Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stockmann satsaa Lindexiin

Kauppayhtiö pyrkii tekemään Lindexistä kansainvälisen muotiketjun. Rönsyjä karsitaan.

Talous
 
Kirsti Karttunen
Sami Kilpiö HS
Helsingin Aleksanterinkadun Lindexillä torstai-iltana kierrellyt Moona Runsas sanoo, että mielikuva Lindexistä on viime vuosina muuttunut. "Viime aikoina on ehkä ollut kivempia vaatteita kuin aikoinaan. Yhteistyömallistot käyn yleensä katsomassa Lindexissä ja muissakin vaatekaupoissa ainakin jossain vaiheessa, ihan mielenkiinnosta."
Helsingin Aleksanterinkadun Lindexillä torstai-iltana kierrellyt Moona Runsas sanoo, että mielikuva Lindexistä on viime vuosina muuttunut. "Viime aikoina on ehkä ollut kivempia vaatteita kuin aikoinaan. Yhteistyömallistot käyn yleensä katsomassa Lindexissä ja muissakin vaatekaupoissa ainakin jossain vaiheessa, ihan mielenkiinnosta." Kuva: Sami Kilpiö HS

Kauppayhtiö Stockmann karsii Seppälä-vaateketjua ja laittaa myyntiin verkkokauppa Hobby Hallin. Lisäksi yhtiö ajaa alas kosmetiikkamyymälä Stockmann Beautyn. Vaateketjuistaan se keskittyy Lindexin kehittämiseen.

Stockmann tiedotti asiasta torstaina samalla, kun se kertoi uudesta strategisesta suunnastaan.

"Stockmannin hallitus on tehnyt strategisen päätöksen keskittyä konsernin pääliiketoimintoihin, joita ovat Stockmann Retail, Real Estate ja Lindex", toimitusjohtaja Per Thelin sanoi.

Kymmeniä muotiketju Seppälään kuuluvia liikkeitä suljetaan Suomessa.

Kokonaan Seppälä lopettaa toimintansa Latviassa, Liettuassa ja Venäjällä. Seppälöitä on nyt Suomessa 130.

Analyysiyhtiö Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilén ennustaa, että Seppälöiden määrän rajun supistamisen jälkeen ne sulautetaan lopulta Lindexiin.

"On selvää, että Seppälä ajetaan alas kokonaan", hän sanoo.

Tammikuun loppuun mennessä on määrä selvitä, montako Seppälää Suomessa suljetaan. Työnsä menettää enimmillään 310 ihmistä. Näiden lisäksi torstaina Stockmann kertoi, että Seppälän pääkonttorilta ja varastolta vähennetään enintään 70 henkilöä.

Tänä vuonna Seppälän liiketappion ilman kertaluonteisia eriä arvioidaan olevan yli 25 miljoonaa euroa.

Vilén oli odottanut ilmoitusta myös Lindexin myymisestä, jotta Stockmann olisi saanut rahaa tappioidensa kattamiseen.

"Pidän todennäköisenä, että he eivät saaneet tarpeeksi hyviä tarjouksia."

Stockmannin mukaan Lindexin tavoitteena on laajentaa myymäläverkostoaan. Ensi keväänä avataan Lindexin ensimmäinen myymälä Lontooseen. Lindex on jo aiemmin avannut Britanniaan verkkokaupan.

Ketjun piti aiempien suunnitelmien mukaan laajentua ensi vuonna myös Kiinaan, mutta sen kanssa franchising-sopimuksen solminut kiinalaisyhtiö Suning vetäytyi sopimuksesta.

Stockmannin mukaan Lindexin ero Seppälään on, että se on onnistunut kehittämään vahvan brändin ja selkeän kohderyhmän. Lindex on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi huippusuunnittelija Jean-Paul Gaultierin kanssa.

Kaikkiaan Stockmannin muotiketjujen liikevaihto supistui tammi–syyskuussa 546 miljoonaa euroa. Taustalla ovat myös vaatekaupan yleisemmät ongelmat.

Vaatteiden ja jalkineiden kauppa on kuluvan vuoden kolmella tähän asti tiedossa olevalla vuosineljänneksellä supistunut. Viime vuonnakin edellistä vuotta paremmaksi ylsi ainoastaan toinen neljännes. "Jos sama linja jatkuu, niin kohta on neljäs peräkkäinen heikko vuosi", sanoo Muotikaupan liiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.

Tähän on vaikuttanut sekä yleinen taloustilanne että Itä-Suomessa ja Helsingissä myös venäläisturistien vähentyminen.

Loikkasen mukaan yleisesti ottaen suurilla ketjuilla ja tavarataloilla on ollut vaikeampaa kuin pienillä myymälöillä. Niillä, jotka ovat osanneet erikoistua, menee vähän paremmin.

Vaatekauppiaat jännittävät nyt, millainen talvesta tulee. "Esimerkiksi kenkäkauppiaat ovat siinä mielessä kuin maanviljelijöitä, että ikkunasta ulos katsomalla näkee, meneekö talvikenkiä vai ei", Loikkanen sanoo.

Korjaus kello 9.22: Toisin kuin jutussa aluksi kirjoitettiin, Stockmann ei ole ajamassa alas Hobby Hallia vaan etsii sille ostajaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat