Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esimerkiksi Applen sovelluskaupan tuotteiden arvonlisävero nousee yli puolella

Veromuutos voi korottaa digitaalisten tuotteiden hintaa

Kuluttajat maksavat vastedes digipalvelujen arvonlisäveron Suomen verokannan mukaan

Talous
 
MariA hALKILAHTI hs
Vastedes suomalaisten ostokset Applen sovelluskaupassa tuovat tuloja Suomen verottajalle.
Vastedes suomalaisten ostokset Applen sovelluskaupassa tuovat tuloja Suomen verottajalle. Kuva: MariA hALKILAHTI hs

Verkkokauppojen digitaalisten tuotteiden hinnat saattavat nousta vuodenvaihteessa, kun sähköisten palveluiden arvonlisäverotus muuttuu Euroopassa.

Tähän mennessä suomalainen kuluttaja on maksanut esimerkiksi Applen sovelluskaupan tuotteissa 15 prosenttia arvonlisäveroa, koska Applen myynti hoituu Euroopassa Luxemburgin kautta.

Vastedes arvonlisävero on suurempi, koska vuodenvaihteen jälkeen vero määräytyy asiakkaan kotimaan mukaan. Suomessa sähköiset palvelut verotetaan yleensä 24 prosentin mukaan.

Myös monet muut digitaaliset kaupat ovat sijoittuneet Euroopassa kevyen verotuksen Luxemburgiin. Digiasiantuntija Oula Järvinen Kaupan liitosta kertoo, että joko tuotteiden kuluttajahinta muuttuu tai yrityksille jää pienempi osuus myyntihinnasta.

"Jää nähtäväksi, tuleeko hintamuutoksia", Järvinen sanoo.

Sovelluskaupoissa tuotteet hinnoitellaan 0,99-tyylisesti, eikä tällainen hinnoittelu välttämättä muutu.

Suomalaisia yrityksiä muutos saattaa hyödyttää. Digitaalisissa tuotteissa veron osuus voi pienentyä, koska monissa Euroopan maissa arvonlisävero on pienempi kuin Suomessa. Esimerkiksi Saksassa vero on 19 prosenttia.

Suomen verottaja menettää suomalaisten yritysten synnyttämiä arvonlisäveroja asiakkaiden kotimaihin, mutta verokarhu ei jää välttämättä häviölle.

Vastedes suomalaisten ostokset Applen sovelluskaupassa ja muissa EU-alueen digitaalisten tuotteiden verkkokaupoissa tuovat tuloja Suomen verottajalle.

Veron periminen asiakkaan kotimaan mukaan on herättänyt Euroopassa pelkoa siitä, että muutos vaikeuttaa erityisesti pienten yritysten toimintaa. Samat velvoitteet koskevat niin suuria kuin pieniäkin toimijoita.

Kaupan liiton Järvinen ei pidä ongelmaa suurena. Hän arvioi, että Suomessa on vähän digitaalisia tuotteita ja palveluita myyviä pienikokoisia yrityksiä.

Myös ylitarkastaja Heikki Rintala verohallinnosta sanoo, että yritysten hallinnollinen taakka yritetään pitää niin pienenä kuin mahdollista. Verottaja on rakentanut erityisjärjestelmän, jonka avulla suomalainen yritys voi asioida vain kotimaisen verottajan kanssa.

"Sen avulla pyritään minimoimaan yritysten hallinnolliset kustannukset", Rintala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat