Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaatteiden lainaus ja vuokraus kasvattavat suosiota

Järvenpääläiset naiset perustivat yhteisen designvaatekaapin

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Kati Komulainen (vas.) ja Anna-Kaisa Huurinainen etsivät lainavaatteita Järvenpään Vaatepuussa. "Täällä on laadukasta design-vaatetta, jota ei olisi varaa ostaa, kun on kolmen lapsen kanssa hoitovapaalla", Huurinainen selittää. "Kotiäidin luksusta arkeen."
Kati Komulainen (vas.) ja Anna-Kaisa Huurinainen etsivät lainavaatteita Järvenpään Vaatepuussa. "Täällä on laadukasta design-vaatetta, jota ei olisi varaa ostaa, kun on kolmen lapsen kanssa hoitovapaalla", Huurinainen selittää. "Kotiäidin luksusta arkeen." Kuva: Sirpa Räihä HS

Musta iltapuku olisi täydellinen, ellei Anna Evilä kokisi käsivarsiongelmaa. Häntä ujostuttaa hihojen puuttuminen. 

"Mulla oli tuo mekko karonkassa. Se päällä oli hyvä olla", kannustaa vastikään väitellyt Kati Komulainen.

"En ole samaa mieltä käsivarsiongelmasta, mutta se on se oma fiilis, joka ratkaisee", myötäilee Soile-Maria Linnemäki.

Evilä sovittaa iltapukua Järvenpäässä Vaatepuu-nimisessä vaatelainaamossa, jonne joukko naisia on kokoontunut joulukuisena iltapäivänä. Se on heidän yhteinen vaatekaappinsa: Vaatepuusta saa sadan euron jäsenmaksua vastaan lainata puolen vuoden ajan kaksi vaatetta kerrallaan enintään kahdeksi viikoksi.

Naiset nauravat ja höpöttävät, antavat toisilleen vinkkejä sekä toimivat makutuomareina.

Sirpa Räihä HS
Anna Evilä sovittaa mustaa iltapukua, mutta sen hihattomuus häiritsee häntä. Kati Komulainen (taustalla) keksii ratkaisun.
Anna Evilä sovittaa mustaa iltapukua, mutta sen hihattomuus häiritsee häntä. Kati Komulainen (taustalla) keksii ratkaisun.

Jos tutkijoita on uskominen, he saattavat hyvinkin olla uudenlaisen kuluttamisen edelläkävijöitä.

"Omistamista ei koeta enää sellaiseksi itseisarvoksi kuin ennen", sanoo palvelujen ja kaupan professori Hannu Saarijärvi Tampereen yliopistosta.

"Vuokraaminen voi olla tulevaisuudessa entistä enemmän valistuneen kuluttajan valinta, eikä siihen liitetä sellaisia kielteisiä merkityksiä kuin ennen."

Vaikka Linnemäen harrastuksenaan pyörittämä lainaamo toimii parhaat päivänsä nähneen ostoskeskuksen kellarihuoneessa, valikoima on kuin designputiikista. Enimmäkseen suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita on tarjolla arkeen ja juhlaan.

Fakta

Näitäkin voi lainata tai vuokrata

 Vastasyntyneen sänkyjä: Vaavi (www.vaavi.fi).

 Merkkikäsilaukkuja: Vesca (vuokraalaukku.com).

 Taidetta: Taidelainaamo (www.taidelainaamo.fi/)

 Lasten tarvikkeita, kuten turvaistuimia: Lastenturva (www.lastenturva.fi).

 Etenkin retkeily- ja ulkoiluvälineitä: Kuinoma (www.kuinoma.fi).

 Liikuntavälineitä, tabletteja, rooliasuja ja muutakin tavaraa: Helsingin kirjastot (www.helmet.fi/fi-FI/Kirjastot_ja_palvelut/Lainattavat_esineet).

Vajaa vuosi sitten perustetulla lainaamolla on noin 70 jäsentä. Heistä jopa puolet käy viikoittain palauttamassa käyttämänsä vaatteet ja hakemassa uusia.

Vuokraaminen ja lainaaminen ovat olleet yleisiä ilmiöitä jo pitkään etenkin Yhdysvalloissa. Myös Suomeen on syntynyt lainaus- ja vuokrauspalveluita erilaisille tavaroille retkeilyvälineistä kestovaippoihin.

Taustalla vaikuttavat talouden ja asenteiden isot myllerrykset.

"Ilmiötä tukee taantuma, joka lyö kättä ekologisen ajattelun kanssa", sanoo Helsingin yliopiston kuluttajaekonomian professori Visa Heinonen.

Hänen mukaansa Suomi on elänyt aineellisessa yltäkylläisyydessä vasta melko vähän aikaa. Nykyään yhä useammasta tuntuu kuitenkin, että tavaraa on jo yksinkertaisesti liikaa.

"En halua ostaa uusia juhlavaatteita", Anna Evilä perustelee iltapuvun lainaamista. "Ne jäävät vain kaappiin roikkumaan."

Netissä leviävät erilaiset kodin raivaushankkeet, joissa luovutaan esimerkiksi yhdestä tavarasta päivässä. Jouluna monia ahdistaa vaatimus tavaran hankkimisesta ja vastaanottamisesta, ja erilaisten aineettomien lahjojen valikoima on kasvanut.

Siirtymistä omistamisesta lainaamiseen tai vuokraamiseen ei pitäisikään Saarijärven mukaan ajatella vain taantuman tai muun välttämättömyyden sanelemaksi.

Omistamisessa on myös haittapuolia, jotka nousevat esiin entistä enemmän. Tavarat vievät tilaa, ja on riski, että niille tapahtuu jotakin, Saarijärvi kuvaa.

"Rojua ja krääsää ovat kodit täynnä", tiivistää puolestaan Linnemäki, joka perusti Vaatepuu-lainaamonsa turhautumisen takia. Vaatekaapit tursuivat tavaraa, eikä hän tiennyt, mitä niille tehdä.

"Vaatteet eivät maksa enää mitään. Niitä tulee vain hamstrattua. Jos yrittää myydä niitä, ei saa mitään rahaa takaisin. Eikä niitä viitsi roskiinkaan heittää."

Vaatepuun esikuva on Helsingissä kolme vuotta toiminut Vaatelainaamo, joka lopetti toistaiseksi toimintansa viime kesänä.

Syynä oli osaksi vuokrasopimuksen loppuminen, osaksi sen pitäjien yksityiselämään liittyvät asiat. Vaatelainaamon toinen perustaja Hertta Päivärinta kertoo, että kaksikko haluaisi jatkaa toimintaa.

"Sille oli selvästi tarvetta."

Vaatepuun suosio on yllättänyt Linnemäen. Ympärille on kasvanut tiivis yhteisö.

Elantoa lainaamo ei kuitenkaan tuo, eikä ole tarkoituskaan. Kuten valtaosa lainaamojen pyörittäjistä, myös Linnemäki on päivätyössä toisaalla.

Kuluttajien asenteiden mahdollisesta muutoksesta on vielä pitkä matka käytöksen laajempaan muutokseen – saati siihen, että vuokraamisesta tai lainaamisesta tulisi laajaa liiketoimintaa.

Tämän tietää hyvin Markku Jussila, jonka perustama Kuinoma-lainauspalvelu on toiminut jo vuodesta 2008. Lapsiperheet, retkeilijät ja joidenkin urheilulajien harrastajat käyttävät Kuinomaa melko aktiivisesti, mutta muuten toiminta ei ole lähtenyt lentoon.

"Vähän on ollut yllätys, että se ei ole laajentunut", Jussila pohtii.

"Usein ihmiset sanovat, että kuulostaapa kivalta. Mutta se, että he ryhtyisivät lainaamaan käytännössä, on vaikeampaa."

Jussilan selitys on, että ostamisesta on tullut etenkin verkkokaupan yleistyessä koko ajan helpompaa. Ostoksilla voi käydä kellon ympäri, ja tavaroiden toimitus on kätevää. Jos logistiikka saataisiin vuokraamisessa ja lainaamisessa yhtä toimivaksi, niidenkin suosio kasvaisi.

Asenteenmuutoksen pysyvyyteen uskovat ainakin professorit Saarijärvi ja Heinonen.

"Vaikka vuokraaminen on vielä marginaalista, se ei tarkoita, että se olisi marginaalista kymmenen vuoden kuluttua", Saarijärvi arvioi.

Mutta miten kävi Anna Evilän käsivarsiongelman?

Kati Komulainen keksii ratkaisun: sifonkihuivi hartioille.

"Tämän otan", Evilä päättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat