rajanylittäjiä oli Nuijamaalla noin 206 000 eli 30 prosenttia vähemmän kuin vuosi aiemmin marraskuussa.

"Vuosi sitten tästä kulki noin 10 000 autoa vuorokaudessa, nyt ehkä 5 000", arvioivat keskiviikkona päivävuorossa olleet rajavartijat Niilo Vuorinen, Iisko Isola ja Mikko Haikala Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Venäläismatkailijoiden määrä Suomessa saattaa jopa puolittua joulun ja uudenvuoden sesongin aikana verrattuna viime vuoteen, arvioi ulkoministeriön viisumiyksikön päällikkö Kim Kuivalainen.

Kuivalainen perustaa arvionsa Suomen Venäjän-edustustoihin jätettyjen viisumihakemusten vähenemiseen. Syys–lokakuussa venäläiset hakivat 30 prosenttia vähemmän viisumeita kuin vuotta aiemmin.

"Ei venäläisillä ole nyt varaa ostella lomamatkoja", Kuivalainen toteaa ja muistuttaa, että venäläiset hankkivat monikertaviisumeita, joilla voi matkustaa myös muualle.

"Joku saattaa käydä vain kerran Suomessa ja säästää loput kerrat eksoottisempiin maihin, kuten Espanjaan", Kuivalainen pohtii.

Nuijamaankautta Lappeenrantaan keskiviikkona ajanut viipurilainen eläkeläinen Ljubov Falina vannoo käyvänsä Suomessa niin kauan kuin henki pihisee taloustilanteesta riippumatta.

"Käyn Lappeenrannassa noin kaksi kertaa viikossa ostoksilla. Pidän Suomesta, ja tavarat ja elintarvikkeet ovat Suomessa parempilaatuisia."

Falina kertoo vaihtavansa eläkeruplansa euroihin, jotta rahan arvo säilyy. Falinan röntgenhoitajana työskentelevä poika Maksim Falin tekee samoin palkalleen.

Lappeenranta. Miinusmerkkiset luvut ovat dramaattisia.

"Venäläisten asiakkaiden määrä on vähentynyt 70–75 prosenttia vuoden takaisesta", laskee Atma Trade -yhtiön omistaja Mohamad Darwich ylellisessä Grande Orchidée -muotitavaratalossaan Lappeenrannan Myllymäessä.

Tavaratalon lisäksi Darwichilla on kaksi marketmyymälää. Liikkeiden tarjonta on suunnattu erityisesti venäläisille, minkä vuoksi Darwich kokee ruplan romahduksen kipeästi.

Hän ennakoi joutuvansa vuodenvaihteen jälkeen irtisanomaan liki kolmanneksen 165 työntekijästään.

"Se on hirveän ikävää, mutta jos niin ei tee, koko yritystä ei pian enää ole", Darwich sanoo.

Kaakkoisrajan Lappeenranta on venäläisten ostosmatkailijoiden mekka, joka ruplan heikkenemisen vuoksi on alkuvuodesta lähtien kiihtyvään tahtiin menettänyt venäläisiä asiakkaita. Tilannetta pahentaa heikko yleinen taloustilanne.

Puolen tusinaa sekä venäläisten että suomalaisten perustamaa kenkä- ja vaatekauppaa on sulkenut syksyn mittaan ovensa. Ikean vuosia odotettu tulo Lappeenrantaan on siirtynyt ja käynyt entistä epävarmemmaksi.

Työttömyysprosentti on nyt 14:n tietämillä, neljä prosenttiyksikköä korkeammalla kuin vuosi sitten.

Suurin syy ovat teollisuuden irtisanomiset, mutta työpaikat ovat alkaneet huveta myös venäläisten pitkään siivittämältä kaupan alalta.

"Venäläiset ostavat vähemmän ja suunnitelmallisemmin ja tekevät heräteostoksia vähemmän", kuvailee Galleria-ostoskeskuksen päällikkö Sari Mustapää.


Helsinki. Pietarilaiset Elena ja Dmitri sekä heidän lapsensa Valeri ja Jeanne olivat keskiviikkoiltapäivänä Senaatintorilla katselemassa joulukojuja. Vanhemmat eivät halunneet kertoa sukunimeään.

Elena ja Dmitri olivat tulleet Helsinkiin liiketapaamiseen, mutta olisivat tehneet myös ostoksia, elleivät hinnat olisi ruplan romahduksen takia kohonneet niin kalliiksi.

"Nyt teemme vain pikku pikku ostokset", naurahtaa Elena.

Perhe kävi aiemmin Suomessa ostoksilla kerran kahdessa tai kolmessa kuukaudessa. He ostivat etenkin lastenvaatteita, koruja ja elintarvikkeita kuten lihaa ja kalaa. Suomeen heillä oli tapana tulla ostoksille paremman laadun ja valikoimien takia.

Perhe pelkää, että hinnat kallistuvat Pietarissakin. Heidän mielestään EU:n asettamat pakotteet kääntyvät sitä vastaan. "Tilanne on huono sekä Suomelle että Venäjälle", Dmitri sanoo.

"Kyllätämä ruplan syöksy tuli nyt todella pahaan aikaan Suomen matkailu- ja ravintola-alan kannalta", puuskahtaa Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

Vielä kaksi viikkoa sitten Lappi arvioi, että venäläismatkailijoiden yöpymiset vähentyisivät joulun ja uudenvuoden seudulla 15–20 prosenttia verrattuna viime vuoteen, mutta nyt ennustetta on korjattu 30 prosenttiin.

"Viesti keskeisiltä hotelliketjuilta on, että varausten peruutuksia on jo tullut", Lappi kertoo ja ennakoi satoja irtisanomisia sekä majoitus- että kaupan alalle.

Venäläisten tulevan lomasesongin tulevaisuuden näkee hieman valoisammin Tutkimus- ja analysointikeskus TAK.

"Matkojen määrä on syksyn aikana huvennut joka kuukausi noin viidenneksen verrattuna viime vuoteen, mutta en usko, että venäläisten tyypillisenä loma-aikana eli tammikuussa vähennys on yhtä suuri, vaan voi jäädä kymmeneen prosenttiin", arvioi toimitusjohtaja Pasi Nurkka TAK:sta.

Juha Metso
Yrittäjä Mohamad Darwich joutuu turvautumaan irtisanomisiin selvitäkseen ruplan romahduksen aiheuttamasta asiakaskadosta.
Yrittäjä Mohamad Darwich joutuu turvautumaan irtisanomisiin selvitäkseen ruplan romahduksen aiheuttamasta asiakaskadosta.
Kimmo Räisänen
Pietarilaiset Dmitri (oik.) ja Elena sekä heidän lapsensa Valeri ja Jeanne katselivat joulukojuja Helsingin Senaatintorilla. Ostokset jäivät vähiin.
Pietarilaiset Dmitri (oik.) ja Elena sekä heidän lapsensa Valeri ja Jeanne katselivat joulukojuja Helsingin Senaatintorilla. Ostokset jäivät vähiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat