Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ostosmatkailun hiipuminen aikaisti alennusmyyntejä

Viro pärjää Suomea paremmin kilpailussa venäläisturisteista

Talous
 

Suomalaiset pääsivät tänä vuonna täyttämään pukin konttejaan tavallista useammin alennusmyynnissä.

Monet kaupat varhensivat alennusmyyntejään, koska vuodenvaihteeksi on odotettavissa entistä vähemmän venäläisiä asiakkaita.

Kaupan liitto arvioi ostosmatkailijoiden määrän vähenevän viime vuodesta jopa viidenneksellä.

Etenkin vaatetuksen ja urheiluvälineiden alennusmyynnit käynnistyivät monin paikoin hyvissä ajoin ennen joulua, kun ne perinteisesti alkavat heti joulun jälkeen.

Samaan aikaan kun Suomi varautuu entistä heikompaan venäläissesonkiin, Viro näyttää vetävän pidemmän korren kilpailussa venäläisistä ostosmatkailijoista, selviää Kaupan liiton markkinatutkimusyhtiö TAK:lla teettämistä haastatteluista. Venäläismatkaajat käyvät Virossa ostoksilla useammin, viipyvät maassa kauemmin ja käyttävät rahaa monipuolisemmin kuin Suomessa kävijät.

Suomessa käyvistä pietarilaisista yli 70 prosenttia tulee tänne vain päiväseltään, mutta Virossa päivämatkalaisten osuus on yli 40 prosenttia.

Virossa ollaan siis useammin yötä, ja vieläpä selvästi useampia öitä kuin Suomessa. Pidempään viipyvät vieraat tulevat laittaneeksi enemmän rahaa myös palveluihin.

Siinä missä Suomeen tullaan ostamaan elintarvikkeita, Virosta ostetaan elintarvikkeiden lisäksi useimmiten makeisia, alkoholia, aikuisten ja lasten vaatteita sekä jalkineita.

"Hintakilpailu Suomen ja Viron välillä näkyy tuloksista selvästi", luonnehtii Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Pekkalan mukaan osasyyllinen on Suomen hallitus.

"Kauppaa on rasitettu koko hallituskauden kiristyvällä verotuksella ja hallinnollisilla kustannuksilla."

TAK:n haastatteluissa kuultiin tammi–elokuun aikana 7 130 Suomesta lähtevää, vähintään 15-vuotiasta venäläistä ja elo–syyskuussa runsaat 1 000 Narvasta lähtevää, vähintään 15-vuotiasta venäläistä.

Rajatutkimus tehtiin ennen ruplan kurssin jyrkintä alamäkeä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat