Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläketurvakeskus unohtaa kohtuuden

Talous
 

Liki 500 vuotta sitten elänyt pohjoismainen pappi ja oikeusoppinut Olaus Petri katsoi tuomarinohjeissaan, että "mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei saata olla lakikaan".

Tämä ohje oli varmaan mielessä ministeri Paula Risikolla (kok), kun hän kyseli Nokian toimitusjohtajana kolmisen vuotta töitä tehneen Stephen Elopin muhkean Suomi-eläkkeen perään.

Saahan Elop aikanaan lyhyen vierailunsa perusteella neljä kertaa suomalaisen keskieläkkeen eli 5 900 euroa kuukaudessa.

Elop voi nostaa suomalaista työeläkettä riippumatta siitä, missä maassa hän asuu. Elopin lakisääteinen työeläke nousee poikkeuksellisen lyhyessä ajassa poikkeuksellisen suureksi, koska Suomessa ei ole eläkekattoa. Useimmissa Euroopan maissa se on käytössä leikkaamassa suurimpia eläkkeitä.

Viime keväänä sosiaali- ja terveysministeri Risikko kysyi asiaa Eläketurvakeskukselta, joka on vuosikausia puolustanut katon läpi ampuvien työeläkkeiden järjestelmää.

Ja mitä vastaakaan jälleen ETK, joka loppuviikosta julkisti vastauksensa ministerille?

Elopin ja hänen kaltaistensa on oltava mukana, koska he tukevat eläkemaksullaan nykyistä eläkeläistä, muotoili työeläkeyhtiöiden keskuselin ETK.

Vakuutuksen periaatteet vaativat, että Elop ja hänen kaltaisensa saavat maksujaan vastaavan etuuden, katsoo ETK. Tukena on perustuslain omaisuudensuoja.

Tämä perustelu on aivan oikein. Mitä Elopille on luvattu, pitää hänelle myös maksaa.

ETK unohti vastata kysymykseen, pitääkö nykyjärjestelmän jatkua maailman loppuun. Eduskunta voi milloin vain säätää eläkekaton, joka voi olla kohtuullisen korkea.

Eläkekatto on jo yrittäjien eläkelaissa, jossa huomioon otetaan korkeintaan 170 000 euron vuositulot. Yli menevältä osuudelta ei kerry eläkettä, mutta ei mene eläkemaksujakaan.

Huipputuloisilta johtajilta eläkemaksut voisi periä myös katon ylittävältä osalta. Tällaisen solidaarisuusveron sallii varmaan myös perustuslaki.

Näin estetään se pieni maksuvaje, jonka ETK nyt on nostanut verukkeeksi eläkekatolle.

Risikon seuraaja Laura Räty (kok) esikuntineen voisi miettiä asiaa Suomessa, jossa tuloerot taas viime vuonna jatkoivat kasvuaan.

Tuomo Pietiläinen HS
tuomo.pietilainen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat