Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työpaikat täyttyvät Pohjois-Savossa muuta maata paremmin – syynä "Kuopion ihme"

Ensin työvoimatoimistot myllättiin suuriksi työ- ja elinkeinotoimistoiksi ja siirrettiin digiaikaan. Nyt uudistetaan toimistojen kulttuuri.

Talous
 
Akseli Muraja
Pohjois-Savon te-toimiston johtaja Pasi Patrikainen vannoo markkinoinnin, verkostoitumisen ja tulostavoitteiden nimeen.
Pohjois-Savon te-toimiston johtaja Pasi Patrikainen vannoo markkinoinnin, verkostoitumisen ja tulostavoitteiden nimeen. Kuva: Akseli Muraja

Ihmettä tässä kaivataan.

Sellainen ajatus voi nousta mieleen, kun seuraa Suomen synkkää työllisyystilannetta.

Onneksi yksi pieni ihme on jo tapahtunut Suomen Pohjois-Savossa, ja mikä parasta, se on ehkä monistettavissa.

Alkusyksystä työ- ja elinkeinoministeriön tilastoihin ilmestyi piikki, josta alettiin ministeriössä puhua "Kuopion ihmeenä".

Pohjois-Savon te-toimisto eli aiempi työvoimatoimisto nousi omiin lukemiinsa toimistojen tehokkuutta mittaavassa tilastossa. Heinä–lokakuussa toimiston asiakkailla täytettiin 69 prosenttia kaikista alueella täyttyneistä työpaikoista. Muista toimistoista parhaat pääsivät noin 40 prosenttiin, ja koko maan keskiarvo jää 20:een.

Onko Kuopiossa keksitty pyörä uudelleen?

Pohjois-Savon te-toimiston asiantuntijat, Mirja Vartiainen (vas.), Jaana Korhonen, Sari Mustonen ja Pirjo Nissilä jalkautuvat yrityksiin kertomaan toimiston palveluista.
Pohjois-Savon te-toimiston asiantuntijat, Mirja Vartiainen (vas.), Jaana Korhonen, Sari Mustonen ja Pirjo Nissilä jalkautuvat yrityksiin kertomaan toimiston palveluista.

"Jos täällä on joku ihme, se on porukan henki", sanoo Pohjois-Savon te-toimiston asiantuntija Sari Mustonen kurvaillessaan Toyotallaan vauhdikkaasti kohti Kuopion laitamilla sijaitsevaa teollisuusaluetta.

Mustonen liioittelee. Ei Kuopion ihmettä ole tehty pelkästään tiimihengellä, pyhällä hengellä tai millään muullakaan hengellä.

Neljä pointtia

Kuopion teesit

Hyviä tuloksia saavuttanut Pohjois-Savon te-toimisto eli aiempi työvoimatoimisto on korostanut seuraavia työtapoja.

1. Jalkautuminen yrityksiin. Työntekijöiden ja työantajien yhteen saattamisessa lähdetään entistä enemmän yritysten tarpeista.

2. Henkilökohtaisen suoriutumisen seuranta. Työntekijöillä on määrälliset tavoitteet uusista yrityskontakteista ja työtarjousten tekemisestä työnhakijoille. Kunkin työntekijän määrät ovat muiden nähtävissä.

3. Markkinointi. Te-toimiston palvelutarjontaa tehdään aktiivisesti tutuksi. Myyntihenkisyys ulottuu kaikkiin työntekijöihin.

4. Verkostoituminen. Te-toimiston väki tekee tiivistä yhteistyötä muiden toimijoiden, kuten yksityisten työnvälitysyhtiöiden kanssa.

Työ- ja elinkeinoministeriö on tarkasti tutkinut Pohjois-Savon onnistumisten syitä. Yksi niistä on aktiivinen jalkautuminen yrityksiin.

Tänään Mustosen kohteena on keskisuuri huonekaluyritys Kuopion Woodi. Mustosen lisäksi jalkautumista tekee Pohjois-Savon toimistolla aktiivisesti melkein kymmenen työntekijää. Tänä vuonna tulee täyteen noin 1 500 yrityskäyntiä.

Muita menestystekijöitä näyttäisivät olevan henkilökohtaiset tulostavoitteet, myyntihenkisyys ja verkostoituminen.

Ministeriön johto on avoimesti ylistänyt Kuopion onnistumisia ja sisältänyt niiden oppeja te-toimistojen uuteen ohjeistukseen.

Kuopion ihmeestä puhuminen taisi mennä jo liian pitkälle, sillä yhden toimiston ylistäminen herättää helposti närää muissa toimistoissa.

Nyt TEM:n työmarkkinaneuvos Jarmo Palm haluaa korostaa, että myös muissa toimistoissa on tehty hyvää työtä ja otettu askelia eteenpäin.

"On meillä muitakin hyviä alueita", Jarmo Palm sanoo.

Suomen julkinen työnvälitys myllättiin vuoden 2013 alussa 15 alueellisen te-toimiston varaan. Sähköisiä palveluja lisättiin, mikä vapauttaa resursseja pois rutiinitöistä. Arvostelijoiden mukaan henkilöasiakkaiden palvelu heikkeni uudistuksessa.

Pohjois-Savon te-toimiston johtajaksi valittiin Pasi Patrikainen alan ulkopuolelta. Aiemmassa tehtävässään Patrikainen vastasi Pohjois-Savon teiden kunnossapidosta.

Uusi johtaja pani tuulemaan. Hän otti käyttöön henkilökohtaiset tulostavoitteet ja niiden julkisen seurannan.

Sehän kuulostaa riistokapitalistin unelmalta.

"Toki he toisiaan vertailevat", Patrikainen sanoo Kuopion te-toimiston henkilöstöravintolassa rauhalliseen ääneen. "Pieni kilpailu on ihan kiva asia."

Patrikainen on selvästi tyytyväinen työn tuloksiin, mutta varoo kehumasta itseään muiden te-toimistojen kustannuksella.

"Ehkä me ollaan vähän eri kantilta lähdetty katsomaan tätä", Patrikainen sanoo.

"Ja aika vauhdilla on lähdetty", tokaisee vieressä asiantuntija Pirjo Nissilä.

Työntekijät kiittelevät Patrikaista. Heidän mukaansa ulkopuolelta tullut johtaja näki muutoksen tarpeen. Toimiston sisäiset raja-aidat on kaadettu. Tiedonkulku yrityksiin ja henkilöasiakkaisiin keskittyvien virkailijoiden välillä on parantunut.

Henkilökohtaiset tulostavoitteet eivät työntekijöiden mukaan ole johtaneet toisten kyräilyyn. Vaikutus on ollut toivottu: yrityskäynnit ovat lisääntyneet. Käyntejä painotetaan niihin yrityksiin, joihin te-toimisto ei ole ollut yhteydessä pariin vuoteen.

Yleensä virkailijat ovat päässeet yrittäjien puheille, vaikka työnantajat puhelimessa sanovat, että heillä ei ole rekrytointitarpeita. Virkailijat muistuttavat silloin, että onhan te-toimistolla muitakin palveluja, kuten koulutusta.

"Me olemme liukaskielisiä savolaisia. Tarvittaessa pystymme puhumaan nopeasti", kertoo asiantuntija Mirja Vartiainen, joka kuuluu yritysjalkautumisesta vastaavaan ryhmään.

Työntekijät kertovat myös saaneensa vapauksia tehtäviensä kehittämisessä. "Kertaakaan ei ole tullut tyrmäystä ehdotukseen. Meillä on vastuuta ja velvoitteita, mutta myös vapautta", Nissilä sanoo.

Kehuja kuunnellessa pitää muistaa, että haastateltavat ovat johtajan itsensä valitsemia. Uudistukset eivät ikinä herätä kaikissa pelkkää ihastusta, Patrikainen myöntää.

Kuopion Woodin toimitusjohtaja Mika Rissanen ottaa Sari Mustosen mielellään vastaan yhtiön toimitiloissa. Rissasella on hyviä kokemuksia Pohjois-Savon TE-toimistosta.

"Te olette aika paljon petranneet", Rissanen nauraa Mustoselle.

Kaksi vuotta sitten te-toimisto ja Woodi järjestivät yhdessä rekrytointikoulutuksen. Sadasta hakijasta 11 valittiin puolivuotiseen koulutukseen. Heistä 10 on jäänyt Woodiin vakituisiin töihin.

Tällä hetkellä Woodissa työskentelee kaksi työllistämistuella palkattua. Toinen heistä on Jouni Miettinen, joka käsittelee tuotantosalissa tottuneen näköisesti tietokoneohjattua jyrsintä.

Miettinen työskenteli 16 vuotta kuljetusalalla, mutta sitten työt loppuivat. Puutyöt olivat kiinnostaneet Miettistä aina, ja hän lähti opiskelemaan uuteen ammattiin. Miettinen valmistui viime keväänä ja työskentelee nyt työllistämistuella vuoden työsopimuksella.

Toimitusjohtaja sanoo Mustoselle olevansa tyytyväinen Miettiseen. Työt jatkunevat vakituisina, kun työllistämistuki on päättynyt, Rissanen lupailee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat