Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Täsmäluvut eivät ole ennusteen tärkeintä antia

Talous
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Yhdysvallat ja Britannia kiihdyttävät, Kiina ja muut kehittyvät taloudet hidastavat. Euroalueesta yhä suurempi osa lipsuu deflaatioon. Öljy halpenee, tai ei ainakaan kallistu. Venäjä, voi Venäjä.

Vuodenvaihde on sakeanaan ennusteita tulevalle talousvuodelle. Miten niihin pitäisi suhtautua?

Kriittisesti, muttei mitätöiden.

Ennusteet ovat ennusteita, kuten jo niiden nimikin kertoo. Niitä ei kuitenkaan repäistä hatusta, vaan useimmat niistä perustuvat huolelliseen analysointiin ja harkittuihin kaavoihin. Silti ennustukset osuvat pilkulleen oikeaan vain aniharvoin.

Piensijoittajan ei kannatakaan keskittyä tihrustamaan talousennusteista täsmälukuja, vaan numerot voi huomioida ikään kuin suunnannäyttäjinä.

Sen sijaan ennusteet ovat erinomaista lukemista, jos haluaa oppia ymmärtämään talouden ja rahoitusmarkkinoiden lainalaisuuksia. Ennen kaikkea ennustukset kertovat, miten analyytikot ja ekonomistit maailmaa hahmottavat. Se on olennaista, oli sitten heidän kanssaan samaa tai eri mieltä.

Ennusteita ja osakeanalyyseja lukiessa lähdekritiikki on paikallaan. Niiden tekijät edustavat osakkeita kauppaavaa tai myyvää pankkia, milloin vasemmistolaista, milloin oikeistolaista talouspolitiikkaa suosivaa instituutiota tai joko tiukkaa tai löysää rahapolitiikkaa harjoittavaa keskuspankkia. Ennustajan kiusausta estottomaan omien näkemystensä korostamiseen hillitsee se, että ennusteiden pitää olla uskottavia.

Ebola. Kylmän sodan paluu. Isis-terroristijärjestö. Ehkäpä tämän vuoden suuri opetus on, että aina tulee yllätyksiä. Ne voivat romuttaa kertaheitolla ennusteiden pohjana olleet oletukset. Juuri nyt markkinoilla ja muuallakin seurataan, miten öljyn halpeneminen viisikymmentä prosenttia vuodessa vaikuttaa – oikeastaan kaikkeen.

Loppuvuoden vuoristoratamaisessa tunnelmassa tulee mieleen vain yksi neuvo: Sijoittajan paras investointi ensi vuoteen on edes yhden ennusteen, osakeanalyysin, rahastovertailun tai osavuosikatsauksen lukeminen kokonaan läpi.

Kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta erityisesti rahastosijoittajissa taitaa olla aika paljon niitä, joille sijoittaminen rajoittuu kuukausittain tililtä rahastoon siirtyvän vakiosumman huomaamiseen tiliotteesta. 2015 on hyvä vuosi viisastua sijoittajana.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat