Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikean hurja viikko Venäjällä päättyi roimiin hinnankorotuksiin

Halpa rupla hullaannutti venäläisten lisäksi myös naapurit. Kazakstanilaiset ryntäsivät ostoksille Omskiin.

Talous
 
Oksana Juško
Ženja Malkova haki perjantaina Ikeasta hyllyn tyttärensä Varjan kanssa.
Ženja Malkova haki perjantaina Ikeasta hyllyn tyttärensä Varjan kanssa. Kuva: Oksana Juško

Belaja Datšan Ikeassa Moskovan kaakkoislaidalla on perjantaina neljän jälkeen runsaasti väkeä, mutta huonekalunäyttelyn kiertokäytävällä ei enää tarvinnut jonottaa. Näyttelytilat ja myyntihyllyt olivat tavaraa täynnä.

Keittiöosastolla kiinniteltiin parhaillaan uusia hintalappuja. Ikea lopetti torstaina keittiökalusteiden ja -koneiden myynnin Venäjällä ostosryntäyksen ja ruplan hintavaihtelun vuoksi, mutta yhtiö jatkaa myyntiä jälleen tänään lauantaina.

Liesituuletin lähtee lauantaina moskovalaisesta Ikeasta 12 999 ruplalla eli perjantai-illan kurssin mukaan 178 eurolla. Lapunkiinnittäjä paljastaa, että hinta on 30 prosenttia toissapäiväistä korkeampi.

Muutkin hinnat olivat asiakkaiden mukaan ehtineet jo nousta, ja ostospaniikki oli laantunut.

"Ostettiin hylly telkkari- ja pelivehkeille", kertoi Ženja Malkova, 32, Ikean kassalla.

"Ei minua ruplan vajoaminen pelota. Meidän maassamme on tämmöisiä ongelmia ollut jo monta kertaa, ja aina olemme selvinneet. Minun mielestäni ihmiset ruokkivat itse paniikkia, eihän tämä itse asiassa niin kummoista ole."

"Joulukoristeita vähän ostellaan", kertoi etunimellään esiintynyt moskovalainen Jevgeni. "Emme me mitään huonekaluläjiä tarvitse. Eilen katsottiin telkkarista, kuinka ihmiset hamstraavat. Me päätimme, ettei osteta mitään, mitä ei tarvita."

Sitä paitsi Jevgeni ja hänen vaimonsa Jevgenija olivat juuri palanneet kymmenen päivän lomalta Irlannista eli kuluttaneet haaskausvaransa.

"Kyllä niitä, joiden matkarahat olivat ruplissa, vähän hirvitti", Jevgeni kertoi matkatovereistaan.

Ikeasta kerrotaan, että kuluneen viikon myynti ruotsalaisen sisutusliikkeen Venäjän-myymälöissä oli huippuluokkaa, mutta lukuja ei paljasteta.

Halvan ruplan laukaisema ostosryntäys on näkynyt muuallakin kuin Ikean myymälöissä. Esimerkiksi ympäri vuorokauden auki olevissa M.video-ketjun elektroniikkakaupoissa Moskovassa jonotettiin koko keskiviikon vastainen yö.

Apple keskeytti verkkomyynnin Venäjällä kokonaan aiemmin tällä viikolla kurssiheilahtelujen vuoksi. Pietarin M.video-kaupoissa oli esillä kyltti: "Vain kaksi iPhonea per asiakas."

Kuumimmaksi kulutusjuhlan keskukseksi näytti viikon aikana muodostuneen kuitenkin lounaissiperialainen miljoonakaupunki Omsk. Lehtitietojen mukaan kazakstanilaiset ostajat riensivät kaupunkiin ostamaan kaikkea mitä irti saa, autoista ja elektroniikasta lähtien.

"He ostavat omalla rahallaan euroja ja dollareita, vaihtavat ne täällä rupliksi ja tulevat käteisen kanssa tänne", kertoi omskilaisen kiinteistövälitysfirman Novoin työntekijä Novaja Gazeta -lehdelle.

Pekka Hakala HS
Moskova

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat