Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä julkinen liikenne korostuu kauppojen sijainnin vertailussa – autoilijat ostavat kuitenkin eniten

Talous
 
Markus Jokela HS
Siskokset Saara Görgin ja Leena Kussu tapaavat usein toisiaan Leppävaaran Sellossa, jonne kummallakin on helppo junayhteys eri suunnista. Myös Görginin Dalya-tytär osallistui shoppailuun.
Siskokset Saara Görgin ja Leena Kussu tapaavat usein toisiaan Leppävaaran Sellossa, jonne kummallakin on helppo junayhteys eri suunnista. Myös Görginin Dalya-tytär osallistui shoppailuun. Kuva: Markus Jokela HS

Sijainti, sijainti, sijainti.

Siinä on perinteisen hokeman mukaan kolme avaintekijää onnistuneeseen kaupankäyntiin.

Mutta mistä löytyy nykyään pääkaupunkiseudun paras kauppapaikka?

Pitkään parhaana sijaintina pidettiin Helsingin keskustan Stockmannin korttelia. Edellisten 15 vuoden aikana on vahvistunut kehäteiden varsien risteysten asema.

Tulevaisuudessa hyvä kauppapaikka tarkoittaa yhä useammin sijaintia raideyhteyden varrella, sanovat asiantuntijat. Mieluiten sijainti saa olla jopa raideliikenteen solmukohdassa.

"Nyt arvostetaan raideyhteyttä", sanoo kiinteistökonsulttiyhtiö Realprojektin toimitusjohtaja Markku Hietala.

Samoilla linjoilla on Aalto-yliopiston professori Lasse Mitronen.

"Maailmallakin näkyy, että nyt korostuvat hyvät julkiset liikenneyhteydet, mielellään raideliikenne. Pelkästään autolla saavutettavuuden varaan ei lähdetä enää rakentamaan", Mitronen sanoo.

Raideliikenteen korostuminen liittyy kaupunkirakenteen tiivistymiseen.

Suunnannäyttäjiä ovat Kalasatamaan nouseva kauppakeskus Redi ja Keski-Pasilaan nouseva Tripla. Niiden ympärille rakennetaan samanaikaisesti suuria asuinalueita, jotka tarjoavat valmista asiakaskuntaa.

Keski-Pasila nousee junien ja raitiovaunujen risteykseen. Kalasatama rakennetaan metroaseman ympärille ja myöhemmin valmistuvan raitiovaunulinjan viereen. Länsimetro vahvistaa Matinkylän Isoa Omenaa ja voi antaa uuden elämän Tapiolalle.

Itäkeskuksen sijaintia parantaa tulevaisuudessa Östersundomin jättimäisen asuinalueen rakentaminen ja itämetron jatke. Leppävaaran Sellon sijainti on vahvistunut, kun sen ympärille on kehittynyt vankka kaupunkirakenne.

Helsingin keskustassa Kampin keskus on siirtänyt keskustan parhaiden kauppapaikkojen sijaintia.

Kaisaniemi sijaitsee vain 200 metrin päässä Rautatieasemasta, mutta se on jo auttamattomasti syrjässä. Myös Aleksanterinkadun asema kauppapaikkana on heikentynyt, etenkin yliopiston päässä.

Dramaattisia muutoksia kauppapaikkojen keskinäisiin suhteisiin on turha odottaa. Edellisten vuosikymmenten aikana loistaneet kehäteiden ja Helsingin ulosmenoteiden risteykset pitävät pintansa.

"Kauppias on sellaisen asiakkaan perässä, joka jättää mahdollisimman suuren keskiostoksen. Yleensä autoilijat ostavat eniten. Lapsiperheet tankkaavat takaluukkunsa täyteen", selittää Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki.

Yksi viime aikojen menestystarinoista on yksityisautoilijoihin tukeutuva Tammiston ja kauppakeskus Jumbon alue. Jumbossa asiakkaiden keskiostos on moninkertainen verrattuna Kampin keskukseen. Kampin keskus on kuitenkin pärjännyt kävelijöiden massojen voimin.

Mikä sitten on pääkaupunkiseudun kauppapaikkojen kuningas? Asiantuntijoiden vastaukset eivät ole yksiselitteisiä, mutta aika turvallisen johtopäätöksen niistä voi tehdä.

Ykkönen on yhä Helsingin ydinkeskusta ja erityisesti Stockmann.

Kävelijät suorastaan kuhisevat Stockmannin ympäristössä ja viisi raitiovaunua pysähtyy vieressä. Korttelin päähän tulevat metro, junat, bussit ja lisää raitiovaunuja. Espoon autoilevat lapsiperheet pöräyttävät Stockmannin parkkiin suoraan Länsiväylältä.

Stockmannin myynti on kangerrellut, mutta sijaintiaan se ei voi ongelmistaan syyttää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat