Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pankkien pelastaja tulee Suomesta

Timo Löyttyniemi on mukana päättämässä, miten Euroopan pankit pelastetaan, jos kriisi pahenee

Talous
 
Rio Gandara HS
Valtion eläkerahastoa (VER) vuodesta 2003 luotsannut Timo Löyttyniemi siirtyy EU:n kriisinratkaisuneuvostoon Brysseliin rakentamaan 55 miljardin euron kriisirahastoa.
Valtion eläkerahastoa (VER) vuodesta 2003 luotsannut Timo Löyttyniemi siirtyy EU:n kriisinratkaisuneuvostoon Brysseliin rakentamaan 55 miljardin euron kriisirahastoa. Kuva: Rio Gandara HS

Valtion eläkerahaston (VER) toimitusjohtajaa Timo Löyttyniemeä voi melkein onnitella siitä, että hän ei saanut kahta aiemmin hakemaansa tehtävää.

Viime vuonna hän haki turhaan johtokunnan jäsenen paikalle Maailmanpankkiin, ja keväällä kävi samoin Kuntien eläkevakuutuksen (Keva) toimitusjohtajan haussa. Mutta viime viikon perjantaina tärppäsi.

Artikkeliin liittyvät

Löyttyniemi valittiin vuoden 2015 alussa toimintansa aloittavan EU:n kriisinratkaisuneuvoston varapuheenjohtajaksi.

Varapuheenjohtajan tehtävänä on johtaa rahastoa, johon euromaiden pankit seuraavan kahdeksan vuoden aikana keräävät 55 miljardia euroa.

Muun muassa niillä rahoilla on määrä viime vaiheessa pelastaa pankit, jos uusi pankkikriisi uhkaa.

Timo Löyttyniemi, 53, on johtanut Valtion eläkerahastoa yli 11 vuotta, elokuusta 2003.

Pitkän ajan eläkeyhtiövertailuissa VER on säännöllisesti kahden parhaan joukossa, eikä mediallakaan ole ollut Valtion eläkerahaston käytännöistä nokan koputtamista.

Löyttyniemi on varsin pidetty työssään.

Hän on varovainen ja diplomaattinen herrasmies, jolla on ollut koko työuransa ajan kansainvälistä suuntautuneisuutta.

"Tätä EU:n pankkihommaa olen katsonut 1,5 vuotta", Löyttyniemi myöntää Valtion eläkerahaston neuvotteluhuoneessa Mikonkadulla.

Jättirahaston perustaminen tyhjästä EU:n pankkijärjestelmän pelastamiseksi on harvinainen tilaisuus.

Uuteen kriisinratkaisuneuvostoon on tarkoitus värvätä nopeasti iso joukko ammattilaisia.

Vuoden 2015 loppuun mennessä työntekijöitä tulisi olla sata, ja kolmen vuoden päästä jo 250.

Sana uusista työpaikoista on kiirinyt pankkipiireissä.

"Paikanhakijoita on ollut jo todella paljon", Löyttyniemi kertoo.

EU siirtyi yhteisen pankkivalvonnan aikakauteen marraskuussa 2014, kun osallistuvien jäsenmaiden yhteinen pankkivalvonta käynnistyi.

Syynä sääntelyn kiristämiseen oli vuonna 2008 Yhdysvalloista alkanut ja Eurooppaan nopeasti levinnyt finanssikriisi eli pankkijärjestelmän horjuminen.

EU:n komission tuoreiden laskelmien mukaan finanssikriisin aiheuttama yhteenlaskettu kustannus EU-kansalaisille on ollut 6 000–12 000 miljardia euroa.

Suurta summaa on selitetty myös laskelmalla, jonka mukaan finanssikriisi on syönyt 50–100 prosenttia yhden vuoden bruttokansantuotteesta koko EU-alueella, Löyttyniemi kertoo.

Toisin sanoen yhden vuoden ajan kaikki työ mitä Euroopassa tehtiin katosi kuin mustaan aukkoon.

"Aivan turhaa. Reaalitalous ei sitä [finanssijärjestelmän horjumista] tarvitse. Se tuo häiriöitä ja riskejä."

EU:n yhteisen pankkiunionin tarvetta Löyttyniemi perustelee sillä, että vastaavaa finanssikriisiä ei saa päästää enää uudestaan tapahtumaan.

"Veronmaksajia ei pidä panna maksamaan pankkien virheitä."

Löyttyniemen mukaan pankkien pelastamisvaltuuksiin tuli "iso muutos", kun EU:ssa hyväksyttiin 15. heinäkuuta niin sanottu bail in -työkalu osana uutta asetusta.

Säännös oikeuttaa kriisiviranomaisen muuttamaan pankin velkoja pankin omiksi pääomiksi sen jälkeen kun todetaan, että muut pelastustoimet eivät enää auta.

Toisin sanoen pankeille annetut velat, eli jopa kaikki 100 000 euron talletussuojan ylittävät talletuksetkin, voidaan tarvittaessa kääntää pankin omiksi varoiksi.

Ennenkin velkoja on voitu sopia muutettaviksi yhtiön omiksi varoiksi erilaisissa saneerausmenettelyissä, mutta nykyään päätöksen voi tehdä poikkeustilanteessa viranomainen.

"Se, että se on mahdollinen työkalu, on huikeata", Löyttyniemi pohtii.

Löyttyniemen mukaan sijoittajavastuun asteittainen koveneminen näkyy jo pankkien lainanotossa.

Eräiden pankkien omia lainoja myydään jo vaihtovelkakirjoina niin, että ne muuttuvat ehtojen täyttyessä tiukan paikan tullen pankin omaksi pääomaksi.

Löyttyniemen mukaan sääntelykeskustelussa keskustellaan paraikaa siitä, että 16–20 prosenttia pankkien riskipainotetuista taseista tulisi olla "tappionkestäviä", eli ne voisivat muuttua reunaehtojen täyttyessä pankin omiksi pääomiksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat