Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljystä selkokieltä puhuvalle on tilaus

Helena Vänskä kulki tukinuittotyömaalta Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajaksi

Talous
 
Anni Koponen
Helena Vänskä, 51, on johtanut Öljyalan keskusliittoa nyt viisi vuotta.
Helena Vänskä, 51, on johtanut Öljyalan keskusliittoa nyt viisi vuotta. Kuva: Anni Koponen

Viime viikkoina Helena Vänskän nimi on pompahdellut esiin vähän väliä: hän on selittänyt öljyn hinnan vaihteluja Ylen Ykkösaamussa, Saudi-Arabian öljytuotannon merkitystä Helsingin Sanomissa ja bensiinin hintaa Satakunnan kansassa. Muun muassa.

Öljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut dramaattisesti, ja sen vaikutusten selittäjälle on kova tarve. Vänskälle on käyttöä paitsi siksi, että hän on Öljyalan keskusliiton toimitusjohtaja, myös siksi, että hän osaa puhua kansantajuisesti, eräänlaista ymmärrettävää selkoöljyä.

Kuka

Helena Vänskä

 Vänskä, 51, työskentelee Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajana.

 Syntynyt Espoossa, koulutukseltaan kaupallinen metsänhoitaja.

 Tehnyt uransa erilaisten metsä-, kuljetus-, energia-, ilmasto- ja polttoaineasioiden parissa.

 Aloitti tukinuittotyömaalta ja järjesteli sen jälkeen metsäteollisuuden kuljetuksia laivanvarustamoissa. Virkamiesuran jälkeen johtaa nyt öljy-yhtiöiden edunvalvontaa.

 Toimitusjohtajana kymmenen alaista, valvottavana yritysten etuja yhteensä yli 20 miljardin euron liikevaihdon edestä.

 Asuu Suomenlinnassa.

"Vielä enemmän tosin oli pyöritystä silloin, kun Suomessa siirryttiin E10-bensiiniin."

Vänskä on opiskellut yliopistossa puumarkkinatiedettä ja on koulutukseltaan kaupallinen metsänhoitaja. Alan pariin veti nuoruuden kiinnostus luontoon ja luonnontieteisiin.

Ehkä hieman yllättäenkin luonnontieteistä innostunut toimitusjohtaja nostaa tärkeimmäksi kouluaineeksi – äidinkielen.

"Nykypäivän työelämässä pitää osata kirjoittaa ja esiintyä. Työni on paljon neuvottelua ja asioiden esittämistä ymmärrettävästi", Vänskä perustelee.

No testataan. Miten esimerkiksi on mahdollista, että öljyn hinta laskee, vaikka ysiluokan maantiedon tunneilla on vuosikymmenet opetettu, että kohta se öljy loppuu. Vänskä muistaa itsekin, miten hänen kouluaikoinaan opetettiin, että öljy loppuu 40 vuoden päästä. Oppikirjoihin piirretyt hintakäyrät nousivat eksponentiaalisesti.

No, Vänskä aloittaa: Yksi syy on teknologian kehitys. Paremmalla teknologialla voidaan ottaa yhä vaikeampia raaka-ainelähteitä käyttöön: pystytään poraamaan yli kymmenen kilometrin syvyydestä ja osataan hyödyntää liuskekaasua.

"Muistan kun liuskekaasusta alettiin 2008 puhua. Silloin sanottiin, ettei siitä ikinä tule kannattavaa. No nyt vakiintuneissa kohteissa 40 taalaa tynnyriltä riittää tuotantoon."

"Ja jos ilmastonmuutosta ajatellaan, ei kannata jäädä odottamaan öljyn loppumista."

Viimeaikaiseen hinnanlaskuun syynä on yksinkertaisesti markkinatalous. Taantuman takia kysyntä on laskenut, mutta tarjonta on pysynyt ennallaan tai jopa kasvanut.

"Tällä kertaa Opec-maat eivät ole lähteneet manipuloimaan hintaa. Nyt haetaan oikeasti kysynnän ja tarjonnan tasapainoa."

Opec on öljynviejämaiden järjestö.

Vänskä, 51, on johtanut Öljyalan keskusliittoa nyt viisi vuotta. Liitto on öljy-yhtiöiden Neste Oilin, St1:n, Teboilin ja ABC-ketjun edunvalvoja.

"Koko urani ajan metsänhoitajatutkintoni on ollut melkoinen kummajainen. Mutta nyt siitä on tullut aika hyväkin tutkinto, kun biopolttoaineet ovat tulleet mukaan niin vahvasti."

Liittokin vaihtaa nimensä vuodenvaihteessa Öljy- ja biopolttoaineala ry:ksi. Neste Oil ja St1 ovat uusiutuvan dieselin ja jätepohjaisen etanolin valmistuksessa maailmanhuippua ja Teboil ja ABC puolestaan jakavat pumpuistaan myös biopolttoaineita.

Lukion jälkeen Vänskä haki kolme kertaa opiskelemaan metsänhoitajaksi ennen kuin pääsi sisään. Koska pojat saivat pisteitä armeijasta, Vänskä keräsi sisäänpääsyä helpottavia pisteitä Metsähallituksen työharjoittelusta. Se tarkoitti muuttoa Rovaniemelle. Siellä tosin oli vain tukikohta. Vänskä vietti kuukausia tukinuittotyömaalla Luirolla ja Sotajoella Itä-Lapissa.

Hän asui tukkikämpässä: miehet nukkuivat tuvassa, Vänskä keittiön kamarissa.

18-vuotias helsinkiläistyttö ei ollut työmaan suosituin henkilö, sillä hänen tehtävänsä oli seisoa joenpenkalla ja kellottaa, mikä aika oli työntekoa, mikä taukoa. Urakkapalkat maksettiin Vänskän kellotusten perusteella Kun Suomi oli liittymässä EU:hun, Vänskä haki isänsä neuvosta EU-harjoitteluohjelmaan.

Työpaikka löytyi liikenneministeriöstä, mistä hänet lainattiin pääministerin kansiaan hoitamaan EU:hun liittyviä energia-asioita.

"Olin mukana, kun kuuluisat 20–20–20-tavoitteet tehtiin." Numerosarja viittaa kasvihuonepäästöjen vähentämiseen sekä uusiutuvien polttoaineiden ja energiatehokkuuden lisäämiseen – kutakin 20 prosentilla vuoteen 2020 menneessä.

Virkamiesuralta hän siirtyi Elinkeinoelämän keskusliittoon.

Sitten soitti headhunter ja tarjosi Öljyalan keskusliiton toimitusjohtajan paikkaa.

"Kieltäydyin ensin, koska olin juuri EK:ssa päässyt tiukan alkuvaiheen yli ja saanut sieraimet veden pinnalle."

Lopulta öljyalan monipuolisuus alkoi kiehtoa.

Ja taisi Vänskä vähän sisuuntuakin.

Moni sanoi, että älä lähde, sinne auringonlaskun alalle. "Halusin olla vastarannan kiiski. Ajattelin, että no siellähän sitä on työsarkaa."

Samaan hän kehottaa muitakin: Uralla kannattaa joskus tehdä yllättäviäkin siirtoja. Etenkin naisia hän kehottaa itsevarmuuteen. "Usein sanotaan, että naisilla on tapana vähätellä osaamistaan ja miehillä puolestaan liioitella."

Vänskä myöntää itsekin miettineensä urasiirtojaan joskus hyvinkin kriittisesti. "Varmasti kriittisemmin kuin moni mies."

"Mutta asiat oppii kyllä, organisaatioissa on yleensä syvää asiantuntemusta. Olen kuvannut työpaikan rooleja nastan avulla. On syvää, terävä osaamista kapealla alueella. Itse olen enemmän se nastan kantaosa: minulla on ohuempaa yleisosaamista mutta laajemmalla alueella."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat