Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä karkottaa ulkomaista mediaa

Sanoma myy osuutensa Venäjän aikakauslehtibisneksestä

Talous
 
Markku Ulander Lehtikuva
Venäjän uusi medialaki on ajanut ulkomaalaiset lehtikustantajat ahdinkoon. Venäjänkielisiä lehtiä Akateemisessa kirjakaupassa syyskuussa.
Venäjän uusi medialaki on ajanut ulkomaalaiset lehtikustantajat ahdinkoon. Venäjänkielisiä lehtiä Akateemisessa kirjakaupassa syyskuussa. Kuva: Markku Ulander Lehtikuva

Venäjällä on käynnissä median uusjako, koska uuden lain mukaan Venäjällä ulkomaalaiset eivät pian saa omistaa kuin korkeintaan 20 prosenttia mediayhtiöistä.

Ulkomaalaiset mediayhtiöt ovatkin alkaneet järjestää uudelleen omistustaan Venäjällä. Osana tätä prosessia on myös torstaina julkaistu Sanoman ja amerikkalaisen Hearst Shkulev Median kauppa, jossa Sanoma myy Sanoma Independent Median omistaman 50 prosentin osuuden Fashion Pressistä Hearst Shkulev Median omistajille.

Fashion Press julkaisee Venäjällä muun muassa suosittuja Cosmopolitan- ja Esquire-lehtiä.

Sanoma olisi todennäköisesti lähtenyt Venäjältä ilman uutta lakiakin, koska Venäjä ei kuulu enää yhtiön ydinalueeseen.

Toisin oli vuonna 2005, jolloin Sanoma lähti Venäjän markkinoilla laajentumaan. Sanoma kuten muutkin ulkomaalaiset uskoivat, kun Venäjän viranomaiset sanoivat, että tervetuloa mediaostoksille – kun ette koske televisioon, jota kansa seuraa.

Venäjän lehdissä suitsutettiin Sanoman tuloa. Lehdissä kirjoitettiin, että kauppa "vahvistaa painetun median terveitä piirteitä" Venäjällä. Toisin kävi.

Sanomalla on Venäjällä vielä kolmanneksen osuus arvostettua talouslehti Vedomostia julkaisevasta yhtiöstä sekä United Press, joka julkaisee National Geographicia ja Men's Healthia. Myös niiden myynti on suunnitteilla. Sanoman aikakauslehdillä on ollut neljänneksen osuus venäläisten kiiltäväpintaisten aikakauslehtien markkinoista.

Sanoma vetoaa kauppasopimukseen eikä kommentoi tämän viikon torstaina julkaistun kaupan lukuja.

Talouslehti Vedomosti arvioi marraskuun lopulla, että Sanoma saisi Fashion Pressistä 40 miljoonaa euroa.

Sanoman Venäjän-bisnekset – etenkin Fashion Pressin lehdet – ovat tehneet ennen talouskriisiä hyvää tulosta. Sanoma myy todennäköisesti Fashion Pressin halvemmalla kuin se siitä aikoinaan maksoi eli tässä mielessä kauppa lienee tappiollinen.

Kun Sanoma vuonna 2005 tuli Venäjän ja Ukrainan markkinoilla, se maksoi 50 lehteä omistavasta Independent Mediasta 142 miljoonaa euroa. Venäjän aikakauslehdet olivat kaupan arvokkain osa. Ostohetkellä Independent Median liikevaihto oli arviolta noin 70 miljoonaa euroa ja työntekijöitä yhtiössä oli vajaa tuhat.

Tehdyn kaupan takia Sanoma kirjaa taseeseensa 10 miljoonan tappion, mutta lopullinen taseleikkaus riippuu siitä, mikä on ruplan kurssi kaupan lopullisen sinetöinnin aikaan. Sanoman Venäjän toimintojen tasearvoja on kirjattu alas jo monta kertaa.

"Venäjältä irtaantuminen on hyvä uutinen. Mitä pikemmin sitä parempi. Sinänsä kaupan luvuilla ei ole Sanoman kokoluokassa kovin suurta merkitystä. Tärkeää kaupassa oli myös se, että nyt yhtiön johdolle jää enemmän aikaa keskittyä pääbisneksiin", sanoo Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén.

Venäjän uudessa laissa on siirtymäaika, jonka mukaan vuoden 2017 alkuun mennessä ulkomaalaisten omistusosuus venäläisissä mediayhtiöissä pitää laskea korkeintaan 20 prosenttiin. Lain jälkeen mediayhtiöiden myynti on käynyt vaikeaksi. Vielä enemmän myyntiä on vaikeuttanut Venäjän heikko taloustilanne, joka on vähentänyt mainontaa, ja näin yhtiöiden arvoa.

Lakia vastustaneiden mukaan lakialoite tuli alun perin presidentti Vladimir Putinin hallinnosta, ja sitä on perusteltu Venäjän kansallisella turvallisuudella. Lakia vastustaneet pelkäävät, että laki tukahduttaa riippumattoman median rippeet Venäjällä.

Venäjällä 1990-luvun alussa media vapautui ainakin jonkin verran hallinnon kontrollista. Vallanpitäjät uskoivat, että kansan hallintaan riittää vain television kontrollointi.

Nyt Putin on pyrkinyt kahlitsemaan myös sanomalehdistöä ja internetissä leviävää tietoa. Tässä mielessä myös Sanoma ja muut ulkomaiset mediayhtiöt ovat Venäjän suurvalta-asemaan tähtäävän ulkopolitiikan uhreja. 

 

Helsingin Sanomat
on osa Sanomaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat