Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnettu venäläisekonomisti: "Venäjän varat riittävät pariksi vuodeksi"

Venäläisekonomisti Sergei Gurijev ennustaa Venäjälle vaikeita aikoja

Talous
 
Christian Hartmann Reuters
Pariisilaisessa Sciences Po -yliopistossa kansantaloustieteen professorina nykyisin toimiva Sergei Gurijev sanoo Venäjän olleen länsipakotteiden kiristämisen jälkeen toimissaan selvästi varovaisempi.
Pariisilaisessa Sciences Po -yliopistossa kansantaloustieteen professorina nykyisin toimiva Sergei Gurijev sanoo Venäjän olleen länsipakotteiden kiristämisen jälkeen toimissaan selvästi varovaisempi. Kuva: Christian Hartmann Reuters

Venäjän talouden kriisi pahenee selvästi ensi vuonna, kun kansantalous painuu syvään taantumaan.

"Tilanne on hyvin vaikea, ja Venäjän talous on vakavissa ongelmissa ainakin seuraavan parin vuoden ajan", sanoo ekonomisti Sergei Gurijev Helsingin Sanomien puhelinhaastattelussa.

Gurijev toimii kansantaloustieteen professorina Pariisin arvostetussa Sciences Po -yliopistossa. Kevääseen 2013 asti Gurijev työskenteli talouskorkeakoulun rehtorina Moskovassa.

Professorin mukaan Venäjän talouden luisun taustalta löytyy kaksi pääsyytä.

Ensinnäkin öljyn hinta on ennätysmäisen alhaalla, lähellä 60 dollaria barrelilta. Toinen syy on EU:n, Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden pakotteet, jotka iskevät kipeästi Venäjän talouteen.

"Sanktiot todella toimivat, ja niillä on ollut suuri vaikutus."

Pakotteet pahentavat venäläisyritysten ja -pankkien velkaongelmaa. Valtiokaan ei voi juuri tulla apuun, koska se ei voi lainata lisää rahaa markkinoilta.

Öljyn hinnan alamäki puolestaan tekee ison loven valtion tuloihin. Öljyn hinnan laskun perässä rupla ja osakekurssit ovat romahtaneet.

Presidentti Vladimir Putinin aiemmin joulukuussa allekirjoittama budjetti vuosille 2015–2017 rakentuu kuitenkin aivan toisenlaiseen maailmantilanteeseen.

Budjetin perustana on 2,5 prosentin talouskasvu ja öljyn 96 dollarin barrelihinta.

"Budjetti oli jo silloin täysin epärealistinen", Gurijev sanoo.

Nyt tilanne on vieläkin pahempi. Putinin toivomaa öljyn hinnan nousua tai sanktioiden poistoa ei ole näköpiirissä.

Gurijevin mukaan tavalliset venäläiset kärsivät kipeästi Venäjän taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta.

"Palkkatulot ja eläkkeet eivät pysy hintojen nousun perässä. Reaalitulojen lasku on jo nyt ongelma."

Ihmiset hamstraavat tavaraa kaupoista, koska ruplan arvon pelätään laskevan entisestään.

Rikkaat oligarkitkin kärsivät, mutta eri tavalla. Sanktioiden piirissä olevista on tullut systeemin vankeja, eivätkä he voi jättää Venäjää. Pakotteilta säästyneet ovat menettäneet paljon rahaa, mutta keinot löytää ulospääsy ovat vähissä.

"On vaarallista puhua hallitusta vastaan", Gurijev arvioi.

Kauanko venäläiset sitten sietävät Putinia ja koko ajan pahenevaa talouskriisiä?

Venäjän nykyhallintoa läheltä seuranneen professorin mielestä kaikki riippuu siitä, kuinka hyvin Putin onnistuu propagandassaan.

"Hänen viestinsä on aina ollut se, että vaikka talous ei olisikaan parhaassa mahdollisessa kunnossa, menevät asiat vielä huonommin, jos hän lähtee. Eli vaikka hän ei ole täydellinen, ei vaihtoehtojakaan ole."

Putinin tulevaa linjaa voi yrittää ennustaa pienistä merkeistä.

Tammikuun puolessavälissä tunnettu oppositiohahmo Aleksei Navalnyi saa tuomion kiistellyssä ja ihmisoikeusjärjestöjen moittimassa kavallusoikeudenkäynnissä. Jos tuomio on kova, kertoo se, että Putin ei pelkää miljoonakaupunkien keskiluokan suuttumista ja mielenosoituksia.

Yhtä lailla silmällä kannattaa pitää sitä, miten Venäjän hallinto alkaa rukata budjettiaan. Talous ei selviä ilman veronkorotuksia ja leikkauksia. Poliittinen paine määrää leikkausten paikat.

"En usko, että poliisin ja armeijan rahoista leikataan eikä propagandasta, kuten englannin-, ranskan-, espanjan- ja saksankielisistä Venäjän TV-uutisista", Gurijev arvioi.

Venäjän hallituksella ja keskuspankilla riittää varoja talouden pyörittämiseen noin pariksi vuodeksi. Paniikki voi iskeä kuitenkin hetkellä millä hyvänsä, jos markkinat menettävät uskonrippeensäkin Venäjään. Silloin voi sulaa koko Venäjän finanssijärjestelmä.

Paniikki saattaa syntyä esimerkiksi pakotteiden mahdollisesta tiukentamisesta.

Gurijevin mukaan Venäjä on kuitenkin ollut selvästi varovaisempi toimissaan sen jälkeen kun länsipakotteiden kiristäminen alkoi purra alkusyksyllä. Tämä todistaa, että sanktiot tehoavat ja tulevat Venäjälle kalliiksi.

"Venäjän hallinto on ollut oman propagandansa uhri."

Paniikkia ja synkkyyttä – onko tässä sitten Venäjän tulevaisuus?

Professori Gurijev yllättää olemalla optimistinen: "Olen hyvin luottavainen. Uskon, että demokratia lisääntyy Venäjällä."

Tämä vaatii kuitenkin isoja muutoksia eli ennen kaikkea uuden markkinatalouteen nojaavan hallituksen. Harjoittelu voi viedä useammankin hallituksen.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat