Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksalaatikko on yhä Suomen ostetuin valmisruoka

Talous
 
Sami Kero HS
Saarioisten Kangasalan tehtaan työntekijä Lisa Belousova maistaa juuri valmistunutta maksalaatikkoa. Tuotantoa maistetaan kerran tunnissa.
Saarioisten Kangasalan tehtaan työntekijä Lisa Belousova maistaa juuri valmistunutta maksalaatikkoa. Tuotantoa maistetaan kerran tunnissa. Kuva: Sami Kero HS

Höyry nousee 600 litran teräskattilasta, jossa jättivatkain pyörittää kiehuvaa riisipuuroa. Elintarviketyöntekijä Katja Lindell kumoaa joukkoon sammiollisen rusinoita. Seuraavaksi perään hulahtaa samanlaisesta astiasta punaisena hehkuvaa jauhettua maksaa.

Joulukuussa Saarioisten maksalaatikkolinjalla Kangasalla eletään kiivainta sesonkia. Tuotanto kasvaa 30 prosenttia, ja valmistuslinja pyörii viikolla yötä päivää. Maksalaatikko kuuluu monen joulupöytään.

"Kiire alkaa melkein heti kesälomien jälkeen", Lindell kertoo. Koneet sylkevät 400 gramman maksalaatikkorasioita 4 500 kappaleen tuntivauhtia.

Saarioinen
Maksalaatikkoa tarjottiin aikoinaan myös säilyketölkissä muun muassa armeijassa.
Maksalaatikkoa tarjottiin aikoinaan myös säilyketölkissä muun muassa armeijassa.

Saarioisten maksalaatikon valmistus aloitettiin vuonna 1957 tällä samalla paikalla.

Vaikka maailma on nyt ihan erinäköinen kuin tuolloin, maksalaatikko on yhä Suomen ostetuin valmisruoka. Sitä valmistetaan vuodessa yhdeksän miljoonaa rasiaa. Määrä on pysynyt suunnilleen samana kymmenen viime vuotta.

Maksalaatikko on onnistunut pitämään pintansa useaa valmisruokahyllyjä mylläävää trendiä vastaan.

Eineksillä on juuri nyt monta uhkaa: ruuanlaitto, kaikenlaisen kotoilun suosio ja taloudellinen taantuma. Valmisruokien käyttö on supistunut jo joitakin vuosia, ja valmiiden aterioiden myynti on vähentynyt tänä vuonna kolme prosenttia.

"Eniten laskevat halvimmat tuotteet, kuten hampurilaiset ja laatikot", kertoo S-ryhmän valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

Paremmin pärjäävät astetta parempina markkinoidut valmisruuat.

"Valmisruuissa on kaksi kasvavaa päätä: kotiruoka ehdottomasti ja lisäksi eksoottiset, rohkean etniset maut", sanoo HKScan Finlandin markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Maksalaatikko on toki rohkean etninen suomalainen ruoka, mutta samalla se on eineksistä eineksisin. Sen mausteissa on tyydytty valkopippuriin ja suolaan, eikä vihanneksia ole grammaakaan. Hiilihydraatteja on sen sijaan mukavasti.

Sami Kero HS
Uuni odottaa valmiiksi annosteltuja kypsentämättömiä maksalaatikoita.
Uuni odottaa valmiiksi annosteltuja kypsentämättömiä maksalaatikoita.

Kulutustottumusten pirstaloituminen on ehkä suurin trendi, jota vastaan maksalaatikko ja muutama muukin klassikkovalmisruoka kamppailevat sitkeästi.

Niin valmisruuassa kuin muissakin tuotteissa valikoimat ovat kasvaneet ja kasvavat koko ajan räjähdysmäisesti. Saarioinenkin puskee markkinoille noin 120 uutuustuotetta vuosittain, kertoo tuotekehitys- ja laatujohtaja Mirja Lonka. Saarioinen hallitsee Suomen valmisruokamarkkinoita 40 prosentin markkinaosuudellaan.

Kasvussa ovat juuri nyt keitot, puurot ja salaatit.

Ruokailutavatkin ovat pirstaloituneet. Koko perhe syö viikolla harvoin yhdessä: aina on kiire, kuljetaan harrastuksiin ja haukataan jotakin missä milloinkin.

Saarioiselta on kysytty, eikö se voisi kehittää etenkin lapsille sopivan oikean ruuan, jonka vanhemmat voisivat tarjota kylmänä auton takapenkillä haarukoitavaksi matkalla urheiluharjoituksiin.

Eineksille kysyntää on siis yhä, mutta asiakkaiden toiveet ovat monimuotoisempia.

"Uudet tuotteet eivät ole sellaisia volyymituotteita kuin maksalaatikko", Saarioisella 30 vuotta työskennellyt Lonka sanoo.

Voisiko nykymaailmassa enää edes syntyä uutta yhtä isoihin myyntilukuihin yltävää tuotetta?

"Kyllä se on erittäin haasteellista."

Sami Kero Hs
On rusinoiden vuoro. Katja Lindell tarkistaa määrän.
On rusinoiden vuoro. Katja Lindell tarkistaa määrän.

Aina maksalaatikon myyntiluvut eivät ole olleet suuria. Kun Saarioinen aloitti sen valmistuksen yhtenä ensimmäisistä eineksistä 57 vuotta sitten, vastaanotto ei ollut kovin innostunut.

Tarina kertoo, että maksalaatikkoa myytiin ensimmäisenä päivänä vain muutama rasia.

Tuolloin naisia oli vähemmän ansiotyössä, eikä jääkaappeja ollut läheskään kaikilla. Täysin uudenlaiselta tuotteelta puuttuivat myös jakelukanavat. Laatikoita kuskailtiin Saarioisten pakettiautolla kaupasta toiseen.

Fakta

Ostetuimmat valmisruuat

1 Saarioisten maksalaatikko (400 g)

2 Kivikylän Palvarin lihapyörykät (350 g)

3 Saarioisten jauhelihapizza (200 g)

4 Atrian pinaattiohukkaat (400 g)

5 Kymppi-mämmi (700 g)

  

 

Lähde: Nielsen Homescan, liukuva vuosi 5. lokakuuta saakka. Valmisruuat on laitettu järjestykseen myynnin arvon mukaan.

Suurin muutos tehtaalla on vuosien mittaan ollut käsityön ja tarvittavan työvoiman vähentyminen. Ennen puurokattiloita hämmennettiin käsin, ja käsin massa myös annosteltiin paistorasioihin.

Valmistustapa sinänsä on säilynyt periaatteeltaan samana, kertoo Saarioisten tuotannosta ja logistiikasta vastaava johtaja Ritva Tuohimaa.

Hän selittää, miten maksalaatikkoa valmistetaan tehtaalla "ihan samalla tavalla kuin kotonakin, vain isommissa erissä". Lisäaineettomia Saarioisten valmislaatikot ovat olleet aina.

Mutta ei auta: valmisruualla on ollut huono maine aina vuodesta 1957. Moni selittelee ja häpeilee einesten käyttöä. Taustalla ovat talonpoikaiset arvot, jotka ovat vasta vähitellen väistymässä, kuvaa ruokahistorioitsija Merja Sillanpää.

"Vuonna 1957 arvostettiin ennen kaikkea itse tekemistä, eikä se ole muuttunut vieläkään."

Saarioisen maksalaatikkotehtaalla liukuhihnat kiitävät, teräs hohtaa, koneet humisevat ja suhisevat niin, että työntekijöiden on käytettävä kuulosuojaimia. Ei epäilystäkään, että nyt ollaan keskellä teollista tuotantoa.

Ja samalla ollaan suomalaisen ruokakulttuurin ja -perinteen ytimessä.

Saarioiselle alkuperäisen maksalaatikkoreseptin kehitti talousopettaja Mertta Järvi, eikä siihen ole juuri kajottu. Välillä riisi tosin korvattiin ohralla, mutta muutos ei miellyttänyt kuluttajia. Pian palattiin takaisin alkuperäiseen, eikä muutossuunnitelmia ei ole.

"Ei sille uskalla oikein mitään tehdä", Lonka sanoo. Rinnalle on sentään tullut laktoositon, rusinaton versio.

Vuonna 1957 maksalaatikko oli perinteistä pitoruokaa, jota valmistettiin kodeissakin. Enää hyvin harva tekee sitä itse. Sisäelimiä ei osata eikä haluta käyttää. Sillanpää arvioi, että ilman einesteollisuutta maksalaatikko ja moni muukin perinteinen suomalaisruoka olisi saattanut kadota Suomen ruokapöydistä kokonaan.

"Uskon, että teollisuus on ainakin maksalaatikon ja hernekeiton säilyttänyt", hän sanoo.

Saarioinen
Ensimmäistä laatikkoruokien kansituslaitetta käytettiin 1950–60-lukujen taitteessa.
Ensimmäistä laatikkoruokien kansituslaitetta käytettiin 1950–60-lukujen taitteessa.

Maksalaatikko on siis kuin elävä fossiili, ruokajäänne muinaisilta yhtenäiskulttuurin ajoilta.

Mutta miten kauan se pystyy pitämään asemansa? Haasteita on, myöntää Saarioisten asiakkuudesta ja markkinoinnista vastaava johtaja Janne Tuomisto.

"Nuoremmat sukupolvet eivät ole oppineet laatikoita samalla tavalla syömään", hän sanoo.

Lonka on luottavaisempi.

"Kyllä me maksalaatikkoa syödään tulevaisuudessakin", hän arvelee.

"Mutta jos ja kun kuluttajat haluavat kehitystä, meidän täytyy tuoda uudenlaista tarjontaa. Emme voi tuudittautua maksalaatikon varaan."

 

Kirjoituksessa on käytetty lähteenä myös Leena ja Kaisu Avotien kirjoittamaa historiateosta Saarioinen – Kartanosta elintarvikekonserniksi.

Sami Kero HS
Elintarviketyöntekijä Katja Lindell lisää maksaa riisipataan.
Elintarviketyöntekijä Katja Lindell lisää maksaa riisipataan.

Sami Kero Hs
Maksalaatikoita tulee uunista 4 500 kappaleen tuntivauhtia.
Maksalaatikoita tulee uunista 4 500 kappaleen tuntivauhtia.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat