Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onnisen pääomistaja lähtee perintöveroja pakoon Portugaliin

Onvest-konsernin omistava perhe varautuu sukupolvenvaihdokseen ja välttyy Suomen perintöverolta

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Tämän ikäiselle muutto Portugaliin on iso juttu, Maarit Toivanen-Koivisto sanoo. Hän täyttää 60 vuotta ensi lauantaina.
Tämän ikäiselle muutto Portugaliin on iso juttu, Maarit Toivanen-Koivisto sanoo. Hän täyttää 60 vuotta ensi lauantaina. Kuva: Juhani Niiranen HS

Onvest-konsernin pääomistaja, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto, 59, muuttaa ensi vuonna perheineen Portugaliin. Muutto johtuu perintö- ja lahjaverosta, joka on vuorineuvoksen mielestä Suomessa liian raskas.

Toivanen-Koiviston perheelle perintövero olisi 20 prosenttia pesän varallisuudesta, mutta Portugalissa verotaakkaa ei ole.

Kuka

Maarit Toivanen-Koivisto

 Koulutukseltaan ekonomi.

 Valittiin Onvestin toimitusjohtajaksi vuonna 2001 ja hallituksen puheenjohtajaksi vuonna 2007.

 Kaupan liiton puheenjohtaja ja Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen jäsen.

Onvest on perheyritys, joka perustettiin sata vuotta sitten. Sen liiketoiminta koostuu teknisestä kaupasta, taloteknisestä urakointi-, kiinteistö- ja korjausrakentamisen palveluista sekä sijoitus- ja kiinteistöliiketoiminnasta. Suurelle yleisölle tunnetuin yksikkö on Onnisen putkiliike.

Muutolla perhe valmistautuu sukupolvenvaihdokseen. Uuteen kotiin Lissabonin lähelle lähtevät Maarit Toivanen-Koivisto, hänen miehensä Ilkka Koivisto ja heidän neljä lastaan.

"Jos menehtyisin yllättäen, lapseni joutuisivat maksamaan perintöveroa kymmeniä miljoonia euroja vuoden sisällä. Hehän perisivät osakkeeni, eikä pankki antaisi lainaa niitä vastaan", Toivanen-Koivisto sanoo.

Aluksi aviomies harasi muuttoa vastaan, mutta hän taipui vaimonsa tahtoon. "Kun kävimme siellä katsomassa asuntoja, hänkin kääntyi positiiviselle kannalle."

Onvestia perhe ei halua myydä, eikä yhtiö kykene maksamaan niin paljon osinkoja, että lapset pystyisivät maksamaan niillä perintöverot.

"Jos sen teoriassa myisikin, se menisi ulkomaille. Muutamme koko perhe ulkomaille, saamme tehtyä sukupolvenvaihdoksen ja firma pysyy Suomessa."

Vuorineuvoksen mukaan muuttoa on harkittu toista vuotta. "Olemme miettineet, että sanotaanko tätä ääneen vai ei. Perintövero on kuitenkin muuttomme syy. Se on hirveän surullista."

Toivanen-Koivisto pitää itseään sinivalkoisena suomalaisena. "En lähtisi täältä yhtään minnekään. Mutta perintäveron takia tämä on ainoa mahdollisuus."

Muutto tarkoittaa vaihdoksia konsernin johtoon, sillä vuorineuvos on Onvestin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

"Luovun toimitusjohtajuudesta enkä ole enää päivätöissä, mutta jatkan Onvestin hallituksen puheenjohtajana. Digitaaliset yhteydet ovat hyvät ja käyn säännöllisesti kokouksissa Suomessa."

Uudeksi toimitusjohtajaksi Toivanen-Koivisto on kutsunut yhtiön talousjohtajan Timo Alamiekkaojan.

Perheen valinta osui Portugaliin suvun perinteiden takia. "Vanhempani ja isovanhempani olivat paljon siellä. Se on sillä tavalla tuttu meille."

Toivanen-Koiviston mielestä Portugalin hyviä puolia ovat miellyttävä ilmasto, hyvä ruoka ja ystävälliset ihmiset. "Nyt opiskellaan kieltä."

Portugalin vaihtoehtoja olivat Viro ja Ruotsi, mutta Viron vuorineuvos hylkäsi suoralta kädeltä.

"Ja katselisin sieltä lahden yli Suomeen ja miettisin, miksi hitossa minun pitää olla täällä, kun voisin olla Suomessa. Siksi on mukavampi muuttaa ihan oikeasti toiseen maahan."

Mistä te tiedätte, että tämä on hyvä ratkaisu?

"En minä tiedäkään. Tämän ikäiselle se on iso juttu. Varmasti tulee kova koti-ikävä, mutta kaikki yrittävät suhtautua positiivisesti."

Suomessa Toivanen-Koivistolla on monia harrastuksia ja luottamustoimia.

"Olen miettinyt, mitä minä Portugalissa teen. Rupean lukemaan Suomen historiaa, psykologiaa ja tutustun paikallisiin nähtävyyksiin. Siinä saa aikansa kulumaan."

Onvest-konsernin liikevaihto on pari miljardia euroa ja yhtymän palveluksessa on Suomessa lähes 3 000 työntekijää.

Viime keväänä yritys osti Lemminkäisen tytäryhtiön Talotekniikan. Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan konsernin tase on hyvässä kunnossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat