Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keva on myöntänyt eläkevaroista halpoja asuntolainoja työntekijöilleen

Kuntien eläkevaroja sijoittava laitos on myöntänyt eläkevaroista asuntolainoja työntekijöilleen 0,18 prosentin kokonaiskorolla

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Työeläkelaitos Kevan hallitus kokoontuu tänään torstaina käsittelemään ensi vuoden sijoitussuunnitelmaa. Mukana ovat myös työntekijöiden asuntolainat, joista Keva ei peri marginaalia.
Työeläkelaitos Kevan hallitus kokoontuu tänään torstaina käsittelemään ensi vuoden sijoitussuunnitelmaa. Mukana ovat myös työntekijöiden asuntolainat, joista Keva ei peri marginaalia. Kuva: Juhani Niiranen HS

Työeläkelaitos Keva on myöntänyt eläkevaroista asuntolainoja työntekijöilleen yli yhdeksän miljoonan euron arvosta. Lähes koko summa on asuntolainoja.

Keva perii lainoista kuuden kuukauden euribor-koron mukaista korkoa eli nyt 0,18 prosentin korkoa, mutta ei lainkaan marginaalia. Pankit veloittavat asuntolainasta viitekoron päälle noin 1–1,5 prosenttiyksikön marginaalin.

Markus Jokela HS
Kevan toimitusjohtaja Jukka Männistö ei näe ongelmaa työsuhdelainojen myöntämisessä. "Ehdot ovat sellaiset, että verottaja hyväksyy järjestelyn", Männistö sanoo.
Kevan toimitusjohtaja Jukka Männistö ei näe ongelmaa työsuhdelainojen myöntämisessä. "Ehdot ovat sellaiset, että verottaja hyväksyy järjestelyn", Männistö sanoo.

Kevan toimitusjohtaja Jukka Männistö kertoo, että eläkelaitos on kirjannut asuntolainat korkosalkkuun. Keskimäärin Kevan korkosalkun tuotto eri maista on tänä vuonna ollut 4,7 prosenttia.

Mikäli Keva olisi sijoittanut työntekijälainaa vastaavan summan korkosijoituksiin ja saanut sille 4,7 prosentin tuoton, olisi laitos kerännyt yli 400 000 euroa suuremmat sijoitustuotot vuodessa.

Männistö ei pidä ongelmallisena, että Keva myöntää työntekijöilleen henkilöstölainoja.

"Ehdot ovat sellaiset, että verottaja hyväksyy järjestelyn", Männistö sanoo.

Johtoryhmäläiset eivät ole lainoja ottaneet.

Verottajan hyväksyntä on työntekijän näkökulmasta tarpeellinen, jotta lainasta ei synny verotettavaa etuutta. Verottaja hyväksyy lainan verottomaksi, kun se on sidottu markkinaehtoiseen viitekorkoon.

Kevan henkilöstölaina on sidottu kuuden kuukauden euriboriin eli se voi vaihdella.

Tästä on kyse

 Laki korostaa tuoton ja turvaavuuden merkitystä julkisten eläkevarojen hoidossa.

 Kevan on huolehdittava "sijoitustensa varmuudesta, tuotosta ja rahaksi muutettavuudesta sekä hajauttamisesta". Työeläkeyhtiöiden taas pitää sijoittaa tuottavasti ja turvaavasti.

 Nyt pohditaan, hukkaavatko ilman marginaalia annetut työntekijälainat eläkevaroja.

"Ymmärtääkseni tämä on pankki- ja rahalaitoksissa ihan yleinen käytäntö. Kevan hallitus on hyväksynyt tämän sijoitussuunnitelmassaan", Männistö perustelee.

Keva on sosiaalivakuutusta harjoittava ja julkista valtaa käyttävä laitos. Lain mukaan Kevan on "huolehdittava sijoitusten varmuudesta, tuotosta ja rahaksi muutettavuudesta sekä hajauttamisesta."

"Meidän sijoitusomaisuuden tuotto on kuitenkin kokonaisuutena katsoen hyvä. Ei se yhdeksän miljoonaa euroa kovin suuri summa ole, kun meitä on 550 ihmistä töissä", Männistö perustelee.

Kevaa valvovat Valtiovarainministeriö (VM) ja Finanssivalvonta (Fiva) ovat yllättyneitä Kevan myöntämistä miljoonaluokan asuntolainoista. VM:lle kuuluu Kevan yleisvalvonta ja Fivalle sijoitusten valvonta.

"En ole ollut tietoinen tästä", Fivan instituutiovalvonnan toimistopäällikkö Vesa Hänninen sanoo.

Hänninen sanoo, että hän ei tässä vaiheessa osaa ottaa kantaa siihen, voiko eläkelaitos lainata eläkevaroja ilman marginaalia. Työeläkeyhtiöiden lainoissa hän ei näe ongelmaa "ainakaan silloin, jos ne ovat markkinaehtoisia" eli lainoissa on marginaali.

Eläkelaitoksia ja -yhtiöitä säätelevät eri lait.

Etera ja Veritas myöntäneet autolainaa

Keskinäisistä työeläkeyhtiöistä työsuhdelainaa ovat myöntäneet Etera ja Veritas.

Veritaksen ylimmällä johdolla on työsuhdelainaa 9 677 euroa. Muille työntekijöille Veritas on myöntänyt lainaa yhteensä 381 000 euroa, josta 129 000 euroa on autolainoja.

Lainoja on yhteensä 39 kappaletta, eli yksittäiset lainat ovat alle 10 000 euron suuruisia.

Veritaksen ylimmän johdon lainojen korko on sama kuin 12 kuukauden euribor. Se on nykytasolla noin 0,33 prosenttia eli siinä ei ole marginaalia.

Työntekijöiden lainaehtoja Veritas ei kerro, koska asia on yhtiön mukaan liikesalaisuus.

Etera on antanut toimitusjohtajan päätöksellä autolainaa työntekijöilleen noin 30 000 euroa ennen vuotta 2014. Yhtiön mukaan uusia lainoja ei enää myönnetä, eli käytännöstä on luovuttu.

Lainan enimmäismäärä työntekijää kohden on ollut Eterassa 20 000 euroa, lainan korkotaso on "sidottu markkinakorkoon". Etera ei ole perinyt viitekoron päälle marginaalia.

HS kysyi myös Elosta, Ilmarisesta, Varmasta, Valtion eläkerahastosta sekä työeläkeyhtiöiden yhteistyöelimestä Eläketurvakeskuksesta, ovatko ne myöntäneet lainoja työntekijöilleen.

Ne eivät ole myöntäneet lainoja työntekijöilleen, mutta Varman työntekijöillä on kuitenkin mahdollisuus ottaa henkilöstölainaa Suomen Hypoteekkiyhdistykseltä.

Varma on myöntänyt työntekijöilleen lainoja varten korkotukea tänä vuonna 29 000 euroa.

Varman ylin johto ei ole ottanut Hypoteekkiyhdistyksen henkilöstölainoja.

VM:n hallitusneuvos Marja Isomäki ei ollut tietoinen Kevan myöntämistä lainoista: "Tämä tuli yllätyksenä".

Asiaa selvitettyään hän vastaa, että VM:n tietojen mukaan Keva on myöntänyt henkilöstölleen lainoja sen hallituksen vahvistamien ohjeiden ja periaatteiden mukaisesti, joten VM:llä ei ole asiaan mitään huomautettavaa.

Jokaista 550 työntekijää kohden asuntolainaa on noin 16 000 euroa. Kaikki kevalaiset eivät kuitenkaan ole asuntolainaa ottaneet. Kevan mukaan lainan keskimääräinen koko on noin 85 000 euroa työntekijää kohden.

Männistön mukaan lainoja on annettu ainakin 1990-luvulta lähtien, ja niitä myönnetään edelleen vakituiselle henkilökunnalle. Lainat ovat mukana myös laitoksen ensi vuoden sijoitussuunnitelmassa, jota Kevan hallitus käsittelee tänään torstaina.

Keva on lainoittanut asuntojen lisäksi noin 112 000 eurolla autojen hankintaa. Näissä kulutusluotoissa euribor-koron päälle lisätään 0,75 prosentin marginaali.

Kulutusluotoissakin kokonaiskorko jää alle prosentin.

Keva hallinnoi yli 37 miljardin euron sijoitusvarallisuutta. Viime vuonna Kevan sijoitusten tuotto oli 7,5 prosenttia.

Kevan hallitus päättää lainojen yleisistä periaatteista kuten viitekorosta. Sen sijaan Kevan sijoitustoiminnan johtoryhmä päättää marginaaleista, jotka on päätetty jättää perimättä.

Yksittäisistä lainoista tekee päätöksen Kevan sijoitusjohtaja Ari Huotari.

Sijoitusjohtaja Huotari vastasi HS:lle kysymykseen siitä, onko asuntolainojen myöntäminen tuottavaa, turvaavaa ja oikeaa työeläkevarojen käyttöä.

"Eläkesijoittajilla on käytännössä aina myös isot, erityyppisiin korkosaamisiin hajautetut korkosijoitussalkut, mukaan lukien antolainat. Henkilöstöluottojen kaltaiset muuttuvakorkoiset antolainat, korkosaamiset, ovat hyvä korkosalkun osa etenkin edessä olevassa nousevien korkojen ympäristössä", Huotari perustelee sähköpostitse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat