Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpa öljy voi kurittaa pahasti Venäjän taloutta

Talous voi supistua neljä prosenttia vuonna 2015

Talous
 
Sergei Karpukin Reuters
Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov arvioi torstaina, että Venäjän valuuttakriisi on ohi, jolloin rupla vahvistui selvästi. Perjantaina rupla alkoi taas heiketä.
Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov arvioi torstaina, että Venäjän valuuttakriisi on ohi, jolloin rupla vahvistui selvästi. Perjantaina rupla alkoi taas heiketä. Kuva: Sergei Karpukin Reuters

Venäjän rupla heikkeni taas perjantaina maan valtiovarainministeriön muutettua suhdanne-ennustettaan huonommaksi.

Ministeriön mukaan Venäjän bruttokansantuote voi supistua ensi vuonna neljä prosenttia ja valtion tulo- ja menoarvion eli budjetin alijäämä voi olla kolme prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon, jos raakaöljyn keskimääräinen hinta on 60 dollaria barrelilta.

Perjantaina illansuussa Suomen aikaa Pohjanmeren Brent-viitelaadun raakaöljyn hinta notkahti 60,01 dollariin barrelilta. Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Dollarimääräiset osakkeet Moskovan pörssissä halpenivat perjantaina noin kaksi prosenttia.

Valtiovarainministeri Anton Siluanov kertoi toimittajille Moskovassa uutistoimisto Reutersin mukaan, että ministeriö on tarkistanut suhdanne-ennustettaan öljyn halpenemisen ja ruplan heikkenemisen takia. Hänen arvionsa mukaan dollarin arvo suhteessa ruplaan on ensi vuonna noin 51 ruplaa.

Perjantai-iltana yhden dollarin arvo oli 53,9 ruplaa. Ruplan arvo suhteessa dollariin heikkeni kaksi prosenttia torstain päätösnoteerauksesta. Mitä enemmän dollarilla saa ruplia, sitä heikompi on ruplan arvo suhteessa dollariin.

Reutersin mukaan Siluanov kertoi myös, että valtiollinen liikepankki VTB voi tarvita valtion varoista 100 miljardia ruplaa eli noin 1,6 miljardia euroa uutta pääomaa vielä kuluvan vuoden aikana ja 150 miljardia ruplaa (2,4 miljardia euroa) lisää ensi vuonna. Pankin tarvitsema uusi pääoma maksettaisiin Venäjän valtion eläkkeiden turvaamiseksi perustamasta rahastosta.

Venäjän keskuspankki taas ilmoitti perjantaina Reutersin mukaan tarjoavansa liikepankeille tammikuun puolivälissä kolmen kuukauden vakuudettomia lainoja 1 100 miljardin ruplan eli noin 16,7 miljardin euron arvosta.

Valtiovarainministeriön arvio on hieman myönteisempi kuin esimerkiksi luottoluokitusyhtiö Moody'sin käsitys Venäjän taloudesta.

Moody's varoitti kuluvalla viikolla, että Venäjän kokonaistuotanto voi supistua ensi vuonna 5,5 prosenttia öljyn halpenemisen ja ruplan heikkenemisen takia.

Venäjän keskuspankki arvioi, että bruttokansantuote voi supistua 4,5 prosenttia, jos öljyn hinta pysyy 60 dollarissa barrelia kohti.

Bruttokansantuote eli kokonaistuotanto tarkoittaa tietyllä ajanjaksolla loppukäyttöön tuotettujen tavaroiden ja palveluiden yhteenlaskettua arvoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat