Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisten kato iskee Helsingin Kauppatoriin

Venäjän talous supistui ensi kertaa viiteen vuoteen

Talous
 

Helsingin Kauppatorilla venäläisten matkailijoiden kato kirpaisee.

"Tämä tori olisi aika tyhjä ilman venäläisiä asiakkaita", sanoo matkamuistoja myyvä Hannu Leskinen.

Venäjän talousongelmat ja heikko rupla vähentävät tuntuvasti venäläisten matkustusintoa Suomeen vuodenvaihteessa.

Maanantaina Venäjän talousministeriö kertoi, että talous supistui marraskuussa ensi kertaa sitten vuoden 2009 lokakuun. Bruttokansantuote pieneni puoli prosenttia verrattuna viime vuoden marraskuuhun.

Leskisen mukaan turistit ovat jo vähentyneet. "Isot venäläisten maasturit katosivat Helsingin katukuvasta elokuun lopussa, kun Putin asetti virkamiehet ja sotilaat matkustuskieltoon."

Käytävän toisella puolella käsin tehtyjä päähineitä ja huiveja myyvä Anneli Tuononen odottaa uudenvuoden ja loppiaisen välistä venäläisten lomakautta huolestuneena.

"Yleensä 60–70 prosenttia myynnistäni on uudenvuoden pyhinä mennyt juuri venäläisille", Tuononen kertoo. Viisumivapauteen hän ei halua ottaa kantaa, mutta turistiviisumeiden myöntämistä venäläisille hän helpottaisi mielellään. Samaa mieltä on Leskinen.

Myös Nuijamaan raja-asemalla Lappeenrannassa oli maanantaina poikkeuksellisen hiljaista, vaikka venäläisten lomakausi oli alkamassa.

"Liikennettä on noin puolet vähemmän kuin aiempina vuosina tähän aikaan", kertoi rajavartija Janne Tynkkynen.

Tynkkysen mukaan joulun jälkeen rajan on ylittänyt aiempina vuosina 13 000–16 000 autoa vuorokaudessa, mutta maanantaina korkeintaan 6 000.

Moskovasta ja Pietarista tulee Helsinkiin vuodenvaihteessa 15 lisä- ja tilausjunaa, kun niitä vuosi sitten tuli 27. Junat ovat venäläisiä, ja VR vuokraa niihin vain veturit.

Helsinkiin odotetaan vuodenvaihteessa kaikkiaan 54 000–65 000:ta venäläistä matkailijaa, mikä olisi 5–20 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Arvio perustuu Tutkimus- ja analysointikeskus TAK:n rajalla tekemiin haastatteluihin.

Venäläisturistit kuluttavat arviolta 14–17 miljoonaa euroa pääkaupunkiseudulla vuodenvaihteessa.

Venäläisturistit ovat tuoneet merkittävän piristysruiskeen Helsingin seudun ravintoloille, joille tammikuu on muuten hiljaista aikaa. Nyt tähänkin odotetaan notkahdusta, sanoo Maran toimitusjohtaja Timo Lappi.

"Hotelliyöpymiset vähenevät noin 30 prosenttia tai jopa enemmän", Lappi sanoo. Tarkemmat luvut selviävät vuoden viimeisenä päivänä, kun peruutukset ovat tiedossa.

Lomamökkejä venäläiset ovat varanneet eri puolilla maata 10–20 prosenttia aiempaa vähemmän. Joissain yrityksissä varaukset ovat supistuneet jopa puoleen.

"Vuodenvaihteessa ja tammikuussa varaukset ovat vähentyneet vain kymmenen prosenttia, koska mökit on varattu ja maksettu jo aiemmin. Kevään ennakkovaraukset sen sijaan ovat vähenemässä jopa neljänneksen", kertoo Lomarenkaan myyntijohtaja Juha Purhonen.

Kaupan liitto arvioi, että venäläisiä matkailijoita tulee tammikuussa noin viidenneksen vähemmän kuin vuosi sitten.

"Venäläiset käyttävät tammikuussa noin viidenneksen enemmän rahaa kuin muina kuukausina, mutta sekin vähenee", sanoo Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat