Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhkapeliä Kreikan eurojäsenyydellä

Maanantain presidenttiäänestys voi pohjustaa Syrizan valtaannousua

Talous
 
Vasemmistolaisen Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras vaatii velkaleikkauksia ja talouskurin lopettamista.
Vasemmistolaisen Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras vaatii velkaleikkauksia ja talouskurin lopettamista.

Vuoden lähestyessä loppuaan euroalueen kriisitietoisuus on vaimentunut. Tuleva vuosi lupailee monille jopa pieniä toivonkipinöitä: Euroopan keskuspankilta (EKP) odotetaan suurta rahapoliittista elvytystä ja uusi komissio käynnistelee investointiohjelmaansa.

Kreikan maanantainen presidenttiäänestys voi kuitenkin säpsäyttää levottomasti uinuvan mantereen hereille hyvin nopeasti.

Jos hallituksen ehdokas Stavros Dimas ei saa 180 kansanedustajan tukea, maassa järjestetään heti alkuvuonna uudet parlamenttivaalit. Niiden voittajasuosikki on tällä hetkellä vasemmistolainen Syriza, joka johtaa mielipidemittauksissa 2,5–3 prosenttiyksiköllä.

Pääministeri Antonis Samaras on suostutellut epäileviä kansanedustajia puolelleen muun muassa lupailemalla hallituspaikkoja. Äänestyksestä tulee erittäin tiukka.

Syrizan valtaannousu olisi merkittävää koko rahaliiton kannalta, sillä puolue on luvannut lopettaa talouskurin ja leikata maan velkataakkaa kovalla kädellä.

Syriza haluaa tavalla tai toisella Kreikan 320 miljardin euron velasta puolet pois. Velasta 90 prosenttia on julkisomisteista, joten leikkauksia olisi kenties mahdollista tehdä ilman suurta paniikkia finanssimarkkinoilla. Syrizan puheenjohtaja Alexis Tsipras korosti Reutersin tuoreessa haastattelussa sovittelevasti yhteisen ratkaisun tärkeyttä ja yksityisten velkojien suojaa.

Käytännössä kompromissi lienee kuitenkin mahdoton, sillä Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on jo tyrmännyt ajatuksen. Velkaleikkauksia vastustaa myös muun muassa Suomi.

Umpikuja tulisi joka tapauksessa vastaan finanssipolitiikassa. Syriza ei aio neuvotella vyönkiristysten perumisesta. Se tarkoittaisi suuria alijäämiä, joita rahaliiton säännöt tai Kreikan velkojat eivät hyväksy.

Finanssimarkkinat tuskin säikähtäisivät liikaa Syrizan voitosta, mutta poliittinen tartunta voisi olla merkittävä. Italiassa neljästä suurimmasta puolueesta kolme vastustaa avoimesti euroa. Ranskassa rasistinen ja EU-vastainen Kansallinen rintama kohoaa mielipidemittauksissa.

Espanjassa vasemmistolainen Podemos on noussut hetkessä suurimpien joukkoon ja Portugalissa suurin puolue on talouskuria vastustava sosialistipuolue. Molemmissa maissa on ensi vuonna vaalit.

Puolueiden välillä on suuria eroja, mutta niitä yhdistää kritiikki "Brysselistä saneltua" talouskuria kohtaan. Jos Kreikka saisi helpotusta velkaansa tai vyönkiristyksiinsä, se voimistaisi Euroopan protestipuolueiden vaatimuksia.

Uusien vaalien tapauksessa Kreikan 7 miljardin euron rahoituserä troikalta jäädytettäisiin. Velkoja erääntyy ensi vuonna maksettavaksi 21 miljardia euroa, joista 5 miljardia ajoittuu ensimmäiselle kolmelle kuukaudelle. Syrizalle tulisi todella kiire sopia velkajärjestelyistä.

EKP voi käytännössä ostaa vain talouden sopeutustoimiin suostuvien maiden velkakirjoja. Jos talouskurin torjuva Kreikka ajautuisi rahoitusongelmiin, sen lähtö eurosta olisi lähempänä kuin koskaan.

Syrizan vaalivoiton ei toki tarvitsisi tarkoittaa kaaosta. Monet kriisimaat, Kreikka etunenässä, eivät kykene koskaan maksamaan velkojaan. Tsiprasin valtaannousu voisi tarjota otollisen hetken aloittaa puhtaalta pöydältä ja luoda entistä vahvempi talous- ja rahaliitto.

Jos uusi presidentti valitaan maanantaina, Syriza-ongelma siirtyy vasta ensi vaaleihin, todennäköisesti vuoden 2015 lopulle. Kreikassa pelataan kuitenkin tällä hetkellä korkeiden panosten pokeria.

Äänestäjien ja troikan puristuksissa oleva Samaras aikaisti presidenttiäänestystä saadakseen lisää poliittista liikkumavaraa. Maanantaina selviää, kostautuuko uhkapeli. Jos kostautuu, Samarasille tulee kiire kuroa umpeen Syrizan johto.

Euroalueen osittaista purkautumista on povattu ennenkin, turhaan. Mutta pian euromaassa voi olla ensi kertaa vallassa hallitus, joka vastustaa avoimesti kriisimaiden velkojien vaatimuksia.

Se olisi täysin arvaamaton tilanne. Pelissä on vähintäänkin Kreikan tulevaisuus eurossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat