Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan teollisuuden voitot pienenivät

Heikennys oli suurin sitten vuoden 2012 elokuun

Talous
 

Kiinan teollisuuden voitot pienenivät marraskuussa eniten sitten elokuun 2012, kertoo uutistoimisto Reuters. Kiinan teollisuuden voitot putosivat marraskuussa 4,2 prosenttia noin 88 miljardiin euroon, ilmoittivat Kiinan viranomaiset lauantaina.

Maan teollisuuden lukuja seurataan tarkasti, sillä Kiina on maailman toiseksi suurin talous. Kiinan teollisuudesta merkittävä osa on varsin velkaantunutta. Jos voitot ja liikevaihto alkavat heiketä, voi siitä seurata ongelmia koko maailman taloudelle. Muun muassa Suomesta viedään paljon koneita, joiden kysyntä on parhaimmillaan, kun suurten talouksien yritykset investoivat.

Kiinan keskuspankki laski ohjauskorkoaan marraskuussa piristääkseen talouskasvua.

Kiinan talouskasvu on pysynyt noin seitsemän prosentin vauhdissa tänä ja viime vuonna. Monet analyytikot odottavat, että ensi vuonna kasvu hiukan hidastuu. Korkojen laskulla yritetään rohkaista pankkeja lainoittamaan uusia yrityksiä. Pankkien taseissa on tosin paljon hyvin riskipitoisia lainoja, eivätkä ne ole kovin innokkaita lainoittamaan ainakaan sellaisia yrityksiä, joiden menestys ei ole taattu.

Kiinan teollisuusjohtajien luottamus maan talouteen on pysynyt varsin vankkana, mutta kuitenkin heikompana kuin Yhdysvaltojen teollisuuden luottamus Yhdysvaltojen talouteen.

Kiina on myös siirtymässä hiljalleen investointivetoisesta taloudesta enemmän kulutusyhteiskunnaksi. Muutos voi olla vaikea toteuttaa, jos teollisuuden tulokset alkavat heiketä.

Mistään merkittävästä muutoksesta marraskuun luvut eivät kuitenkaan vielä kerro, sillä tammi–marraskuussa teollisuuden tulokset olivat 5,3 prosenttia paremmat kuin vastaavaan aikaan vuonna 2013, kertoi Kiinan tilastokeskus.

Eniten tulokset ovat heikentyneet hiili-, öljy- ja ydinvoimateollisuudessa. Niiden tulokset putosivat jopa 34,2 prosenttia. Syynä on osittain öljyn maailmanmarkkinahinnan voimakas lasku.

Teollisuuden tulosten heikkeneminen johtui myös tuotantohintojen noususta ja heikentyneestä myynnistä.

Teknologiateollisuuden ja autoteollisuuden tulokset sen sijaan paranivat selvästi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat