Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori: Suomen perintöverotus ei ole erityisen raskas

Vuorineuvos Lasse Kurkilahti on asunut vuoden Portugalissa

Talous
 
Vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto kertoi muutostaan Portugaliin HS:ssä 23. joulukuuta.
Vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto kertoi muutostaan Portugaliin HS:ssä 23. joulukuuta.

Portugalin huokea verotus houkuttelee suomalaisia eläkeläisiä. Myös Kemiran entisellä pääjohtajalla, vuorineuvos Lasse Kurkilahdella on uusi kotimaa.

"Olen asunut jo vuoden Portugalissa. Virallinen osoite on siellä", joulunviettoon Suomeen tullut Kurkilahti kertoo.

Joulun lisäksi hän viettää kesät Suomessa. Syy Kurkilahden päätöksen taustalla on verotus. Asuuko siellä talouselämän muitakin entisiä vaikuttajia?

"Ei mitään ruuhkaa", Kurkilahti toteaa.

Portugaliin muuttavien työeläkettä ei veroteta maassa kymmenen ensimmäisen asuinvuoden aikana. Myöskään perintövero ei kiusaa. Siksi Onvest-konsernin pääomistaja, vuorineuvos Maarit Toivanen-Koivisto, 59, kertoi tiistain HS:ssa muuttavansa perheineen Portugaliin.

Listaamattomien yritysten kohdalla perintöverotus ei Suomessa ole kuitenkaan verrattain raskasta, toteaa Turun yliopiston finanssioikeuden professori Jaakko Ossa.

"Yleisellä tasolla ei ole, lähtökohtaisesti. Huojennus on todella merkittävä", Ossa sanoo.

Ossa on itsekin ollut järjestämässä monia sukupolvenvaihdoksia. Perintövero vaihtelee paljon, mutta voi hyvin suunnitellussa sukupolvenvaihdoksessa jäädä pieneksi.

"Olen ollut mukana useissa järjestelyissä, joissa se on jäänyt jopa 3–4 prosentin tasoon ja maa- ja metsätilojen osalta joskus jopa tämän alle."

Erityisesti häntä askarruttaakin Maarit Toivanen-Koiviston kommentti, jonka mukaan perilliset eivät saisi pankista lainaa perimiään osakkeitaan vastaan. Siksi he eivät selviäisi perintöveroista realisoimatta omaisuuttaan. Ossa toimii varsinaissuomalaisen säästöpankin hallituksen puheenjohtajana.

"En oikein usko argumenttiin."

Professori kehittäisi perintöverotusta vähentämällä erilaisia huojennuksia ja keventämällä vastaavasti veroasteita. Eli hän yksinkertaistaisi verotusta, vaikka pitäisikin ennallaan valtion nykyisen noin 500 miljoonan euron verokertymän. Sukupolvenvaihdoksissa huojennus tulisi professorin mielestä säilyttää. Valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) tunnustaa, että perintöverotukseen liittyy sukupolvenvaihdoksissa ongelmia, mutta myös tietämättömyyttä voimassa olevista verohuojennuksista.

Maksuaikahuojennuksella perintöveron maksuajan saa venytettyä viiteen vuoteen. Maksuunpanohuojennus puolestaan tarkoittaa sitä, että verotus kohdistuu vain 40 prosenttiin maatila- tai yritysvarallisuuden arvosta, Rinne sanoo. "Meillä on lainsäädäntö, joka kohtelee oikeudenmukaisesti kaikkia perintöjä ja ottaa huomioon, että sukupolvenvaihdos voidaan tehdä."

"Yritysten työvoima on koulutettu ja infra tehty veronmaksajien rahoilla. Herää kysymys, että eikö sillä ole mitään arvoa?"

Tuoreen HS-gallupin mukaan kaksi suomalaista kolmesta haluasi luopua perintöverosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat