Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kevan työntekijöiden lainoista selvitys

Työeläkelaitos päättää tammikuussa, luopuuko se huippuedullisista asuntolainoista

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Ministeri Paula Risikko ei ollut tietoinen Kevan asuntolainoista, joita henkilökunta on saanut 0,82 prosenttiyksikköä alle inflaation.
Ministeri Paula Risikko ei ollut tietoinen Kevan asuntolainoista, joita henkilökunta on saanut 0,82 prosenttiyksikköä alle inflaation. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Valtiovarainministeriö (VM) selvityttää Kevan myöntämät työntekijöiden saaman lainat. Asiasta kertoi torstaina Kevan valvonnasta vastaava ministeri Paula Risikko (kok).

"Olen pyytänyt selvitystä asiaan sekä Kevasta että Finanssivalvonnasta. Luottamus työeläkejärjestelmään on niin tärkeä asia, että toiminnan tulee olla asianmukaista ja läpinäkyvää", sanoo liikenne- ja kuntaministeri Risikko. Hän ei ollut tietoinen Kevan miljoonaluokan asuntolainoista.

Artikkeliin liittyvät

Risikko muistuttaa käynnistäneensä heti kesällä ministeriksi tultuaan lainvalmistelun, jolla Kevan hallintoa ja muun muassa sisäpiirin pörssikauppoja avataan. Hallitus antoi sattumoisin asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina.

Kevaa valvovat sekä VM että Finanssivalvonta. Kumpikaan tahoista ei tietänyt Kevan myöntämistä työntekijälainoista.

Työeläkelaitos Kevan työntekijät ovat saaneet lainaa yli yhdeksän miljoonaa euroa alhaisella noin 0,18 prosentin korolla. Korko on 0,82 prosenttiyksikköä alle inflaation, joten Kevan väki saa asuntolainaa negatiivisella reaalikorolla.

Lainakäytäntö on jatkunut vuosikymmeniä aivan viime kuukausiin asti. Kuluvan vuoden aikana Keva on myöntänyt uusia työsuhdelainoja miljoonalla eurolla.

Kevan toimitusjohtaja Jukka Männistö sanoi torstaina päivällä, että työeläkelaitos harkitsee luopuvansa työntekijälainojen antamisesta. Torstaiaamuna Helsingin Sanomissa Männistö ei vielä pitänyt lainoja mitenkään ongelmallisina.

Paine Kevaa kohtaa kasvoi HS:n uutisoitua julkisen sektorin eläkkeitä hoitavan laitoksen myöntämistä työsuhdelainoista. Yleisradion Ykkösaamussa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sanoi, ettei hän hyväksy Kevan toimintaa. Kanta muuttui päivässä myös valtiovarainministeriössä, jossa Kevan valvonnasta vastaava hallitusneuvos vielä aamulla katsoi Kevan lainojen olevan kunnossa.

Kevan sijoitusten laillisuusvalvonnasta vastaava Finanssivalvonta suostui torstaina kommentoimaan eläkelaitoksen antamia asuntolainoja vain yleisellä tasolla.

"On laitoksen asia päättää siitä, että peritäänkö henkilöstölainoista marginaalia. Finanssivalvonnan laillisuusvalvonnan näkökulmasta riittää, että laina on sidottu viitekorkoon", työeläkejärjestelmään perehtynyt, johdon neuvonantaja Erkki Rajaniemi sanoo.

Rajaniemen mukaan eläkevarojen lainaaminen sinällään ei ole kiellettyä ja eläkelaitokset sekä yhtiöt sijoittavat paljon lainamarkkinoille.

"Tietenkin antolainauksessa pitää olla joku pohja, jonka alle ei saa mennä. Jos korota menevät negatiiviseksi, niin ei eläkelaitos tai -yhtiö voi alkaa jakaa varallisuuttaan työntekijöille", Rajaniemi sanoo laillisuusnäkökulmasta.

Kevan hallitus kokoontuu seuraavan kerran 29. tammikuuta, jolloin se päättää henkilöstölainojen jatkosta.

"Käytäntö ei ole laiton, eikä tämän mennessä tietääkseni Finanssivalvonta tai verottaja ole puuttuneet asiaan. Jatkuvasti pitää kuitenkin arvioida sitä, ovatko toimintatavat tarkoituksenmukaisia", sanoo hallituksen torstain kokoukseen osallistunut Kevan hallituksen jäsen Sallamaari Muhonen.

Kevan hallitus hyväksyi torstaina vuoden 2015 sijoitussuunnitelman henkilöstölainoja lukuun ottamatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat