Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset yritykset varuillaan Venäjällä – "Pahin ei missään nimessä ole ohi"

Yrityksillä menee vielä melko hyvin. Ruplan alamäki on jopa lisännyt myyntiä.

Talous
 
Juha Metso
Kotkan satamassa seisoo tuhansia autoja, joiden oli määrä mennä myyntiin itärajan toiselle puolelle. Nyt monella venäläisellä ei ole enää varaa ostaa uutta autoa.
Kotkan satamassa seisoo tuhansia autoja, joiden oli määrä mennä myyntiin itärajan toiselle puolelle. Nyt monella venäläisellä ei ole enää varaa ostaa uutta autoa. Kuva: Juha Metso

"Pahin ei missään nimessä ole ohi", toteaa East Officen toimitusjohtaja Raimo Valo.

Ruplan romahdusta on seurattu työantajalinnake Eteläranta 10:ssä sijaitsevassa toimistossa tarkasti. East Officen omistavat Suomen suurimmat Venäjällä toimivat yritykset, ja East Office neuvoo yrityksiä Venäjän-kaupan kiemuroissa.

Fakta

Moni länsiyritys nostanut hintoja Venäjällä

 Apple: Yhtiö ilmoitti tiistaina lopettavansa toistaiseksi tuotteidensa verkkokaupan Venäjällä.

 Ikea: Yhtiö keskeytti pariksi päiväksi keittiökalusteiden ja -tarvikkeiden myynnin. Myynti jatkuu lauantaina korotetuin hinnoin.

 BMW: Yhtiö kehotti jälleenmyyjiään maksamaan tilaamansa autot kahden päivän kuluessa.

 McDonald's, Cartier: Yritykset ovat nostaneet hintojaan.

 Opel, Honda, Nissan, Skoda: Ovat keskeyttäneet henkilöautojen viennin Venäjälle toistaiseksi.

 General Electric: Yhtiö on ilmoittanut vähentävänsä tuotteidensa myyntiä energiateollisuudelle ja lentokoneenvalmistajille.

"Devalvaatio realisoituu sekä inflaationa että korkeampina hintoina ensi vuonna. Tiedämme vasta tammi–helmikuun vaihteessa, mitkä devalvaation vaikutukset oikein ovat."

Inflaation seurauksena rahan ostovoima heikkenee. Devalvoituminen puolestaan viittaa ruplan ulkoisen arvon heikentymiseen. Ruplilla saa entistä vähemmän euroissa hinnoiteltuja tuotteita, ja tuontituotteiden hinnat Venäjällä kallistuvat.

Vuoden aikana rupla on heikentynyt 45 prosenttia suhteessa dollariin.

Toistaiseksi vaikutus on ollut se, että venäläiset alkoivat hamstrata. Lisäksi jouluostokset tehdään kotimaassa eikä esimerkiksi Suomessa.

Venäjällä nyt myytävät kestokulutushyödykkeet – esimerkiksi talviurheiluvälineet – on ostettu kauppoihin yleensä jo kesällä. Valon mukaan venäläiset tietävät hyvin, että ruplan halpenemisen vaikutukset näkyvät kaupoissa vasta alkuvuonna.

"Nyt ostetaan mitä tarvitaan ja vähän päälle, jotta ensi vuonna sitä ei tarvitsisi tehdä 50 prosenttia korkeammilla hinnoilla."

Siksi ruplan romahdus ei toistaiseksi tunnu kipeästi monissa Venäjällä toimivissa suomalaisissa yrityksissä.

"Melkein kaikilla on mennyt suhteellisen hyvin. Loppuvuodesta on vielä ostopiikki", Valo sanoo.

Yritykset saattavat jopa onnistua myymään Venäjällä varastojaan tyhjiksi. "Yritykset varautuvat johdonmukaisesti suuriin muutoksiin."

Tyypillisesti varautuminen tarkoittaa tässä tilanteessa, että ostot ja myynnit pyritään pitämään samassa valuutassa. Hinnoittelusta tulee kuitenkin hankalaa.

Kehitys on näkynyt myös SOK:n Venäjällä toimivissa Prismoissa. Niiden toimitusjohtaja Vesa Punnonen kertoo, että periaatteessa hyllyt saadaan täytettyä paikallisilla ruplissa ostetuilla tuotteilla.

"Maitotuotteissa hintataso on jopa laskenut", Veijalainen viittaa niiden tuontikieltoon Venäjälle.

Pitkittynyt Ukrainan kriisi on näkynyt muutenkin: venäläiset ostavat vähemmän ja halvempaa.

Stockmannin Venäjällä sijaitsevissa tavarataloissa ruplan halpeneminen vilkastutti kaupankäyntiä. Asiakkaiden määrä on ollut normaalia suurempi, kertoo Stockmannin kansainvälisten toimintojen kehitysjohtaja Lauri Veijalainen.

Venäjällä uuden vuoden päivä on vuoden tärkein juhlapäivä, joten kauppa käy sitä ennen yleensäkin vilkkaasti. Tänä vuonna ryntäys on kuitenkin alkanut tavallista aiemmin.

Stockmann on jo korottanut joidenkin tuotteiden hintoja, mutta Veijalainen ei paljasta tuotteita tai korotusten suuruutta.

Ruplan romahdus voi kylmäpäisille tarjota myös mahdollisuuksia.

Vuonna 1997 Fazer osti pietarilaisesta leipomosta osuuden. Seuraavana vuonna rupla romahti, mutta Fazer ei monien muiden tapaan vetäytynyt. Yhtiö on nyt markkinajohtaja.

"Tässä on samoja piirteitä kuin vuonna 1998. Toivotaan, ettei mennä yhtä syvälle, ja jos mennään, toivottavasti tullaan yhtä nopeasti ylös", SOK:n Punnonen toteaa.

Heilahdukset valuuttamarkkinoilla näkyvät myös Suomen puolella. Haminan–Kotkan sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski kertoo, että sataman kautta viedään Venäjälle noin 100 000 autoa vuodessa. Nyt Kotkassa seisoo noin 10 000 autoa, sillä monella venäläisellä ei enää ole niihin varaa.

Sataman kokonaisluvuissa ei kuitenkaan vielä tunnu "dramaattista" vaikutusta, sillä sataman kautta on kulkenut enemmän venäläisiä vientituotteita. Niiden hinnat ovat muuttuneet kilpailukykyisemmiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat