Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuokratyöala kasvoi napakasti tammi–lokakuussa

Viime vuonna ala pieneni vielä kymmenisen prosenttia

Talous
 

Vuokratyötä välittävien henkilöstöpalveluyritysten liikevaihto on alkanut jälleen kasvaa viime vuoden notkahduksen jälkeen.

Henkilöstöpalveluyritysten liiton mukaan henkilöstöpalveluala kasvoi tammi–lokakuussa kuusi prosenttia. Eritoten alkuvuodesta yhtiöiden liikevaihdon kasvu on ollut rivakkaa, mutta loppuvuodesta jälleen tasaista.

"Onhan tämä toiveita herättävää", sanoo Henkilöstöpalveluyritysten liiton toimitusjohtaja Merru Tuliara. Hän sanoo, että alan kehitys seuraa varsin hyvin talouden yleistä kehitystä, mutta etuajassa.

Vuoden 2008 talouskriisissä ala pieneni 30 prosenttia ja viime vuonna kymmenisen prosenttia.

Henkilöstöpalveluyritysten palveluja ostavat erityisen paljon kaupan- ja ravintola-alan yritykset. Vuokratyövoimaa hankitaan sairastuneiden tilalle ja erilaisten ruuhkahuippujen ja sesonkien aikana.

Osa yrityksistä myös rekrytoi henkilöstöä näiden yritysten kautta etenkin aloilla, joissa työntekijöitä on vaikea löytää.

Toimialakohtaisia tietoja on vain alkuvuodesta, jolloin henkilöstövuokrauksen kasvu oli neljä prosenttia, rekrytointien kahdeksan prosenttia ja ulkoistusten 25 prosenttia. Rekrytointien ja ulkoistusten osuus alan kokonaisliikevaihdosta on edelleen aika vähäinen, vaikkakin kasvussa.

Tiedot pohjautuvat alan 20 suurimman yrityksen kuukausittain ilmoittamiin tietoihin. Tuliaran mukaan luvut kuvaavat hyvin koko alan kehitystä.

Kyselyssä mukana olleista yrityksistä suurin on Barona, toiseksi suurin StaffPoint ja kolmanneksi suurin Mediverkko.

Kyselyn yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli tämän vuoden lokakuussa lähes 80 miljoonaa euroa. Kasvua edelliseen kuukauteen nähden oli 0,5 prosenttia. Koko alkuvuoden liikevaihto oli noin 743 miljoonaa euroa.

Henkilöstövuokrauspalveluiden liikevaihdon arvo oli lokakuussa noin 59 miljoonaa euroa eli suurin osa alan tuon kuukauden noin 80 miljoonan euron liikevaihdosta. Edelliseen kuuhun eli syyskuuhun nähden henkilöstövuokrauksen liikevaihto väheni 2,1 prosenttia.

Tuliaran mukaan yhden kuukauden heitot alalla ovat tyypillisiä, tärkeämpää on pitempi trendi, joka nyt näyttää olevan alalla kasvava.

Elinkeinoelämän keskusliiton marraskuisessa kyselyssä henkilöstöpalvelualan alkuvuoden parantunut tilanne ei kovin paljon näy.

Marraskuussa paranemista odotti 34 prosenttia alalla toimivista vastaajista. 17 prosenttia ennakoi suhdannelaskua. Alan myynnin arvioitiin kasvaneen elo–lokakuussa, mutta kasvu oli kevään ja kesän lukemia heikompaa. Myynnin odotetaan lisääntyvän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa, mutta kasvu jäänee melko vähäiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat