Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Niinistö huolissaan Venäjästä

Tasavallan presidentin mukaan Venäjän taloustilanteella on vakavia seurauksia myös Suomeen

Talous
 
Mika Ranta HS
Presidentti Sauli Niinistö puhui toimittajille Mäntyniemessä tavattuaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.
Presidentti Sauli Niinistö puhui toimittajille Mäntyniemessä tavattuaan eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Kuva: Mika Ranta HS

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyvin huolestunut Venäjän heikkenevästä taloudesta.

Ruplan arvo suhteessa muihin valuuttoihin heikkeni kuluneella viikolla rajusti. Tilanne kirvoitti avointa keskustelua Venäjän presidentin Vladimir Putinin asemasta ja vuoden 1998 talouskriisistä, jolloin Venäjä vajosi maksukyvyttömyyteen.

"Venäjän tilanne on juuri nyt varmasti se eniten keskusteltu aihe. Kyllä se on vakava, ja sillä on epäilemättä myös paljon seuraamuksia Suomeen, meidän vientiimme ja turismiin", Niinistö sanoo.

Venäjä on nyt yhä haavoittuvaisempi, mikä lisää Euroopan unionin siihen kohdistamien talouspakotteiden merkitystä.

Ylimielinen tai opportunistinen suhtautuminen Venäjään ei ole kuitenkaan paikallaan, presidentti Niinistö varoittaa. On kaikkien etu, että Venäjä saa taloutensa kuntoon.

"Minä olen joskus käyttänyt ilmaisua, että vähätelty karhu on vaarallisempi kuin haavoittunut karhu. Olen edelleenkin sitä mieltä."

Niinistö on epävarma siitä, mikä merkitys Venäjän talousongelmilla on Ukrainan kriisin suhteen.

"En tiedä, vaikuttaako taloustilanne suoranaisesti siihen. Ukrainassa on nähty vähän sellaista vuoristorataa", Niinistö pohti.

Sen takia hän ei osaa myöskään sanoa, onko hän optimistinen vai pessimistinen tilanteen kehittymisen suhteen.

"On vaikea olla kumpaakaan. Välillä näyttää olevan vähän valon kajastusta, ja sitten on taas ikävämpiä uutisia. Juuri nyt on ollut vähän rauhallisempaa. Toivotaan, että rauha vaan lisääntyy."

Niinistö kommentoi Venäjän tilannetta perjantaina viestimille Mäntyniemessä, josta eduskuntapuolueiden johtajat olivat hetkeä aiemmin poistuneet.

"Tänä päivänä Suomessa keskustellaan paljon turvallisuuspolitiikasta, ja se on erittäin hyvä asia. Mutta on myös turvallisuuden kannalta tärkeää, että poliittinen johto hakee yhteisiä näkemyksiä, ja niitä nyt etsittiin", Niinistö sanoo.

Niinistön mukaan kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että päättäjillä tulisi olla mahdollisimman pitkälle menevä yhteinen käsitys. Selkeä linja luo jo itsessään turvallisuutta, hän sanoi.

Yhteisiä näkemyksiä myös löytyi. Niitä olivat muun muassa oma puolustus turvallisuuden kulmakivenä sekä Suomi–Ruotsi-yhteistyön, Nato-kumppanuuden ja Yhdysvaltain suhteiden tärkeys.

Mäntyniemeen kokoontuneista päättäjistä kukaan ei ole esittämässä Nato-jäsenyyttä vallitsevissa olosuhteissa. Suomi ei kuitenkaan sulje itseltään pois tätä mahdollisuutta.

Kokous sovittiin Niinistön mukaan pari viikkoa sitten, ja sillä ei ole mitään tekemistä kokoomuksen ja keskustan välillä viime aikoina vallinneen keskustelun kanssa.

Pääministeri Alexander Stubb (kok) on syyttänyt keskustan Venäjä-linjaa liian myönnytteleväksi, mikä on suututtanut keskustalaiset poliitikot.

Niinistö torjui väitteen, että puoluejohtajat oli kutsuttu Mäntyniemeen ripitystä varten.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat