Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entinen ministeri varoittaa Venäjää kriisistä

Aleksei Kudrin pitää todennäköisenä, että ensi vuonna moni yritys ei pysty hoitamaan velkojaan

Talous
 
REUTERS–HS
Sergei Karpukhin Reuters
Venäjä on menossa kohti täysimittaista taloudellista kriisiä, sanoo maan entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin.
Venäjä on menossa kohti täysimittaista taloudellista kriisiä, sanoo maan entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin. Kuva: Sergei Karpukhin Reuters

Venäjän entisen valtiovarainministerin Aleksei Kudrinin mielestä hallitus on aiheuttanut maahan taloudellisen kriisin, koska se ei ryhtynyt riittävän nopeasti tekemään rakenneuudistuksia.

Hänen mielestään Venäjän ongelmat kärjistyvät ensi vuonna.

"Tänään voin sanoa, että olemme menneet tai menossa kohti täysimittaista taloudellista kriisiä. Seuraukset koemme ensi vuonna", Kudrin sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Reutersin 11 ekonomistin kyselyssä Venäjän kokonaistuotannon arvioidaan supistuvan ensi vuonna 3,6 prosenttia.

Kudrin pitää todennäköisenä, että ensi vuonna useat pienet ja keskikokoiset yritykset menevät maksukyvyttömyyteen. Maksukyvyttömyys tarkoittaa, että velallinen on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä.

"Venäjän luottoluokitus heikennetään roskalainaluokkaan", Kudrin arvioi.

Roskalainaluokka tarkoittaa, että luottoluokitusyhtiöiden mielestä valtion joukkolainat ovat sijoituskelvottomia suurten riskien takia. Toistaiseksi Venäjän valtion joukkolainat ovat yhden pykälän päässä roskalainaluokasta.

Ukrainan sodan takia Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat asettaneet Venäjälle talouspakotteita. Niiden takia venäläisten yritysten varainhankinta kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta on hyvin vaikeaa.

Venäläisillä yrityksillä on suuria määriä lainoja, jotka on otettu dollareissa. Ruplan heikkenemisen takia dollareissa otettujen lainojen takaisinmaksu on hyvin vaikeaa.

Venäjän vaikeudet johtuvat Kudrinin mielestä pääosin Ukrainan sodasta ja vain osittain raakaöljyn halpenemisesta. Hänen mielestään 25–35 prosenttia ruplan heikkenemisestä johtuu pakotteista.

Ruplan arvo suhteessa dollariin on heikennyt kuluvana vuonna 45 prosenttia, mikä useiden ekonomistien mukaan johtuu juuri raakaöljyn halpenemisesta.

Ruplan heikkenemisen ja kiihtyneen inflaation takia venäläisten ostovoima on heikentynyt. Kudrin arvioi inflaation eli hintojen yleisen kallistumisen kiihtyvän ensi vuonna 12–15 prosenttiin.

Maanantaina Venäjän keskuspankki ilmoitti antavansa ensimmäisen pääomituksen liikepankille estääkseen sen vararikon. Keskuspankki antaa keskikokoiselle Trust Bankille uutta pääomaa 540 miljoonaa dollaria eli noin 440 miljoonaa euroa.

Reuters–HS
Moskova/Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat