Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apina, osaketietäjäin kunkku

Talous
 
Marko Erola

Valitsin vuoden alussa viisi osaketta satunnaislukugeneraattorilla ja sijoitin kuhunkin kuvitteelliset 2 000 euroa. Halusin testata, pystyykö silmät sidottuina tikkoja pörssisivulle heittävä apina valitsemaan osakkeita yhtä hyvin kuin asiantuntijat.

Arpa heitti salkkuuni Huhtamäen, Tiedon, Elisan, Tikkurilan ja Sammon. Asiantuntijasalkkuna käytin markkinatutkimusyhtiö Inderesin suosikkeja vuodelle 2014: Basware, Cargotec, Capman, Revenio ja YIT.

Kesäkuun lopussa asiantuntijat johtivat niukasti "apinaa". Analyytikkosalkun kokonaistuotto oli prosenttiyksikön parempi.

Lupasin palata asiaan vuoden viimeisessä kolumnissani. Siispä: kun vuodesta on jäljellä enää neljä kaupankäyntipäivää, apinasalkku johtaa selvästi analyytikkosalkkua.

Inderesin suosikeista tehty salkku oli perjantaina aamulla kolmisen prosenttia miinuksella. Osingot huomioiden kymppitonnin leikkisijoitus oli vuodessa 60 euroa miinuksella. Osinkoja ei sijoitettu.

Satunnaissalkun markkina-arvo on vuodessa noussut seitsemisen prosenttia. Osingot huomioiden vuoden sijoitus on 1 150 euroa plussalla. "Apinan" sijoituksista petti vain Tikkurila.

Sen on huomannut myös Inderes, joka viikolla antoi Tikkurilalle suosituksen "vähennä".

Inderesin tiimin ei kannata ripotella liikaa tuhkaa päälleen. Arpasalkku päihitti myös yleisindeksin ja voitti kymmenet Suomi-rahastot muutamaa kärkirahastoa lukuun ottamatta.

Mitä satunnaissalkun menestyksestä pitäisi päätellä? Eipä juuri mitään. Arvalla syntyi salkku, jonka riski oli hieman keskimääräistä suurempi ja joka tuotti hieman keskimääräistä paremmin.

Yhtä hyvin olisi voinut käydä niin kuin kävi Inderesin suosikeille. Reilua on sanoa, että yhtiö ei vinkannutkaan sillä ajatuksella, että osakkeista muodostettaisiin salkku vuodeksi.

Ongelmallista "apinoiden" menestyksessä on se, että tuurilla ei pitäisi voittaa taitavia.

Apinan voitto nimittäin herättää epäilyksen siitä, että "taito" on vain illuusiota – sitä, että jotkut uskovat tietävänsä, esiintyvät kuin tietäjät ja pukeutuvat kuin tietäjät, vaikka he toimivat niin epäsäännöllisissä olosuhteissa, että luotettavia ennustuksia ei voi tehdä ja virheistä on vaikea oppia.

Marko Erola hs.talous@hs.fi
Kirjoittaja on kirjailija
ja vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat